Yeniden Lale Devri - Son Dakika
Son Dakika Logo
Son Dakika Uygulamayı yükle! YÜKLE

Yeniden Lale Devri

Google algoritmasına bırakmayın, okuyacağınız haberi siz seçin! Tıkla ve ekle
Yeniden Lale Devri
 Güncelleme: 

Yerli ve yabancı laleler melezlenip yeni çeşit Türk laleleri olarak yetiştirilecek

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve İstanbul Büşükşehir Belediyesi tarafından yürütülen bir projeyle, 400 yıl önce Osmanlı döneminde kaçırılıp yurtdışına çıkarılan laleler yeniden Türkiye'deki yabani lalelerle melezlenip yeni çeşit Türk laleleri olarak yetiştirilecek.

Projenin Van ayağını yürüten YYÜ Gevaş Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Alp, proje kapsamında Türk laleleri yetiştireceklerini ve isimlerin de Türkçe olacağını söyledi. İlk etapta Hollanda menşeili 18 lalenin yetiştirilip performanslarının ölçüldüğünü belirten Alp, bundan sonra Türk lalelerinin park ve bahçeleri süsleyeceğini söyledi.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenen "Lale soğanı yetiştirme tekniklerinin iyileştirilmesi, yaygınlaştırılması ve yeni lale çeşitlerinin geliştirilmesi" projesiyle Türkiye'de lale devri başlıyor.

Özellikle Osmanlı Dönemi'de çalınıp avrupa ülkelerine giden lale türlerini deneme amaçlı diken bilim adamları, lalelerin açmasıyla projeyi hayata geçirdi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ercan Özzambak başkanlığında yürütülen projeyle 7 bilim adamı Hollanda'da yetişen 18 çeşit laleyi özel bir bahçede yetiştirip Türk laleleriyle melezleyecek. Projenin Van ayağını yürüten YYÜ Gevaş Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Şevket Alp, uygulama alanında yetiştirdiği Hollanda'ya ait Toronto, Up-Star, Holland Beauty gibi çeşitlerin tek tek boylarını ve gelişimini inceleyeyerek, bu çeşitlerin Van, Muş, Çoban ve Koyuncu ismi verilen lalelere melezleneceğini söyledi.

ADI SANI TÜRK OLACAK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin laleleri getirmesiyle Türk halkının yeniden laleleri sahiplendiğini belirterek, bu projeyle lalelerin geri kazanılacağını söyledi.

Lalelerin 400 yıl önce Hollanda'ya kaptırıldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Alp, yetiştrilecek lalelerin saf Türk çeşidi olacağını söyledi. Alp, "Ege üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile birlikte projeyi yürütüyoruz. 400 yıl önce biz lale yetiştiriciliğini Hollanda'ya kaptırdık. Bu amaçla Hollanda'da yetişen 18 çeşit laleyi Vanla birlikte İzmir ve İstanbul'da da uygulama alanımızda yetiştirdik. Şimdi bu lalelerin performanslarını test ediyoruz. Hangi lalenin hangi ekolojiye uygun olduğunu belirledikten sonra o yöreye has yabani lalelerle Hollanda lalelerini melezleştireceğiz. Bu melezleme sonucu elde ettiğimiz çeşitler tamamen Türk lalesi olacak. Adı sanı bizim olan laleler olacak. Yabancılar Türklerin laleyi sevmesini fırsat bilip, ürettikleri lalelere Türk insanın hoşuna giden isimler verip pazar payını büyütüyorlar. Biz bunun da önüne geçeceğiz. Ayrıca proje kapsamında yetiştiricilik yapmak isteyenleri neler yapacakları konusunda yönlendireceğiz" dedi.

Kaynak: DHA