Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et üretiminin arttığını ve et ithalatına gerek olmadığını belirterek, "Üretim teşvikleri devam ederek, et ithalatı kısa zamanda tamamıyla ülke gündeminden çıkarılmalıdır" ifadelerini kullandı.
Bayraktar, yazılı açıklamasında, temmuz-eylül döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre sığır eti üretiminin yüzde 5,1, toplam kırmızı et üretiminin yüzde 3,8 arttığını bildirdi.
Kırmızı et üretiminin yılın ilk çeyreğinde 208 bin 597 tona, ikinci çeyreğinde 269 bin 912 tona, üçüncü çeyreğinde ise Kurban Bayramı'nın da etkisiyle 394 bin 665 tona çıktığına işaret eden Bayraktar, et ithalatına gerek olmadığını savundu.
Geçmişteki et ithalatlarının Türkiye'ye fayda sağlamadığını, üretimdeki artışın da ithalat lobisinin söylem ve iddialarını açıkça çürüttüğünü ifade eden Bayraktar, "Verilen ülke içi teşviklerle birlikte de üretimde sürekli artışlar oldu. Üreticimiz üretimini artırmaya devam ediyor. Et ithalatına gerek yok. Üreticimiz, devletin vereceği desteklerle ve gümrük vergilerindeki koruyucu önlemlerle birlikte halkımızın ihtiyacını rahatça karşılayabilir." değerlendirmesinde bulundu.
Ette fiyatların düşmesinin besi hayvanı ve yem maliyetlerine bağlı olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
"Üretici maliyetinin yüzde 85-90'ını oluşturan besi hayvanı ve yem fiyatları düşerse, karkas et fiyatları da geriler. Et ithalatı çiftçimizin, üreticimizin en büyük korkusudur. Ülke yararına değildir. 2010 Haziran ayından bu yana ithalata 3,7 milyar dolardan fazla döviz ödemişiz. İthalat yerine bu üretimi çiftçimiz yapmalıdır. Üreticimizin maliyeti belli. Maliyetler düşerse et fiyatı da ucuzlar. Ülke içi üretim teşvikleri devam ederek et ithalatı kısa zamanda tamamıyla ülke gündeminden çıkarılmalıdır."
Öte yandan, Bayraktar, Resmi Gazete'de yayımlanan, Et ve Süt Kurumunun müdahale alımları desteğinin 45 milyon liradan 65 milyon liraya çıkarılmasının yerinde bir karar olduğunu ifade etti.
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?