Uzun Vadeli Mevduata Teşvik Meyvesini Verdi - Son Dakika
Ekonomi

Uzun Vadeli Mevduata Teşvik Meyvesini Verdi

Bakanlar Kurulu kararı ile 6 ay ve üzerindeki banka mevduatlarına stopaj indirimi uygulanması özellikle 6 12 ay vadeli mevduatlarda etkisini gösterdi Söz konusu vadelerde tutulan mevduatın miktarı yılın 4 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 2,5 katına çıkarak 31 milyar liraya ulaştı

25.06.2013 12:01

ERDAL ÇELİKEL - Bakanlar Kurulu kararı uyarınca 6 ay ve üzerindeki uzun vadeli mevduatlarda stopaj indirimi getirilmesi meyvelerini vermeye başladı.

AA muhabirinin Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerinden derlediği bilgilere göre, gerçek ve tüzel kişi bazında yurt içi yerleşik mudilerin bankalarda tuttuğu toplam mevduat bu yılın ocak-nisan döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 13 artarak 760,6 milyar liraya ulaştı.

Söz konusu tutarın yüzde 53,6'sına karşılık gelen 407,2 milyar liralık kısmı 1-3 ay arasındaki vadeli hesaplarda tutulurken, en yüksek artış düzenlemeye konu olan 6-12 ay arası vadeli mevduatlarda yaşandı.

4 ayda yüzde 85 artış

Bu vadedeki toplam mevduat, yıllık bazda yaklaşık 2,5 katına çıkarak 11,1 milyar liradan 30,7 milyar lira oldu. 6-12 ay arası vadede tutulan Türk Lirası mevduatın aynı vadedeki toplam mevduat içindeki payı 73,2 olurken, TL cinsinden mevduat geçen yılın ilk 4 ayına göre yaklaşık 4 katına ulaştı. Gerçek kişilerin hesaplarındaki para söz konusu dönemde yaklaşık 3 katına, ticari ve diğer kuruluşların hesaplarındaki para da 4 katına yükseldi. Uygulamanın yürürlüğe girdiği bu yılın ocak ayından nisan sonuna kadarki süreçte 6-12 ay arası mevduat hesaplarında tutulan para da yüzde 85 artış gösterdi.

Düzenlemenin kapsamına giren 1 yıl ve üzeri vadeli hesaplarda tutulan mevduat miktarı ise geçen yılın ilk 4 ayına göre sınırlı bir artış gösterdi. Mevduat tutarı anılan dönemde yüzde 1 yükselerek, 27 milyar seviyesine ulaştı. TL cinsinden tutulan mevduat miktarı ise yüzde 8 gerileme göstererek 11,9 milyar liraya düştü.

Düzenleme ne getirdi?

Bu yılın başında Resmi Gazete'de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararı ile TL mevduatın faiz getirisi ve katılım hesaplarına ödenen kar payları üzerinden alınan yüzde 15'lik stopajın oranı 6 ay-1 yıl arası vadede yüzde 12'ye, 1 yılın üstündeki vadede yüzde 10'a çekilmiş,  6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli TL mevduat hesaplarında faiz getirisi üzerinden yapılacak stopajın oranı yüzde 15 olarak kalmıştı.

Döviz mevduatına yürütülen faizler ve döviz katılma hesaplarına ödenen kar paylarından alınan stopajın oranı ise 6 aya kadar vade için yüzde 18'e çıkarılırken, 6 ay-1 yıl arası için yüzde 15, bir yılın üzerindeki vadeliler için yüzde 13 olarak belirlenmişti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Uzun Vadeli Mevduata Teşvik Meyvesini Verdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement