Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde - Son Dakika
Ekonomi

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde konuşan CarrefourSA CEO’su Mehmet T. Nane, yeni gelişimleri takip için çocuklarından kopya çektiğini söyledi.

21.03.2014 18:11

Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde konuşan CarrefourSA CEO'su Mehmet T. Nane, yeni gelişimleri takip için çocuklarından kopya çektiğini söyledi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi'ndeki 'Dijital şirket: Yarının şirketleri nasıl yönetilecek' başlıklı oturumuna katılan CarrefourSA CEO'su Mehmet T. Nane, "Biz ne yapıyorsak müşteriyi memnun etmek için yapıyoruz. Müşteri ne isterse onu yapmak ise çok geniş bir kavram. Müşteri, 'Ben senin mağazana gelip alışveriş yapmak istiyorum. 'Gerekirse internetten alışveriş yapmak istiyorum' diyor. O yüzden dijitalleşmek önemli. Dünya çok hızlı bir şekilde gelişiyor. Ben çocuklarımdan çok kopya çekiyorum. Kendi bilmediklerimi ondan öğreniyorum. Onların fikirlerinden yararlanmak için bir gurup çocuğu şirketimize davet ettik. Onlara, 'Nasıl bir elektronik market istiyorsunuz?' diye sorduk. ve bundan sonra amazon ile yarışmak için bir şirket kurduk. Bu şirketimiz ilk yıl 20 milyon, geçen yıl ise 6 kat büyüyerek, 120 milyon lira ciro yaptı" dedi.

"TÜRKİYE'DEKİ KOBİ'LERİN YÜZDE 90'I BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİNİ BİLMİYOR"

Şirketlerin teknoloji olmazsa olmaz bir şey olarak görmeye başladığını kaydeden Microsoft Türkiye Genel Müdürü Tamer Özmen, dünyada 4 trend gördüklerini bunlardan birinin bulut olduğunu ifade ederek, "Bulut çok önemli. İkincisi mobilite Türkiye'de 19 milyon cep telefonu var. Artık insanlar laptoplardan çok telefon satın alıyor. Üçüncüsü ise büyük veri konusu. Bu verilerin iyi analizi çok önemli. Dördüncüsü de sosyal medyanın kullanımıdır. Biz, bizimle çalışmak isteyenlere bu dört soruyu soruyoruz. Eğer şirketler bu konuda adapte olmadıysa gelecekte hiç öngörmedikleri bir durumla şirketlerini kaybedebilirler. Türkiye'deki KOBİ'lerin yüzde 90'ında ise bilişim teknolojilerini bilen kimse yok. Bunu gerçek anlamda çözersek Türkiye teknolojik anlamda sıçrama yaşar" diye konuştu.

"TEKNOLOJİYE YATIRIM YAPAN ÜLKELER ÇOK FARKLI NOKTALARA GELECEKTİR"

4 yıl önce Türkiye'ye geldiğinde KOBİ portföyünün çok geniş olmadığını ifade eden Özmen, "Türkiye'deki 13 il seçtik. 250 çalışanı üzerinde çalışanı olan şirketleri tek tek ziyaret ettik. 'Onlarla oturup Cironuz iyi karlılığınız düşük neden böyle?' diye sorduk. Kimi bize duvar koydu. Kimi ise büyümek isteklerini söyleriler. Bizim analizimizde teknolojiyi kullanan şirketlerin karlılığının da geliştiğini gördük. Bunlarla çalışırken hem ciro hem de karlılıklarını yüksek olan şirketlerle görüştük. Birkaç pazarla çalıştıklarını gördük. 'Pazar sayılarını arttırmayı düşünür müsünüz? diye sorduk. Onlarla da karlılığı konusunda çalıştık. Bizim çözmemiz gereken en önemli şey teknolojidir. Brezilya, Türkiye'ye göre teknolojiye 6 kat, Rusya ise 4 kat daha fazla yatırım yapıyor. Türkiye'nin de bu alanda eğilmesi gerekir. Bunu aşan ülkelerin çok farklı noktalara geleceğini düşünüyorum" dedi.

Borusan Holding CEO'su Agah Uğur, şirketle ilişkiyi kontrol modundan destek moduna geçtiklerini ifade ederek, asli sorumluluklarının en iyi ekibi şirketin başına oturmak olduğunu söyledi. MUBI Kurucusu ve COE'su Efe Çakarel ise teknolojinin inanılmaz bir hızla geliştiğini ve buna ayak uydurulması gerektiğini söyledi. - BURSA

Uludağ Ekonomi Zirvesi\'nde
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Uludağ Ekonomi Zirvesi'nde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement