MUSAB TURAN - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz, Akdeniz'deki enerji kaynaklarının etkin kullanımı için tarafların uzlaşmacı bir tutum içerisinde olmaları gerektiğini belirterek, "Bu refahı hep birlikte paylaşabilirsek maksimize edebiliriz. Enerji kaynaklarından paylaştığımız kadar çok yararlanırız, paylaşmayı beceremezsek yararlanamayız" dedi.
KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da temaslarda bulunan Yılmaz, basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Meselenin tarafı olan 4 ülkenin Kıbrıs konusunda çözüm için ortamın müsait olduğunu görerek bir araya geldiğini belirten Yılmaz, Kıbrıs İşverenleri ve Sanayicileri Federasyonu (OEB), Kıbrıs Türk İşadamları Derneği (İŞAD), Yunan Girişimcileri Federasyonu'nun (SEV) işbirliğinin büyük önemi olduğunu kaydetti. Yılmaz, şöyle devam etti:
"Cesaretlendik ve cesaret verelim istedik. Burada herkesin, her tarafın menfaati var. İzolasyonlarla yaşayan bir Kuzey Kıbrıs kabul edilebilir değil. Ben Rum komşuların da bunu artık kabul etmemeleri gerektiğini düşünüyorum. İzolasyonlarla birbirimizden ayrılmış olarak refaha da ulaşmamız mümkün değil. Huzura da ulaşmak mümkün değil. Öncelikle bu dinamiğin adadan gelmesi çok önemli. Her iki tarafın bir araya gelmesi bizim onlarla bir araya gelmemizden daha önemli. Bunu görmekten de çok memnun oldum."
Kıbrıs konusundaki çözümsüzlüğün aşılabileceğini belirten Yılmaz, "Siyaset toplumun beklentilerini anlayıp çözüm üretme sanatı değil mi? Dolayısıyla biz toplumun en dinamik öncü kesimlerinden biri olarak 4 tarafın (Türkiye, Yunanistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Kesimi) iş dünyası olarak, bir araya gelerek çözüm talebimizi siyasete de kamuoyuna da duyurduk bugün. Ben 4 kurum tarafından yayımlanan ortak bildirinin önemli adımlara cesaret vermesini, bir başlangıç olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Kıbrıs konusunda sağlanacak çözümün Türkiye'nin diplomatik pek çok sorununa da çözüm imkanı sağlayacağını aktaran Yılmaz, "AB ilişkilerini geliştirmek bakımından önemlidir bu konu. Her konuşmamda 'Türkiye'nin AB yolunda ilerlemesi lazım, ilerlemeyi durdurduğumuzda sıkıntılar yaşıyoruz' diye söylüyorum. Tabi bu perspektif de TÜSİAD açısından çok önemli. Dünya krizinden en fazla etkilenen komşumuz Yunanistan… Güney Kıbrıs'a da etkileri en ağır şekilde oldu krizin. Onlar da bu faturayı en yüksek şekilde ödüyorlar. Birbirimizden ayrı düşmenin faturasını her birimiz ödüyoruz. Onun için bir araya gelmemiz gerektiğini bugün buradan ilan etmiş olduk" diye konuştu.
"Enerji kaynaklarından paylaştığımız kadar çok yararlanırız"
Bölgedeki enerji olanaklarından gerekli ölçüde faydalanabilmek için de taraflar arasında bir uzlaşı zemininin gerekli görüldüğünü anlatan Yılmaz, "Bölge, sorunlarını çözerek en etkin şekilde bu kaynakların getireceği refahtan istifade edebilmeli. Bu refahı hep birlikte paylaşabilirsek maksimize edebiliriz. Enerji kaynaklarından paylaştığımız kadar çok yararlanırız, paylaşmayı beceremezsek yararlanamayız da. Refahı küçültürüz" değerlendirmesini yaptı.
Bölgede sağlanacak muhtemel istikrarın dünya tarafından da büyük bir ilgiyle karşılanacağını dile getiren Yılmaz, çözüm yolunda ilgili tüm paydaşların sorumluluk almaları gerektiğini vurguladı.
Yunanistan'ın AB dönem başkanı olduğunu anımsatan Yılmaz, çözüme ilişkin süreçte bir sonraki adımlarının Yunanistan ziyareti olabileceğini aktardı.
Kıbrıs çözümüne yönelik Türkiye-İsrail ilişkilerinin de düzelmesinin gerekli olup olmadığı yönünde bir soruya ise Yılmaz, "Böyle olmasına inanıyoruz, İsrail'e daha önce yaptığımız ziyarette ilişkilerin gelişmesi bakımından gerekli görüşmeleri yaptık. İş adamlarını sektör bazında bir araya getirdiğimiz toplantılar yaptık. Ayrıca bilmeliyiz ki iş dünyası olarak ilişkiler zaten devam ediyor. Daha fazla gelişebilir, daha fazla refah çıkarabiliriz. İnşallah iyi ilişkilerin gelişmesine ve oradan iyiliklere vesile olmaya gayret ediyoruz" yanıtını verdi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › Tüsiad Heyetinin Kıbrıs Temasları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?