İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz, Türkiye'nin 2014 büyüme verilerine ilişkin, yüzde 2,9 büyümenin Türkiye'ye yetmeyeceğini, ancak bunun küçümsenecek de bir tarafı olmadığını belirterek, "Türkiye küresel büyüme ortalamasını yakalamıştır" değerlendirmesinde bulundu.
Kopuz, Türkiye'nin 2014 yılı ekonomik büyüme verilerine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin 2014 yılında yüzde 2,9 büyümesinin, cari açık ve enflasyonun kontrolüne yönelik tedbirlerden kaynaklandığını belirterek, "Bu büyüme Türkiye'ye yetmez, ama küçümsenecek de bir tarafı yok. Türkiye küresel büyüme ortalamasını yakalamıştır" ifadelerini kullandı.
Türk ekonomisinin son 12 yıllık büyüme ortalamasının yaklaşık yüzde 4,9 olduğunu hatırlatan Kopuz, şunları kaydetti:
"Türkiye'nin en az yüzde 4,5 büyümesi gerektiğini hepimiz biliyor ve kabul ediyoruz, ancak bu büyümenin de öyle eleştirilecek bir tarafı olduğunu düşünmüyorum. Ekonomide bütün hedeflerinizi aynı anda tutturma şansınız zaten olamaz. Türkiye dünyanın önde gelen gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerinin 2014 yılı ortalama büyümesini yakalamıştır. Öncelikle önemli olan budur. Mutlak büyümek elbette önemlidir, ancak mukayeseli büyümenin önemini de bir kenara koyamayız. Dikkatli baktığımız da görüyoruz ki Türkiye Çin ve Hindistan'ın büyümeleri hariç tutulduğunda yine ciddi bir büyüme oranı yakalamıştır. Türkiye'nin de yer aldığı diğer gelişmekte olan ülkelerin büyüme ortalamasının yüzde 1,7, gelişmiş ülkelerin büyüme ortalamasının yüzde 1,8 olarak gerçekleştiğini göz ardı etmeyelim."
Türkiye'nin yüzde 2,9 büyüme ile Avrupa Birliği'ne (AB) üye ve aday ülkeler arasında 2014 yılını en iyi kapatan bir veya iki ülke arasında olduğunu anlatan Kopuz, ekonomideki yavaşlamanın sebebinin de doğru analiz edilmesi gerektiğini bildirdi.
2014 yılı büyümesinin yüzde 2,9 çıkmasındaki sebebin cari açık ve enflasyonunun kontrolüne yönelik tedbirler olduğunu belirten Kopuz, sözlerini şöyle tamamladı:
"Yönetimimizin aldığı tedbirler, 2013 yılında yüzde 5,1 artan hane halkı tüketim harcamalarının, 2014 yılında sadece yüzde 1,3 büyümeyle yılı kapatmasına sebep olunca 2013 yılında yüzde 4,2 büyüyen Türk ekonomisi, doğal olarak 2014 yılında yüzde 2,9'da kaldı. Bununla birlikte 2014 yılında net ihracatın büyümeye önemli katkı yapması sayesinde de 2014 yılında Türkiye'nin yüzde 2,9 büyüdüğünü söyleyebiliriz. Türkiye'nin 2015 yılında yüzde 3 ve üzerinde büyüme yakalayabilmesi için yatırım ortamının iyileştirilmesi ve ihracattaki düşüş de göz önüne alınarak, mali disiplini zedelemeden kamu harcamalarının daha kuvvetli düzeyde büyümeye katkı sağlaması gerektiği kanaatindeyiz."
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye'nin 2014 Büyümesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?