Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, enflasyonu kontrol altına almak için ithalatı cazip hale getirecek gümrük vergisi indirimlerinin çiftçiyi büyük sıkıntıya sokacağını bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, ağustos ayı Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi (Tarım ÜFE) verilerini değerlendirdi,
Tarım ÜFE'nin haziran ve temmuzun ardından ağustosta da gerilediğine dikkati çeken Bayraktar, rakamın ağustos ayında yüzde 0,55'e düştüğünün altını çizdi.
Bayraktar, ağustosta tarımın genelinde üretici fiyatlarının (ÜFE) yüzde 0,55, tarım ve avcılık ürünlerinde yüzde 0,41, ormancılık ürünlerinde yüzde 2,41, balıkçılıkta yüzde 3,98 gerilediğini belirtti.
Son dönemlerde çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından enflasyonda görülen artışın sorumlusunun gıda fiyatlarındaki yükseliş olduğu yönünde açıklamalar yapıldığını ifade eden Bayraktar, çeşitli kesimlerin "gıda fiyatlarının kontrol altına alınması gerektiği" yönünde söylemleri bulunduğunu kaydetti. "Bunun için gümrük vergileriyle oynanmasının bir önlem olabileceğine" ilişkin değerlendirmeleri hatırlatan Bayraktar, şöyle devam etti:
"2007'de yaşanan kuraklık da hatırlatılarak, gümrük vergilerinin aşağı çekilmesi suretiyle fiyatların kontrol edilebileceğinden bahsedilmektedir. Bu gümrük vergilerini düşürerek ithalat yapılmasının yolunun açılmasını istemek demektir. 2014'te önceki yıllara benzer bir şekilde tarımda üretici fiyatlarındaki artış, gıdadaki tüketici fiyatlarındaki artışın altında kalmıştır. Tarımda üretici fiyatları, ağustosta yüzde 0,55 düştü. Buna karşın gıda ve alkolsüz içeceklerde aynı ayda yüzde 0,89 artış yaşandı. Rakamlardan görüldüğü gibi gıda fiyatlarındaki artışın kaynağı üretici değildir. Aksine üretici de toplumun büyük bir kesimi gibi enflasyondan zarar görmüştür."
Bayraktar, bu şartlar altında, çift hanelere yaklaşmış enflasyonu kontrol altına almak için ithalatı cazip hale getirecek gümrük vergisi indirimlerinin, zaten zor durumdaki çiftçiyi daha da büyük sıkıntıya sokacağını belirterek, "İhtiyaç dışı ithalatın tam anlamıyla yıkıcı sonuçlar doğuracağını bilmek için müneccim olmaya gerek yoktur" ifadesini kullandı.
Türkiye'de 11,2 milyar doları aşkın gıda ve tarım ürünleri ithalatı yapıldığının altını çizen Bayraktar, özellikle yağlı tohumlardan üretilen yağda ülke ihtiyacının yüzde 70'inin ithalatla karşılandığını bildirdi.
İthalatı cazip hale getirmek sektörü baltalar
Bayraktar, gıda fiyatlarını kontrol etmek için ithalatı cazip hale getirmenin, tarım sektörünü baltalamaktan başka bir işe yaramayacağını belirterek, tarımda en temel önceliğin, yapısal sorunları çözerek, sürdürülebilir üretimi sağlamak olduğunun altını çizdi.
Gümrük indirimleriyle ithalatın önünün açılmasının doğrudan fiyatları indirip indirmeyeceğinin de muğlak bir konu olduğunu ifade eden Bayraktar, geçmişte, bunun tersi örneklerinin görüldüğünü, 2008 sonrası sütte yaşanan kriz sonucu besilik, kasaplık canlı hayvan ve et ithalatı yapılmasının, et fiyatlarını düşürmediğini hatırlattı.
Gıda fiyatlarını kontrol altına almanın ithalatı gümrük indirimleriyle teşvik etmekten başka yollarının da bulunduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ürünün üreticinin elinden çıkış fiyatı ile tüketicilerimizin aldıkları fiyatlar arasında 4-5 katına ulaşabilen farklar oluşmaktadır. Üretici-market arasındaki makasa dikkat edilmeli. Bu sorunu halledemezsek, gıdada enflasyon sorununu çözemeyiz. Tarladan markete fiyat artışın en aza indirilmesi için, kısa vadede, nakliye maliyetlerini azaltacak formüller üzerinde çalışmak gerekir. Yüksek akaryakıt fiyatları nedeniyle ulaşım giderleri perakende ürün fiyatlarını artırmaktadır. Tarım ürünleri taşıyan nakliye araçlarına ucuz mazot sağlanması, vergi oranlarının indirilmesi gibi çeşitli önlemler alınabilir. Orta ve uzun vadede demiryolu ağının yaygınlaştırılması, soğuk hava depoları bulunan vagonların devreye alınması nakliye giderlerini en aza indirecektir. Çiftçi ekonomik örgütlülüğünün ve gücünün artırılarak aracı sayısının azaltılması, ambalajlama, depolama ve nakliye maliyetlerinin en aza indirilmesi, üreticiden tüketiciye kadar geçen süreçte kar marjlarının makul seviyelere düşürülmesi için rekabet koşullarının oluşturulması gerekir."
-Tarım, yüzde 11,1 olan işsizliği 2 puan düşürdü-
Bayraktar, tarım sektöründeki istihdam rakamlarını da değerlendirerek, tarımın, yüzde 11,1 olan işsizliği 2 puan düşürerek yüzde 9,1'e çektiğini bildirdi.
Haziran ayında tarımda çalışan sayısının, mayıs ayına göre 117 bin kişi artarak 5 milyon 820 bin kişiden 5 milyon 937 bin kişiye çıktığına dikkati çeken Bayraktar, haziran ayında tarımda 3 milyon 132 bin erkek, 2 milyon 805 bin kadının istihdam edildiğine dikkati çekti. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?