Türkiye İçin Olimpiyat Heyecanı Bitmedi - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye İçin Olimpiyat Heyecanı Bitmedi

Türkiye İçin Olimpiyat Heyecanı Bitmedi

Webit Kongresi Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Plamen Russev: "Türkiye'nin 2020 Olimpiyatları için seçilmemesine çok üzüldüm ama Webit Kongresi, küresel dijital, teknoloji ve telekominikasyon endüstrisinin olimpiyatlarıdır" "İstanbul ev sahipliğinde 6.000'den fazla yabancı uzman şehri ziyaret edecek ve Türk iş dünyasıyla ortaklık fırsatlarını keşfedecek"

21.09.2013 11:19

HALUK YÜKSEL - Türkiye'de, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında çok düşük olan ancak 2008 yılından bu yana hızla artış kaydeden "internet ve yeni teknoloji girişimciliği"nin, gelecek 5 senede, 2008-2013 dönemine göre 4 kat büyümesi tahmin ediliyor.

Yeni ekonomi alanında bilgi ve fikir sahibi olup internet şirketi kurmak isteyen girişimciler ile firma, yatırımcı ve profesyonelleri buluşturan bir elektronik pazar yeri şirketinin kurucusu Burak Büyükdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son 10 yılda özellikle internet ve yeni teknoloji alanındaki girişim sayısının çok hızlı arttığını söyledi.

Dünyada son 5 yılda internet ve yeni teknoloji ile inovasyona (yenilenme) yönelik şirket sayısının çoğaldığını belirten Büyükdemir, bu firmaların kuruluş sermayelerinin düşük, getirileri ve katma değerlerinin ise çok yüksek olduğunu vurguladı.

Bir arama motorunun 3 kişiyle başlatılabileceğini ve bunun zamanla milyar dolarlık iş haline dönüştürülebileceğini anlatan Büyükdemir, "Son 10 yılda elektronik ticaret de böyleydi ama artık daha zor. Yani iki öğrencinin evden başlattığı bir şey, büyük bir e-ticaret şirketi haline dönüşebiliyordu. Tabii şimdi bunlar çok daha zorlaştı ama hala internet ve yeni teknoloji alanında yeni gençlerin yaptığı yazılımlar, internet siteleri, mobiller, oyunlar çok hızlı büyüyebiliyor" dedi.

Büyükdemir, Türkiye'de yeni teknoloji alanında başlangıç yapan girişimci sayısının özellikle son iki yılda çok fazla arttığına dikkati çekti.

Ülkede bu konuda başarı örnekleri bulunduğuna işaret eden Büyükdemir, "Yemeksepeti, Gittigidiyor, Markafoni, Hepsiburada, Kariyer.net, Biletix; Türkiye pazarı için çok başarılı örnekler. Bu örneklerin çıkmasıyla iyi bir üniversiteden mezun olan arkadaş, bir şirkette çalışmak yerine kendi işini kurmayı tercih etmeye başladı. Eskiden girişimcilik, işsizlikle bir arada anılırdı. 'Mühendis oldun, iş bulamadın, kendi işini yap bari' derlerdi ama şimdi böyle değil" değerlendirmesinde bulundu.

"Sadece Türkiye'ye değil, bölgeye de hitap edebiliyoruz"

Sahip olduğu şirketin rakamlarının her yıl yüzde 40 artış gösterdiğini vurgulayan Büyükdemir, 2008'de kendilerine yapılan başvuru sayısının 500-600 olduğunu ve bunun bu yıl 2 bine ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

Büyükdemir, geçen yıl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının teknoloji girişimine başvuran kişi sayısının bin 500'leri bulduğuna dikkati çekerek, "Tabii ki bu rakamlar daha da büyüyecek. Yani bu, Türkiye ekonomisi için küçük bir rakam" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin nüfus eğrisinin üçgen şeklinde olduğunu, gençlerin, üniversite mezunlarının daha büyük bir kesimi oluşturduğunu söyleyen Büyükdemir, yeni teknoloji alanında ülke pazarındaki girişimci sayısının az olduğunu savundu.

ABD'nin bu konuda çok büyük bir pazar olduğuna işaret eden Büyükdemir, şunları kaydetti:

"Türkiye'de bu pazar 10 binlerce, 100 binlerce girişimciye kadar çıkacak, aynı şekilde yatırımcı sayısı da artacak. Türkiye, yurt dışındaki yatırımcının gözde pazarı. Girişimci sayımız hızla artıyor ama Türkiye ekonomisine tam uymuyor. Bu konuda Türkiye, trend bir pazar. Sadece girişimcilerden değil, yatırımcılardan da çok ilgi görüyor. Teknoloji, inovasyon, internet girişimciliği, mobil, oyun; bunların hepsi Türkiye'de. Sadece Türkiye'ye değil, bölgeye de hitap edebiliyoruz. Sadece Ortadoğu demiyorum, Avrupa'yı da hedefliyorum. Bu yüzden çok hızlı büyüyecek. Eminim ki çok optimistim. Bu rakamlar son 5 senede çok hızlı arttı, gelecek 5 sene, geçmiş 5 senenin 4 katı daha hızlı olacak." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye İçin Olimpiyat Heyecanı Bitmedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement