Van'ı Eğitimli ve Belgeli İşçiler İnşaa Edecek - Son Dakika
Ekonomi

Van'ı Eğitimli ve Belgeli İşçiler İnşaa Edecek

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye İNTES'in ortaklaşa gerçekleştireceği proje ile Van'daki inşaat işçilerine mesleki eğitim verilecek.

29.09.2012 11:27  Güncelleme: 11:26
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İnşaat sektöründe eğitimsiz ve belgesiz işçi kalmaması hedefi ile yola çıkan İNTES Başkanı M Geçtiğimiz yıl ardı ardına yaşadığı iki depremle ağır hasar gören Van'ı artık "ehil eller' inşa edecek. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası'nın (İNTES) ortaklaşa gerçekleştireceği proje ile Van'daki inşaat işçilerine mesleki eğitim verilecek.

İNTES'ten yahpılan açıklamaya göre İNTES Mesleki Yeterlilik Merkezi'ni kuran ve bugüne kadar 8 AB Projesini başarı ile tamamlayan İNTES, şimdi de Van'daki işçilere eğitim verecek. Bu amaçla İNTES, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile örnek bir projeye imza atan İNTES, Van'daki işsiz veya halen çalışan inşaat işçilerinin başvurularını bekliyor.

-HEDEF 200 İŞÇİ-

Şarık Tara, Kamuran Çörtürk, İbrahim Şencan, Nurettin Çarmıklı, Süleyman Servet Sazak, Bedri Sever, Turgut Aydıner, Turan Hazinedaroğlu, Yüksel Erimtan, merhum Kadir Sever ve merhum Atila Şenol gibi inşaat sektörünün duayenleri ile İNTES'in kurucuları arasında yer aldığı Türkiye İnşaat ve Tesisat İşçileri Eğitim Vakfı (İNİŞEV) tarafından finanse edilecek proje kapsamında 200 inşaat işçisine eğitim verilmesi ve yapılacak sınavda başarılı olanlara mesleki yeterlilik belgesi verilmesi hedefleniyor.

Van'da verilecek eğitimleri İNTES ve İNİŞEV gerçekleştirecek, eğitim sonrası sınavları ve belgelendirmeyi ise İNTES Mesleki Yeterlilik Merkezi yapacak. Van'da Türkiye eğitim şantiyesi tarafından verilecek eğitimlere intes-mym tarafından akredite olan ahşap kalıpçı, betonarme demircisi, betoncu, inşaat boyacısı, sıvacı, duvarcı ve iskele kurulum elemanı mesleklerindeki işçiler katılabilecek. Eğitime katılmak isteyenlerin İŞ-KUR'un van il müdürlüğü'ne başvuruda bulunmaları gerekiyor.

-İŞ GARANTİSİ DE VERİLECEK-

Ekim ayında başlaması planlanan eğitime katılmak için tek şart mesleğin içinden gelmek olacak. Eğitimlere katılan işsiz inşaat işçilerine, İŞ-KUR günlük 20 Türk Lirası ücret verecek. İşsiz inşaat işçilerinden eğitimlere katılıp sınava giren ve başarılı olanların yüzde 20"sine istihdam garantisi verilecek. İşi olmasına rağmen yaptığı iş ile ilgili kendisini geliştirmek amacıyla eğitimlere katılacak inşaat işçilerine ise İNTES eğitimlerde kullanılacak eğitim kitleri ve kişisel koruyucu donanımlarını (baret, bot vs) ücretsiz olarak sağlayacak.

-BELGELİ ÇALIŞMA BİLİNCİ-

İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, verilecek eğitimle sektörün içindeki işçilerin yeteneklerinin arttırılacağını ve sınavlarda başarılı olarak belge alan işsizlerin yüzde 20'sinin istihdamının garanti edileceğini açıkladı. Belgeli çalışma bilincinin hızlanması amacıyla bu projede yer aldıklarını vurgulayan Koçoğlu, "Deprem öldürmez bina öldürür. Artık slogan haline dönüştü. Kaliteli yapılar, kaliteli malzeme, kaliteli işçilik Hasarı en aza indirmenin garantileri bunlar ve başka çaresi de yok" dedi.

Kaliteli yapı, malzeme ve işçiliğin bir bütünün parçaları olduğunu anlatan Koçoğlu, Van Projesi ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Bu konuda, sektörün sivil toplum kuruluşu olarak, önemli bir sorumluluk üstlendik ve Van'dan yola çıktık. Aldığımız bu sorumluluk, İNİŞEV ve İNTES'in mesleki eğitim ve istihdam konularında ne kadar duyarlı olduğunun göstergesidir. Eğitimlerimizle inşaat sektöründe işgücüne mesleki eğitim standartlarının kazandırılması ve istihdam edilebilir işgücünün artırılması da sağlanabilecek. İNTES, Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi kanalıyla protokolde yer alan tüm sorumlulukları yerine getirecek altyapıya ve bilgi birikimine sahip. Bu birikimden ne kadar çok kişi yararlanırsa, Türkiye için o kadar katma değeri yüksek bir iş yapmış olacağız." - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Van'ı Eğitimli ve Belgeli İşçiler İnşaa Edecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.

  • Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi
    19:13 Türk Müteahhitler Birliği Başkanı: Türk müteahhitliği dünyada bir marka haline geldi

    Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, Türk müteahhitliğinin dünyada bir marka haline geldiğini belirterek, Avrasya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinde çalıştıklarını ve Sahra Altı Afrika bölgesindeki faaliyetlerini artırdıklarını söyledi. Türk müteahhitlik firmalarının mart sonu itibarıyla 136 ülkede, 507 milyar dolar tutarında 12 binin üzerinde proje üstlendiği ifade edildi.


Advertisement