Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Rusya'dan 2015 başından bu yana bin 322 ton meyve ve sebzenin gerekli sağlık koşullarını karşılamadığı gerekçesiyle geri çevrildiğini belirterek, "Türk halkı, iç tüketimi artırarak çiftçisine sahip çıkmalı" dedi.

06.12.2015 12:49
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, Rusya'dan 2015 başından bu yana bin 322 ton meyve ve sebzenin gerekli sağlık koşullarını karşılamadığı gerekçesiyle geri çevrildiğini belirterek, "Türk halkı, iç tüketimi artırarak çiftçisine sahip çıkmalı" dedi.

Yetkin, yaş sebze ve meyve fiyatlarındaki düşüşler ile Rusya'nın 1 Ocak'ta başlatacağı yaptırımlarla ilgili basın toplantısında, krizin henüz başlamadığı ocak-ekim dönemi rakamlarına bakıldığında geçen yıla göre miktar olarak yüzde 5, değer olarak yüzde 12 düşüş olduğunu söyledi.

Rusya ile Türkiye arasındaki sebze meyve krizinin, hava sahasını ihlal eden Rus uçağı düşürülmeden ilk belirtilerini vermeye başladığını dile getiren Yetkin, "Rusya, eylül ve ekim aylarında önce Türkiye'den ithal edilen 40 ton narı, ardından 4 ton nar ve 20 ton domatesi tehlikeli haşereler bulunduğu gerekçesiyle iade etmişti. Kasım ayında önce 20 ton domates, daha sonra 23,5 ton domates Batı Çiçek Tripsi bulunduğu gerekçesiyle iade edilmişti" diye konuştu.

Uçak krizinin başlamasından sonra iade miktarının arttığını belirten Yetkin, "2015 başından bu yana Novorossiysk Limanı'na Türkiye'den getirilen bin 322 ton meyve ve sebze gerekli sağlık koşullarını karşılamadığı gerekçesiyle geri çevrilmiş oldu" dedi.

Rusya'nın 1 Ocak 2016'dan itibaren Türkiye'den domates, yeşil ve kuru soğan, karnıbahar, brokoli, salatalık, portakal, mandalina, üzüm, elma, armut, kayısı, şeftali, erik ve çilek ithal edilmesini yasakladığını anımsatan Yetkin, şunları kaydetti:

"Rusya'ya ocak ayına kadar herhangi bir ihracat yasağı yoktur. Ancak haşere gerekçesiyle geri gönderilen ürün miktarı son günlerde aniden artmıştır. 1 Ocak'tan sonra alımların durdurulacak olmasına karşın resmi bir ambargo ilan edilmemiş olması Rusya'ya belirli bir hareket serbestisi vermektedir. Gerekçe enflasyonu düşürmek olarak gösterildiği için önümüzdeki günlerde ocak ayından sonra bile Rusya acil ihtiyaç duyduğu yaş meyve ve sebze ürünlerini, siyasi durum ne olursa olsun, istediği an tekrar almaya başlayabilecektir."

Bu belirsiz durumda tırların geri çevrilmesi ve ürünlerin farklı gerekçelerle geri dönmesinin ihracatta belirli bir gerilemeye yol açtığını vurgulayan Yetkin, üretici kesim üzerinde büyük bir panik oluştuğunu anlattı.

Rusya pazarına çalışan üreticilerin şu anda ne yapacaklarını bilemez durumda olduklarını ifade eden Yetkin, tarımsal üretimin belirli bir zaman dilimi içinde ve belirli beklentilere göre şekillendiğine dikkati çekti.

Hal fiyatlarının sürekli düştüğünü kaydeden Yetkin, "Bu düşüş tersine dönmezse üretici bir süre sonra zarara uğradığı için üretimden çekilecek ya da şansını başka ürünlerde deneyecektir" diye konuştu.

Ankara Halinde 1 hafta önce 3,5 liradan satılan domatesin 4 Kasım itibarıyla 2 liraya, 7,5 liradan satılan biberin 1,5 liraya, 4,5 liradan satılan mandalinanın 2.5 liraya, 4 liradan satılan elma ve portakalın 3 liraya düştüğünü anlatan Yetkin, "Antalya Halinde domates 1 lira 30 kuruştan, biber 1 lira 50 kuruştan; salatalık 1 lira 20 kuruştan; kabak 1 liradan satılmaktadır. Bu düşüş henüz Rusya'nın resmi ithalat yasağını başlatmadığı durumda yaşanmaktadır. Alımların durdurulacağı ocak ayından itibaren durumun daha da ciddi bir hal alması beklenmektedir; çünkü domates ekimi esas 1-20 Ekim arasında yapılmıştır ve bu domateslerin hasat vakti aşağı yukarı ihracat yasağının başlayacağı zamana denk gelmektedir" şeklinde konuştu.

İhracat gerilemesinin doğurduğu belirsizlik ve panik nedeniyle ürünlerin fiyatının düşmesinin iç pazarda tüketicilerin daha ucuza meyve ve sebze yemelerini sağladığını vurgulayan Yetkin, halka sebze ve meyve tüketimini artırmaları çağrısında bulundu.

Krizin hafife alınmaması gerektiğini belirten Yetkin, acil tedbirler alınmasını istedi.

Türkiye'nin Rusya'dan ithalatını da gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Yetkin, bu ülkeden alınan buğday, tahıl ve yağlı tohumlar gibi ürünlerin başka ülkelerden karşılanması gerektiğini bildirdi.

Sınırlarda bekletilen tırlardaki yaş meyve ve sebzelerin çürümesi halinde üreticinin zarar göreceğine dikkati çeken Yetkin, "Türk halkının iç tüketimi artırarak çiftçisine sahip çıkmasını" istedi. Yetkin, "Yerli Malı Haftası" benzeri kampanyalar düzenlenerek, söz konusu ürünlerde tüketimin artırılabileceğini söyledi.

İbrahim Yetkin, "Tüketiciler bu ara sebze ve meyve tüketimini artırabilecekleri kadar artırmalıdır. Çünkü kriz uzar ve üretici önümüzdeki aylarda üretimi kısarsa tüketicinin keyfi de uzun sürmeyecek" dedi.

Orta Asya, Balkan ülkelerinin alternatif pazar olabileceğini kaydeden Yetkin, yeni pazar bulunması ya da Rusya'nın bu duruşundan vazgeçmesi halinde fiyatların yükseleceğini bildirdi.

Yeni pazar bulmanın kolay olmadığını anlatan Yetkin, yeni ihracat bağlantılarının akşamdan sabaha gerçekleştirilemeyeceğini ifade etti.

Yaptırımlarını, 1 Ocak 2016'da başlatacağını duyuran Rusya'nın şu anda gayri resmi şekilde yaptırım uyguladığını dile getiren Yetkin, hasat ve ihracat zamanı olan domates, salatalık ve narenciye gibi ürünleri, yaptırımı başlatmadan almayan Rusya'nın kasıtlı hareket ettiğini söyledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Tzd Genel Başkanı Yetkin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.

  • Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı
    18:45 Et ve Süt Kurumu et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı

    Et ve Süt Kurumu (ESK), bugün itibarıyla et fiyatlarına yüzde 20-25 arasında zam yaptı. Kıymanın kilogramı 229 TL'den 279 TL'ye; kuşbaşının kilogramı ise 259 TL'den 319 TL'ye yükseldi. Fiyat zamları internet sitesinde yer almasa da mağazalarda güncel fiyatla satılmaktadır.

  • İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!
    18:17 İSKİ'den vatandaşları uyardı: İstanbul Büyükşehir Belediyesi adıyla dolandırıcılık!

    İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ), son zamanlarda İstanbul Büyükşehir Belediyesi adı kullanılarak yapılan dolandırıcılık olaylarına dikkat çekti. Vatandaşlar, bedava su arıtma cihazı vaadiyle aranarak dolandırılmaya çalışılıyor.


Advertisement