Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bu yılın ilk üç ayında cari açığın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 düştüğünü belirterek, "Bizim hükümet olarak bu yılki hedefimiz 50 milyar dolardı, ilk çeyrekteki rakamımız 11 milyar dolardır. Cari açığımızı 50 milyar doların altına rahat şekilde çekeceğimizi hep beraber göreceğiz" dedi.
Zeybekci, Türkiye Yatırım Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, bazı uluslararası kurum ve kuruluşların Türkiye'deki enflasyonun yüksekliğinden bahsettiğini belirterek, "Ekonomi Bakanı olarak enflasyonun iyi olduğunu söylemeyeceğim, enflasyon iyi bir şey değildir ama enflasyon bir sonuçtur. Türkiye'de şu an yaşanan enflasyon, talep enflasyonu değildir" diye konuştu.
Türkiye'de maliyet enflasyonu olduğunu ifade eden Zeybekci, 2013 yılında son 50 yılın en düşük enflasyonunun yakalandığını, ondan sonra mayıs ayından itibaren başlayan huzursuzluktan dolayı Türkiye'de ekonomik olmayan, spekülatif ortamdan kaynaklanan maliyet enflasyonu yaşandığını söyledi.
Zeybekci, döviz kurları sebebiyle enflasyonda artış görüldüğünü, bunun da etkisinin mayıs ayı itibariyle bittiğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Artık mayıstan itibaren kurlardan kaynaklı hiçbir enflasyon rakamı oranı bizim enflasyon rakamımızın üzerine gelmeyecektir. Bizim maliyet enflasyonumuzu etkileyen faizlerden kaynaklanmaktadır. Türkiye'de faizlerin gelecek enflasyon beklentisi doğrultusunda Türkiye'de enflasyonun 2014 sonu itibariyle yüzde 7'ler seviyesine, 2015-2016 döneminde de yüzde 5'ler seviyesine çekeceğimize inanıyoruz. Bu yılın ilk üç ayında cari açık geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 31 düştü. Bizim bu yılki hedefimiz, hükümet olarak hedefimiz 50 milyar dolardı, ilk çeyrekteki rakamımız 11 milyar dolardır. Cari açığımızı 50 milyar doların altına rahat şekilde çekeceğimizi hep beraber göreceğiz."
Bakan Zeybekci, Avrupa Birliği'nin (AB) üçüncü ülkelerle yaptığı STA'lardan rahatsız olunmaya başlanıldığını dile getirdi.
Aycı: "İbre Türkiye'yi ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgeyi işaret ediyor"
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı ve Dünya Yatırım Ajansları Birliği'nin (WAIPA) Başkanı İlker Aycı da, WAIPA'nın iki yıllığına başkanlığına seçildiğini hatırlatarak, 20 yıldır merkezi Cenevre'de olan birliğin merkezinin İstanbul'a taşındığını söyledi.
Aycı, artık yatırımların merkezinin Batıdan Doğuya doğru kaydığına işaret ederek, ibrelerin Türkiye'yi ve Türkiye'nin içinde bulunduğu bölgeyi işaret ettiğini söyledi.
"Dünyada yatırım konuşulacaksa bunun adresi Cenevre değil İstanbul olmalı" şeklinde kendilerine bir hedef koyduklarını vurgulayan Aycı, bu hedef için ekip olarak çalıştıklarını ve çalışmaya devam ettiklerini söyledi.
Zirveye katılan yabancı yatırımcılara, Türkiye'de yatırım konusunda doğru mesajları vermek ve onları yönlendirmek için her türlü ortamın ve imkanın sağlandığını anlatan Aycı, "Zirveden Türkiye'nin enerji, altyapı, gayrimenkul gibi alanlarda sahip olduğu ve sunduğu imkanları tartışacağız. Türkiye son 11 yılda dünyanın en önemli yatırım destinasyonlarından biri oldu" dedi.
- İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Türkiye Yatırım Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.