Malatya'nın dalbastı kirazıyla meşhur Yeşilyurt ilçesinde bu yıl rekoltenin yüksek olması nedeniyle fiyatlar düşünce, kiraz dalında kaldı.
Malatya'nın Yeşilyurt ilçesinde geçen yıl zirai dondan dolayı meyve vemeyen kirazda bu yıl rekolte yüksek. Ancak bu yıl da alıcı bulunamadığı için üretici zor günler geçiriyor.
Yeşilyurt Ziraat Odası Başkanı Doğan Solmaz, bu yıl üründe verimin iyi olduğunu, ancak birçok üreticinin kirazı dalda bıraktığını söyledi. İlçeye ihracatçıların gelmemesi nedeniyle kirazların dalında kaldığını söyleyen Solmaz, "Hasadımız iyi, ürün iç piyasaya fazla geldi. Diğer illerden, Tokat'tan buraya kiraz geldi. Bunun da yan etkisi oldu. Kirazımız çok kaliteli. Gıda güvenliğine de çok uygun. Ancak ihracatçı gelmeyince dalında kaldı. Kaliteli kirazlarımız 2-3 TL'den bahçeden alınıyor ama bunun yanında 1-2 TL'ye alınıyor. İhracatçılarımız gelseydi daha iyi fiyatlardan satılacaktı" diye konuştu.
İç piyasada da tüketimin fazla olmadığını belirten Solmaz, "Hasat mevsimi başlamadan, kirazımız olgunlaşmadan, festivalin erkene alınması, tam kıvamına ulaşmadan olduğu için yiyenleri de öteletti belki. Kiraz yendiğinde tüketene tat vermesi lazım. Belki bunun bir etkisiyle iç piyasada tüketim azaldı" dedi.
Yeşilyurt Molla Kasım Mahallesi Muhtarı Musa Taşdemir ise bu yıl kiraz rekoltesinin iyi olduğunu, ancak ihracat yapılamaması nedeniyle kirazların toplanmadığını söyledi. Malatya'da kirazın esnaf tezgahlarına konulduğunu, ancak ihracat olmayınca kirazın dalında kaldığını belirten Taşdemir, "Ürün para etmeyince kiraz dalında kaldı. Üretici o kadar emek çekiyor. Daha sonra hasat döneminde üretici ile işçiler ortak oluyor. Bu da kazandırmıyor. İlk dönem kirazın fiyatı tezgahta 7 TL'den başlamıştı. Şimdi 4 TL'ye düştü kaliteli kiraz. Daha küçük kalibreli kirazlar 4 kilosu veya 5-10 TL'den satılıyor" şeklinde konuştu. - MALATYA
Son Dakika › Ekonomi › Yeşilyurt'un Meşhur Dalbastı Kirazı Dalında Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (2)