Yıllarca Boşuna Akan Sakarya Nehri'nden 3 Hes ile Yılda 40 Milyon Liralık Enerji Üretilecek - Son Dakika
Ekonomi

Yıllarca Boşuna Akan Sakarya Nehri'nden 3 Hes ile Yılda 40 Milyon Liralık Enerji Üretilecek

Yıllarca Boşuna Akan Sakarya Nehri\'nden 3 Hes ile Yılda 40 Milyon Liralık Enerji Üretilecek

Sakarya Nehri'nin Sakarya ilinde bulunan 160 kilometrelik bölümünde ikisi özel sektör olmak üzere yapımına başlanan 3 hidroelektrik santralının inşaatı sürüyor.

13.02.2013 17:10

Sakarya Nehri'nin Sakarya ilinde bulunan 160 kilometrelik bölümünde ikisi özel sektör olmak üzere yapımına başlanan 3 hidroelektrik santralının inşaatı sürüyor. Yıllarca boşa akan nehir üzerine kurulacak 3 HES ile yılda yaklaşık 35-40 milyon lira değerinde enerji üretilmesi hedeflendi.

İle adını veren Eskişehir'den doğarak Bilecik ve Sakarya'dan geçip Karasu İlçesi'nde Karadeniz'e dökülen Sakarya Nehri'nin Sakarya il sınırları içerisinde geçen yıl 2'si özel sektör olmak üzere 3 hidroelektrik santralının yapımına başlandı. Geyve İlçesi'nin Doğançay Mevkii'nde özel bir şirket tarafından Sakarya Nehri üzerinde 5 kilometre arayla her biri 15 megavat enerji üretecek iki HES'in yapımına devam ediliyor. Firma yetkilisi Sezai Gürkan santralın bu yıl içerisinde tamamlanması için çalıştıklarını söyledi.

ZEMİNDE SORUN

Firma yetkilisi Sezai Gürkan toplam 30 megavat gücündeki HES'lerin inşaatının Sakarya Nehri'nin zemin yapısı nedeniyle güçlükle ilerlediğini, çalışmalara ek olarak diyafram duvar ve fore kazıklarla projenin devam ettiğini söyledi. Gürkan, "Nehir yatağında çalıştığımız için böyle sorunlarla karşılaşıyoruz. Ancak, bunlar normal. Yıl sonuna kadar HES'leri bitireceğiz" dedi.

Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından Sakarya Nehri Adapazarı D-100 Karayolu üzerindeki Sakarya Köprüsü'nün ayağında yapımı devam eden 10 megavat gücündeki HES inşaatının da büyük bölümü tamamlandı. Hidroelektrik Santrali sayesinde yılda 8 milyon TL değerinde enerji üretileceğini söyleyen Sakarya Su Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü Rüstem Keleş, şöyle dedi:

"40 milyon TL'ye mal olacak santralimiz, 10 megavat gücünde olacak. Yılda ortalama 40 milyon kilovat- saat elektrik üretecek. Bu rakam yağış durumuna göre 50–55 milyon kilovat- saate kadar da çıkabilir. HES'ten üreteceğimiz enerji sayesinde yılda ortalama 8 milyon TL değerinde enerji üretilmiş olacak."

Rüstem Keleş, Sakarya Nehri üzerine Pamukova ile Ferizli İlçesi'nde de hidroelektrik santralı projelerine yıl içerisinde başlanacağını söyledi. - Sakarya/ Adapazarı

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Yıllarca Boşuna Akan Sakarya Nehri'nden 3 Hes ile Yılda 40 Milyon Liralık Enerji Üretilecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement