Türkiye-Etiyopya Kek Kapanış Toplantısı... - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye-Etiyopya Kek Kapanış Toplantısı...

Türkiye-Etiyopya Kek Kapanış Toplantısı...

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, tarihte hiçbir zaman sömürge ülkesi olmamış Türkiye ile Etiyopya arasındaki ekonomik, ticari, siyasi ve kültürel ilişkileri daha fazla artırılması gerektiğini söyledi.

22.03.2012 13:22

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, tarihte hiçbir zaman sömürge ülkesi olmamış Türkiye ile Etiyopya arasındaki ekonomik, ticari, siyasi ve kültürel ilişkileri daha fazla artırılması gerektiğini söyledi.

Bakan Ergün, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nda düzenlenen Türkiye-Etiyopya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 6. Dönem Toplantısı'nın kapanışında yaptığı konuşmada, Etiyopya heyetiyle Salı gününden itibaren oldukça başarılı ve yapıcı görüşmeler gerçekleştirdikleri ifade etti.

Türkiye'nin, bütün dünya ülkeleriyle yapıcı ve kalıcı ilişkiler kurmayı hedefleyen bir ülke olduğunu vurgulayan Ergün, ekonomik ve sosyal kalkınmada çok önemli rol oynayan ikili veya çok taraflı ilişkilerin, dünyada siyasi istikrarın ve barış ortamının sağlanması açısından da büyük önem taşıdığını söyledi.

Türkiye ile Etiyopya arasında tarihi bağlar bulunduğunu ifade eden Bakan Ergün, "Tarihte hiçbir zaman sömürge ülkesi olmamış olan bu iki ülkenin arasındaki ekonomik, ticari, siyasi ve kültürel ilişkileri daha fazla artırmamız gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

KEK Toplantısı'nda özellikle karşılıklı ticaret ve yatırımları artırmak için önemli fırsatlar olduğunu bir kere daha gördüklerini anlatan Ergün, Türkiye'nin, dost ve kardeş ülke Etiyopya ile ilişkileri geliştirmeye büyük önem verdiğini belirtti.

Görüşmelerde, yatırımlardan ticarete, müteahhitlik hizmetlerinden TİKA faaliyetlerine, dış ticaretin finansmanından serbest ticaret anlaşmasına kadar birçok konuyu masaya yatırdıklarını kaydeden Bakan Ergün, KOBİ'lerin, teknoloji, enerji, madencilik, akreditasyon, tarım ve ulaştırma gibi değişik konularda işbirliği imkanlarını müzakere ettiklerini söyledi.

Türk firmalarının Etiyopya'da karşılaştıkları sorunları ve bu konulardaki çözüm önerilerini de konuk Bakan'a iletme fırsatı bulduklarını dile getiren Bakan Ergün, imzalanan protokolün, 2 ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin gündemindeki tüm konuları kapsadığını belirtti. Bakan Ergün, protokolün, ilişkileri geliştirme yönünde iki ülkenin de açık bir istek ve kararlılığa sahip olduğunu gösterdiğini, protokol ile gelecek döneme ait işbirliği için bir "Eylem Planı"nın ortaya konulmuş olduğunu söyledi.

-"Ekonominin başrol oyuncuları ve itici gücü, reel sektör ve iş dünyasıdır"-

Gelecek dönemin Türkiye-Etiyopya ilişkilerinin her açıdan en üst düzeye ulaştığı bir dönem olmasını arzu ettiklerini ifade eden Ergün, imzalanan

"Yatırım Ajansları Arasında İşbirliği Anlaşması" ile "Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Anlaşması"nın da ilişkileri istenilen düzeye ulaşmasında önemli bir basamak teşkil edeceğini kaydetti.

Ekonominin başrol oyuncuları ve itici gücünün, reel sektör ile iş dünyası olduğunu vurgulayan Bakan Ergün, şöyle konuştu:

"Çalışmalarımızın temel amacı, işadamlarımıza faaliyet gösterecekleri olumlu bir ortam ve işbirliği olanakları hazırlamaktır. Siyasiler ve bürokratlar, gerekli ortamı hazırladıkları takdirde, iş dünyası fırsatları işbirliğine dönüştürecek formüllere sahiptir. Bu vesileyle, ülkelerimiz arasında serbest ticaret alanı tesis edecek Ekonomik Ortaklık Anlaşması görüşmelerine en kısa sürede başlamamız gerektiğine inanıyorum.

Etiyopya'da kurulacak bir Türk Sanayi Bölgesi ile sanayi alanındaki işbirliğimizi daha ileri bir boyuta taşıyacağımızı ve bu konuda Etiyopya'ya her türlü desteği vermeyi hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum.

Hükümet olarak, dış ticaretimize derinlik kazandırmak amacıyla, 2003 yılında Afrika Stratejisi'ni uygulamaya başladık. Afrika kıtası ile 2003 yılında 5,4 milyar dolar olan dış ticaret hacmimiz, 2011 yılında 19 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı şekilde, Türkiye ile Etiyopya arasındaki ticaret hacmi 2003 yılında 70 milyon dolar iken, 2011 yılında bu rakam yüzde 350'den fazla bir artış ile 317 milyon dolar seviyelerine yaklaşmıştır. Ancak bu ticaret rakamının büyük bir kısmı Türkiye-nin ihracatından kaynaklanmaktadır. Biz özellikle Etiyopya gibi kardeş ülkelerle olan ilişkilerimizi kazan-kazan prensibi üzerine inşa etmek istiyoruz. Etiyopya'nın Türkiye'ye ve dünyaya yaptığı ihracatın artması için de her türlü desteği vermeye hazırız.

Etiyopya'daki toplam yatırımlarımız 1,3 milyar doları aşmıştır ve bu yatırımlarda 30 bine yakın Etiyopyalı kardeşimize iş imkanı sağlanmasından büyük memnuniyet duyuyoruz. 300'den fazla firmamız, özellikle tekstil, beyaz eşya, mobilya, inşaat malzemeleri gibi sektörlerde, Etiyopya ekonomisi için ciddi katma değer üretmektedirler. Ancak gerek ticaret rakamlarımızı gerek bu yatırım miktarını yeterli bulmadığımızı da ifade etmek istiyorum."

Gelecek birkaç yıl içinde, 2 ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 1 milyar dolar seviyesine çıkarılabileceğini kaydeden Bakan Ergün, kaliteleri ve zamanında iş teslimleriyle öne çıkan Türk müteahhitlik firmalarının, Etiyopya'nın alt ve üst yapı projelerinde daha fazla görev almaları gerektiğini söyledi. Bakan Ergün, "Afrika kıtasında 40 milyar doların üzerinde ihale üstlenen firmalarımızın Etiyopya'da sadece 450 milyon dolarlık ihale üstlendiklerini görüyoruz" diye konuştu.

İstanbul'da gerçekleşen Birleşmiş Milletler En Az Gelişmiş Ülkeler 4'üncü Konferansı'nda kabul edilen "İstanbul Eylem Planı" ile En Az Gelişmiş Ülkelere yılda 200 milyon dolar değerinde yardım yapmayı planladıklarını anlatan Bakan Ergün, Türkiye'nin bu ülkelerdeki doğrudan yatırımlarını 2015 yılında 5 milyar dolara, 2020 yılında ise 12 milyar dolara yükseltmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Etiyopya'nın da söz konusu Eylem Planı içerisinde yer alacak hedef ülkelerin başında geldiğini dile getiren Ergün, "TİKA aracılığıyla Etiyopya'da sürdürdüğümüz faaliyetleri çok daha etkin bir hale getirmek istiyoruz. Türkiye olarak, Etiyopya'nın Dünya Ticaret Örgütüne üyeliği hususunda da her türlü desteği sağlayacağız" dedi.

-Konuk Bakan Manyazewal-

Etiyopya Sanayi ve Ticaret Bakanı Mekonnen Manyazewal da Türkiye-Etiyopya KEK toplantılarında eşbaşkan olarak yer almaktan büyük mutluluk duyduğunu belirtti. İki ülke arasındaki görüşmelerin karşılıklı dayanışma esasına göre gerçekleştirildiğini ifade eden Manyazewal, katkısı olan herkese teşekkür etti.

Konuk Bakan, görüşmelerin çok somut ve faydalı geçtiğini belirterek, görüşmelerin iki ülke arasındaki siyasi, ticari ve ekonomik ilişkileri en üst düzeye çıkaracağına ve iki ülkenin de hayrına olacağına inandığını söyledi.

Etiyopya Sanayi ve Ticaret Bakanı, bir sonraki KEK toplantısı için Bakan Ergün ve Türk heyetini Etiyopya'ya davet etti.

Konuşmaların ardından iki ülke Yatırım Ajansları arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı ile Bilim ve Teknoloji alanında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptı imzalandı.

- ANKARA

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye-Etiyopya Kek Kapanış Toplantısı... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement