Türkiye İMSAD ve üye derneklerden deprem konusunda ortak açıklama - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye İMSAD ve üye derneklerden deprem konusunda ortak açıklama

Türkiye İMSAD ve üye derneklerden deprem konusunda ortak açıklama

Türkiye İMSAD ve üye dernekler, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 23'üncü yıl dönümü nedeniyle deprem konusunda ortak bir açıklama yaptı.

16.08.2022 12:28
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye İMSAD ve üye dernekler, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 23'üncü yıl dönümü nedeniyle deprem konusunda ortak bir açıklama yaptı.

İMSAD'dan yapılan açıklamada, Türkiye İMSAD ile Türkiye İMSAD'a üye dernekler, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin 23'üncü yıl dönümünde yaptıkları ortak açıklama ile 30'un üzerinde sektörü temsil eden inşaat malzemeleri sanayisinin paydaşları olarak bir yapının tüm elemanlarının deprem tedbirleri açısından önemine dikkati çekti.

Açıklamada "Ülkemiz bir deprem ülkesi. Mevcut binalarımız açısından depremin yıkıcı gücü karşısında endişeliyiz. Binalarımızı güçlendirelim, 80 -100 yıl ömrü olan güçlü binalar yapalım. Doğru malzeme, doğru uygulamalar binaları güçlü kılar. Bu bilincin ve uygulamaların yerleşmesini sağlayalım." ifadelerine yer verildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi'nin 23'üncü yıl dönümünde, hayatını kaybeden vatandaşları rahmetle andıklarını, depremler nedeniyle çok büyük acılar yaşadıklarını belirterek, "Her yıl 17 Ağustos yaklaştığında, 'Deprem öldürmez, bina öldürür' sözünü hatırlıyor, halkımıza yapılarını güçlendirme, tedbirlerini alma çağrısında bulunuyoruz. Bu yıl, dernek üyelerimizle birlikte ortak bir seslenişle çağrımızı yinelemek, konunun önemini vurgulamak istedik.

Depreme hazırlık; toplum olarak uzun zamandır doğru planlama ile aşmamız gereken hayati konulardan biri. Gelecekteki refahımız, çocuklarımıza sağlıklı, güvenli binalar ve kentler bırakmak için bugün fedakarlık yaparak, orta-uzun vadeli planlarla hareket etmeliyiz. Sadece düzeltici değil, önleyici faaliyetleri de hızlandırmalı, dayanıklı, çevre dostu yapılarla can ve mal güvenliğimizi güvence altına almalıyız." ifadelerini kullandı.

"Güçlendirme ve yenileme seçenekleri iyi değerlendirilmeli"

"Kentsel dönüşümü bir kentin nüfusu artarken buna paralel yaşam koşullarının geliştirilmesi, ulaşımdan eğitim alanlarının yeniden düzenlenmesine kadar kapsamlı, afetlere karşı dayanıklı ve akıllı yaşam alanlarının oluşturulması olarak tanımlanması gerektiğini vurgulayan Küçükoğlu şunları kaydetti:

"Kentsel dönüşüm, sosyal bir olay ve uzun vadeli olarak tüm yönleriyle planlanmalı. Öncelikle, deprem kuşağında bulunan ülkemizde riski depremin değil, güvensiz yapıların oluşturduğu bilinciyle hareket etmeli, şehirlerimizi bu gerçeklik çerçevesinde kurgulamalıyız. Kandilli Rasathanesi verilerine göre, İstanbul'da yaşanması muhtemel 7,5 civarında bir depremde mega kentte bulunan yaklaşık 1,2 milyon binadan 491 bininin hasar alması bekleniyor. Söz konusu senaryoda 13 bin 492 binanın çok ağır, 39 bin 325 binanın ağır, 136 bin 746 binanın orta, 300 bin 963 binanın ise hafif hasar alacağı öngörülüyor. Bu tablo karşısında İstanbul için en acil ihtiyaç, binaların durumlarının tespit edilmesi ve her bir bina için özel reçetenin oluşturulmasıdır."

"Türkiye'nin tamamına baktığımızda hala 1.5 milyonu acil olmak üzere 6.5 milyon konutun deprem riskine karşı dönüşmesi gerektiğini biliyoruz. " diyen Küçükoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

"İstanbul Kentsel Dönüşüm Derneği'nin yaptığı açıklamaya göre son 9 yılda 240 bin yapı için riskli raporu alındı. Bu yapılardan 215 bin adedi içinde bulunan 720 bin bağımsız birim yıkıldı. Şubat ayı başında Resmi Gazete'de yayımlanan kararla riskli yapı olarak tespit edilen gerçek ve tüzel kişilere ait konut ya da iş yerlerine verilecek olan faiz destekli kredilerde, kredi tutarı iki katına çıkarıldı. Bunlar çok önemli adımlar. Ülkemizin özellikle içinde bulunduğumuz dönemde sınırlı kaynakları olduğunun farkındayız.

Dolayısıyla bizlerin, binalarımızda deprem güvenliği konusunda tüm ümidimizi uzun vadeli kredilere, desteklere bağlamadan, deprem güvenliğini geliştirme bilincimizi artırıp kaynaklarımızın kullanım önceliğinin deprem güvenliğine aktarılmasını sağlarsak, güvenli yapılara geçme motivasyonu da artacaktır. Halkımızın deprem güvenliği bilincini tespit etmek ve geliştirme stratejilerini belirlemek adına uzun vadeli bir seferberlik başlatılması gerektiğine inanıyoruz. Kısa vadeli çözüm arayışları bizi istenen sonuca ulaştırmayacaktır."

Küçükoğlu, kentsel dönüşümü hızlandırmak için binaların 3 gruba kategorize edilerek planlama yapılması gerektiğini hatırlattı.

"Binalar üç grupta kategorize edilerek; 'kesinlikle yıkılması gerekenler', 'güçlendirilerek kullanılabilecekler', 'deprem riski olmayan binalar' olarak tasnif edilmeli." diyen Küçükoğlu sözlerini şöyle tamamladı:

"Alan dönüşümü esas alınmalı. Ayrıca ülkemizde kentsel dönüşüm kapsamında tek uygun çözüm olarak vurgulanan 'yıkım ve yeniden yapımın' yanı sıra, Avrupa Birliği ülkelerinde olduğu gibi 'güçlendirme/yenileme' çalışmalarının da önemli bir seçenek olduğunun farkında olmalıyız. Ülkemizde bu sürecin sağlıklı bir şekilde ve hızlanarak devam etmesi, kentsel dönüşümün salt bir bina dönüşümü olarak görülmemesi, 20-30 yıl sonra tekrar dönüştürülecek yapılar değil, 100 yıllık yapılar, yaşam alanları inşa edilmesi gerekiyor.?

Böylesi büyük ve kapsamlı çalışmaların uçtan uca planlanmasını önemli görüyoruz. Türkiye inşaat malzemeleri sanayisini temsil eden Türkiye İMSAD olarak, deprem gibi hayati bir konuda çözüm üretmeye, sorumluluk almaya devam edeceğiz. Bu ortak seslenişimize kendi faaliyetleri bakımından katkı sağlayarak, kaliteli malzemenin ve uygulamaların önemine değinerek değerli mesajlar veren tüm üyelerimize teşekkürlerimizi sunarız."

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Türkiye İMSAD ve üye derneklerden deprem konusunda ortak açıklama - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement