Yıldız Holding'in Cirosu 12,4 Milyar TL Oldu - Son Dakika
Ekonomi

Yıldız Holding'in Cirosu 12,4 Milyar TL Oldu

Yıldız Holding\'in Cirosu 12,4 Milyar TL Oldu

Yıldız Holding'in 2012 yılı konsolide brüt cirosu 12,4 milyar TL olarak gerçekleşti.

27.03.2013 14:16  Güncelleme: 14:22

Yıldız Holding'in 2012 yılı konsolide brüt cirosu 12.4 milyar TL olarak gerçekleşti. Holdingin faaliyet karı yüzde 64 artarak 587 milyon TL'ye, yurtdışı gelirleri ise yüzde 19 büyüme ile 2.8 milyar TL'ye yükseldi. Çalışan sayısını 30 binden 36 bine çıkaran Yıldız Holding, 2013 yılında 5 bin yeni istihdam ve çift haneli büyüme hedefliyor.

Yıldız Holding'in 2012 yılı rakamlarının ve 2013 hedeflerini kamuoyu ile paylaştı. Yıldız Holding'in 2012 yılı brüt satış gelirleri 12.4 milyar TL olarak açıklandı. Holdingin 2011 yılı brüt satışları 11.5 milyar TL olarak gerçekleşmişti. Holding, yurtdışı operasyonlarından gelen satışlarını yüzde 19 artırarak 2.3 milyar TL'den 2.8 milyar TL'ye, faaliyet karını yüzde 64 artırarak 359 milyon TL'den 587 milyon TL'ye çıkardı.

6 BİN YENİ İSTİHDAMLA ÇALIŞAN SAYISI 36 BİNE ULAŞTI

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, toplantıda özellikle istihdamla ilgili gelişmelerin altını çizdi. Yıldız Holding'in geçtiğimiz yıl 350 milyon TL'nin üzerinde yatırım yaptığını anlatan Ülker, yeni yatırımlarla birlikte çalışan sayısına 6 bin yeni üye eklendiğini söyledi. Böylece toplam çalışan sayısının 36 bini bulduğunu kaydeden Ülker, yurtdışı operasyonlardaki çalışan sayısının 7.500'e ulaştığını, sadece Japonya'daki çalışan sayısının bini aştığını ifade etti.

Yeni mezunlara iş olanağı sağlama konusunda da hassas davrandıklarını vurgulayan Ülker, "Geçtiğimiz yıl işe alınanların 1.350'si üniversiteden yeni mezun olanlardı. Gençler bizim için mühim. Genç çalışanların fikirlerinin üst yönetime taşınmasını önemsiyoruz. Bu nedenle Genç Platform adı altında bir çalışma başlattık. Bu platformla hem çalışanlar arasındaki işbirliğini artırıyoruz hem de tüketici profilimizin önemli bölümünü oluşturan 'Y' kuşağının fikir ve önerilerini alıyoruz. Bu platformların bir benzerini de kadın çalışanlarımız için başlattık" dedi.

Yıldız Holding'in tüketicisini ve müşterisini yakından dinleyerek organizasyonunu sürekli yenilediğine işaret eden Ali Ülker, şöyle devam etti:

"Geçtiğimiz yıl 260 araştırma ile 85 bin tüketicimizden geri bildirim aldık. Bu araştırmalarda 5 bin tüketicimiz ile bire bir görüşme; 10 bin tüketicimize ürün tattırma ve yaklaşık 8 bin noktada ürüne ulaşılabilirliğine ilişkin kontroller gerçekleştik. Ayrıca satış şirketlerinde 650'nin üzerinde çalışanımız 50 haftada 130 bine yakın müşteri görüşmesi yaptı. Biz bunlara "Gez, Oturma Yerinde Artık (GOYA)" diyoruz. Yönetim Kurulu Başkanı'ndan üst düzey yönetime kadar herkes GOYA yapıyor ve üründen fiyatlamaya, satış organizasyonundan pazarlamaya kadar pek çok alanda hızlı aksiyon alıyoruz. Örneğin Türk Lirası'ndan sıfır atıldıktan sonra ürün fiyatlarını bozuk paralara göre ayarlamak ve bakkallara özel koliler oluşturmak GOYA'lar sonucunda gerçekleşmiş çalışmalardır."

SÜRDÜRÜLEBİLİR BÜYÜMEYE HER PLATFORMDA KATKI

Yıldız Holding'in stratejik önceliklerinden birinin de sürdürülebilir büyüme ve kaynak temini olduğuna işaret eden Ülker, geçtiğimiz yıl bu alanda önemli adımlar attıklarını söyledi. Sürdürülebilir büyümenin en temel halkasının sürdürülebilir hammadde tedariği olduğuna dikkat çeken Ülker, " Türkiye'den tedarik edemediğimiz kakao gibi bazı ürünler dışında ihtiyacımızın büyük bölümünü iç piyasadan temin ediyoruz. Bu da yüzbinlerce üreticinin hayatına değer katmak anlamına geliyor. Geçtiğimiz yıl ayrıca Dünya Kakao Vakfı'na (The World Cocoa Foundation - WCF) üye olduk. Böylece sadece Türkiye'de değil, dünyada da sürdürülebilir hammadde tedariğine destek veriyoruz" diye konuştu.

Sürdürülebilir büyümenin bir diğer halkasının çevresel sürdürülebilirlik olduğunu anlatan Ülker, holding genelinde geçtiğimiz yıl 14.1 milyon TL'lik çevre yatırımı gerçekleştirdiklerini vurguladı. Satış ve dağıtım ağındaki yeniden yapılanma ile 2 bine yakın aracın trafikten çekildiğini kaydeden Ülker, "Enerjinin verimli kullanılması ve tasarruf çalışmaları sonucunda 92.3 milyon kW/saat'lik bir tasarruf sağlandı ve karşılığında 63.7 bin ton eşdeğerinde karbondioksit salınımı engellendi. Yaklaşık 33 bin ailenin yıllık elektrik tüketimine denk gelen bu miktar ile 10 MW/saat'lik bir termik santralin kurulum ihtiyacı karşılanmış oldu. Doğal kaynak tüketiminin azaltılmasına yönelik yürütülen çalışmalar sonucunda 200 milyon litre (4 bin kişinin bir yıllık su tüketimine eşdeğer miktarda) su tasarrufu sağlandı" dedi.

YEMEK VE BAHÇE ATIKLARI GÜBREYE DÖNÜŞÜYOR

İki yıldır devam eden yeşil bina çalışmalarının ardından Yıldız Holding kampüsünün, ABD'deki Yeşil Binalar Konseyi (USGBC) tarafından verilen Enerji ve Çevre Dostu Tasarımda Liderlik (LEED) sertifikasını aldığını hatırlatan Ülker, "Aslında mevcut binaların LEED alması çok daha zor bir süreç. Sertifikayı almak için binanın arazisinden ulaşımına, su verimliliğinden enerji verimliliğine, kullanılan malzeme ve kaynaklardan iç yaşam kalitesine kadar tüm sistemini yeniden ele almak gerekiyor. Yıldız Holding kampüsü, Türkiye'de var olan binalar kategorisinde LEED Yeşil Bina Sertifikası ile ödüllendirilmiş olan üçüncü bina oldu. Artık yemekhane ve bahçe atıklarından gübre üretiliyor ve üretilen gübre, peyzaj alanlarında kullanılıyor" diye konuştu.

Geçen yıl çevre alanında yapılan bir diğer önemli yatırımın Ak Gıda Pamukova fabrikasında açılan anaerobik arıtma ve biyogaz tesisi olduğuna işaret eden Ülker, yaklaşık 8 milyon TL'lik yatırımla Türkiye'nin teknolojik anlamda en yeni tesisinin inşa edildiğini belirtti. Bu tesisle fabrikadaki atıkların işlenerek 1.4 MW/saatlik enerji ürettiğini kaydeden Ülker, elde edilen biyogaz ile 2.700 hanenin doğalgaz, 3.800'e yakın hanenin de elektrik ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi. Bu sayede çevreye 500 bine yakın ağaç dikimine eşdeğer katkı sağlandığını ifade eden Ülker, sera gazı emisyonlarının da yıllık 9.8 bin ton azaltıldığını vurguladı.

GK - İstanbul/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yıldız Holding'in Cirosu 12,4 Milyar TL Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement