Türkiye Plastik İşleme Hacminde Avrupa'da İkinci - Son Dakika
Ekonomi

Türkiye Plastik İşleme Hacminde Avrupa'da İkinci

Türkiye Plastik İşleme Hacminde Avrupa\'da İkinci

PAGEV 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Meriç, Türkiye'nin plastik işleme hacmi açısından Avrupa'nın en büyük ikinci ülkesi olduğunu söyledi.

13.05.2014 13:29

PAGEV 2. Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Meriç, Türkiye'nin plastik işleme hacmi açısından Avrupa'nın en büyük ikinci ülkesi olduğunu söyledi.

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Mühendisliği Bölümü öğrencilerinin oluşturduğu Yalova Üniversitesi Plastik Araştırma Kulübü (YÜPAK) tarafından bu yıl üçüncüsü organize edilen Polimer Günleri başladı. 13-15 Mayıs tarihleri arasında yapılacak oturumlarda, plastik sektörünün önemli firmalarının temsilcileri ile üniversitelerden akademisyenler sunumlar yapacak.

Raif Dinçkök Kültür Merkezi'ndeki programın açılışında konuşan YÜPAK Başkanı Çağdaş Aslan, desteklerinden dolayı üniversite yöneticilerine ve katılımcılara teşekkür etti. PAGEV 2. Başkanı Ahmet Meriç ise, plastik sektörünün hızla gelişen ve büyüyen bir sektör olduğuna vurgu yaptı. Avrupa'nın plastik işleme sektöründe en büyük ikinci ülkesinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Meriç, "PAGEV, eğitim maksatlı kurulan bir vakıf. Sektördeki eğitim eksiğini görerek kuruldu. PAGEV bu anlamda eğitim faaliyetlerini destekliyor ve buna bir süreklilik kazandırmayı hedefliyor. Önümüzdeki süreçte üniversiteleri, yüksek okulları ve meslek liselerini desteklemeyi de sürdüreceğiz. PAGEV olarak Yalova Üniversitesi'ne Türkiye'de ilk kez polimer mühendisliği bölümünü açtığı için de teşekkür ediyorum. Bu bölüme giren öğrencileri ülkenin en genç sektörüne adım attıklarını bilmelidirler. Plastik sektörü ülkemizin en genç, dinamik ve büyük sektörüdür. Ülkede her yıl ilk 500'e 20-25 firmanın girmesi de bunun en büyük göstergesidir. Sektörde yetişmiş mühendis sıkıntısı var. Yalova Üniversitesi de polimer mühendisliği alanında bu yıl ilk mezunlarını verecek. Şunu bilin ki sektör buradan mezun olacak mühendisleri dört gözle bekliyor" dedi.

Meriç sözlerini şöyle sürdürdü:

"Plastik sektörü hızlı gelişen bir sektör. Mazisi çok eski olmayan bir sektör. Ama şu an Avrupa'da plastik işleme hacmi anlamında Almanya'nın ardından 2'nci ülke durumundayız. Bundan 7-8 sene öncesine kadar Türkiye'nin pozisyonu 6'ncı sıralardaydı. Bu sene 8.1 milyon ton plastik üretim kapasitesi ile Türkiye plastik endüstrisi Avrupa'nın en büyük 2'nci endüstrisi. Bu rakamlara dünya çapında baktığımızda Türk plastik endüstrisinin dünyada 7'nci büyük endüstri olduğunu görürüz. Ülke her sene giderek büyüyor. Son 10 yılda her yıl yüzde 10'un üzerinde büyüme göstererek sektörümüz bir adım daha attı. Bundan sonra büyüme hızının bu şekilde devam etmesini beklemiyoruz. Giderek yüzde 10'un altına inecektir. Ama halen Türk plastik sektörü yüzde 8'lerde de olsa giderek büyüyen bir sektör. Bunlar çok güzel ama, sektörde geliştirmek istediğimiz taraflarda var. Şu anda sektörün en büyük sıkıntısı yetişmiş elaman sıkıntısı. Sizin mezun olmanızla birlikte bu sıkıntı biraz olsun aşılacak. Sektörde bu kadar firma var, ama sizler nadidesiniz. Polimer mühendisliği olarak sadece Yalova Üniversitesi mühendis yetiştiriyor. Kendinizi iyi yetiştirmelisiniz" diye konuştu.

Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Yıldırım ise konuşmasında, "Plastik sektörü buradan mezun olacak mühendislerden büyük şeyler bekliyor. Türkiye 2015 yılında plastik işleme kapasitesi anlamında Avrupa'nın en büyük ülkesi olma hedefinde. Bunun için kaliteli hammadde üretmek lazım. İşte bunu yapacak olanlar da Türkiye'de ilk kez açılan bu üniversiteden bu yıl mezun olacak siz öğrencilerimizsiniz. Sizler bizim gelecekte övünç kaynaklarımız olacaksınız. Yalova'nın ve Yalova Üniversitesi'nin adını her yerde duyuracaksınız. Şu anda bir çok ülkenin gözü bizim üzerimizde. Avrupa'dan hatta Amerikadan bile birçok üniversite bizimle işbirliği yapmak istiyor. Dünya ile entegre olmak için önümüzdeki günlerde tamamen İngilizce eğitimlere başlayacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Polimer Günlerine katılan firma yetkilileri, oturumlarda firmaları ve sektörde yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgiler verdiler. Polimer Günleri 15 Mayıs'ta son bulacak. - YALOVA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Türkiye Plastik İşleme Hacminde Avrupa'da İkinci - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement