Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Gübre ve Mazot Toprak Analizi desteğinden toprak analizinin çıkartılmasının gübrenin bilinçli kullanımını olumsuz etkileyeceğini savunarak, "Bir de burada çalışan, istihdam ettirdiğimiz ziraat mühendislerinin de işsiz kalması demektir bu" dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar seçilmiş ürünlerde Nisan ayı üretici, hal, pazar ve market fiyatlarını açıkladığı bir toplantı düzenledi.
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularına cevap veren Bayraktar, bir gazetecinin "Dana etindeki market fiyatlarının bir miktar düşüşünde, çiğ sütün fiyatında bir miktar artışında Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesi ve Bakanlığın başlattığı kampanyayla ilişkili olabilir mi?" sorusu üzerine, "Marketteki dana fiyatı sadece 13 kuruş düştü, yani çok önemli bir düşüş yok. Bu fiyatların piyasadaki oluşmasında, et ve süt fiyatlarının oluşmasında Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesi fevkalade önemli. Biz Türkiye'de süt fiyatları özellikle Et ve Süt Kurumu'nun müdahalesinden sonra nereye geldi? ona baktık onu araştırdık. Süt fiyatlarında bir miktar artış gördük. Fakat ortalama olarak baktığımızda 1 liranın üzerine çıkmakla birlikte şu an 1 lira 15 kuruş seviyesine henüz gelmiş değil. Süt fiyatları 1 lira 15 kuruşun üzerine çıkıncaya kadar bu müdahale devam etmelidir. Süt fiyatlarının bir miktar gelişmesinde bizim Ziraat Odalarımızın ve TZOB'un süt kampanyası da etkili olmuştur. Biz bu hedef fiyata ulaşıncaya kadar bu kampanyamıza Türkiye çapında devam edeceğiz" cevabını verdi.
Bayraktar bir gazetecinin bu yaz patates ve yaz meyvelerinde sıkıntı yaşanıp yaşanmayacağını sorması üzerine ise "Yok öyle bir sıkıntı düşünmüyoruz. Şu an fiyatlar olması gerekenin çok altında seyrediyor. Biz birçok üründe özellikle Orta Doğu, Batı gibi bazı ilçelerde hububatla alakalı yağışlar yeterli olmadığı için bazı bölgelerde verim düşüklüğü bekliyoruz. Yumurtalık, Kozan, Karaisalı, İmamoğlu, Ceyhan ilçelerinde verim kaybı bekleniyor. Mesela Konya ile görüştük Konya'da onlarda özellikle Nisan ayında yağış almadıklarını söylediler, bunun verimliliği olumsuz etkileyeceğini düşünüyorlar ama biraz daha bekleyelim istiyoruz. Bakalım bu yağışlar başladı, Mayıs ayının yağışları nasıl etkileyecek? Mayıs ayını bir geçirelim diye düşünüyoruz. O zaman daha sağlıklı verilere ulaşırız diye düşünüyorum" diye konuştu.
"Destekleme Politikalarına hiç değinmediniz" diyen Bayraktar kendi sorusunu şöyle cevapladı:
"Mazot ve gübre desteği yaklaşık olarak aynı kaldı. Bunun dışında yağlık ay çiçeği, kültür pamuğu, kuru fasulye, nohut, mercimek, zeytinyağı, soya fasulyesi, aspirde 10 kuruş arttı bunu olumlu buluyoruz. Bunun dışında buğday, arpa, yulaf, çavdar orada da prim desteği değişmedi. Son yıllarda üretim artsa bile halen mısır açığı veriyoruz yani 2015 yılı ithalat miktarı 1 milyon 487 bin ton mısır ithalatı. Dolayısıyla mısır prim desteğinin tekrar gözden geçirilmesini Bakanlığımızdan talep ediyoruz. Ayrancılık desteklerindeki artışta yerinde. Buzağı ve malaklarda 4 ay yaşatma zorunluluğu ve soy kütüğü desteği getirilmesi önemli. Gübre ve Mazot Toprak Analizi desteğinden toprak analizinin çıkartılması gübrenin bilinçli kullanımını olumsuz etkileyecek bunu ifade ediyorum. Bir de burada çalışan, istihdam ettirdiğimiz ziraat mühendislerinin de işsiz kalması demektir bu. O açıdan ben tekrar toprak analiz desteğinin verilmesini Bakanlığımızdan talep ediyorum."
Bayraktar destekleme kapsamında Et ve Süt Kurumu'na yapacağı müdahalelerde kullanılmak üzere Hayvancılık Genel Müdürlüğü'ne 45 milyon lira ek ödenek verilmesini yerinde bulduğunun altını çizerek şunları aktardı:
"Bir de tarımsal danışmanların sayısına bir sınırlama getirildi 2'ye düşürüldü. Bu kararın da tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Çünkü binlerce ziraat mühendisi işsiz kalacaktır. Bunlar alanda çok verimli çalışmalar yapıyorlar. Biz buna talibiz Ziraat Odaları çok daha fazla sayıda tarımsal danışman çalıştırabilir. Bunlar köyde gerçekten üretimin, kalitenin ve verimliliğin artması noktasında çok büyük katkı sağlıyorlar. Bunun da tekrar gözden geçirilmesi lazım. Binlerce ziraat mühendisimiz bugün işsiz bizden iş istiyor. Böyle bir sınırlama getirdiğinizde o zaman binlerce tarım danışmanını nerede istihdam edeceğiz? Bunlar işsiz kalacak. Biz buna talibiz bize verilsin istiyoruz." - ANKARA
Son Dakika › Ekonomi › Tzob Genel Başkanı Bayraktar Destekleme Politikalarını Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?