Türkiye'de, 72 ülkenin büyükelçilerine hitap eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Cumhuriyetin ikinci periyodundan sonra İzmir yorgun düştü ama şimdi yeniden uyanıyor. İzmir yeniden Anadolu'nun ve Türkiye'nin başkenti olmalıdır. Şu an bizim bütün yollarımız İzmir'e çıkıyor. Yapımı devam eden projeler var. Bu yüzden büyükelçilerin İzmir'de hızlı bir şekilde yerini almasını tavsiye ediyorum" dedi.
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ev sahipliğinde Ekonomi Bakanlığı işbirliği ile Türkiye'de görev yapmakta olan 72 ülkenin büyükelçisi İzmir'de buluştu. Swissotel Büyük Efes'te düzenlenen İzmir Büyükelçiler Buluşması'nda katılımcılara İzmir'in tarihi, turistik ve kültürel değerlerini tanıtan kısa film izletildi.
Zirve de konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'in tarihi, kültürel birçok özelliklere sahip olduğunu belirterek şöyle konuştu: "İzmir, Akdeniz'den Ege denizinden baktığımızda, nereden bakarsanız bakın İzmir orta yerdedir. İzmir tarih içindeki yolculuğunda İpek yolu başlangıcı ve Avrupa'nın çıkış kapısındadır. Buradan çıktığınız zaman yaya gitseniz Selçuk, Efes, Aydın, ta ki Pamukkale'ye kadar tüm bu vadiye baktığınızda tarih hep bu coğrafyada gerçekleşmiş, Anadolu'daki ilk demiryolu İzmir'den Denizli'ye kadar gitmiş. İzmir yeterince vakit kaybetti, bekledi. Mahallenin güzel kızı veya bölgenin en yakışıklısı İzmir yeterince süslenmek için vakit geçirdi. Bundan sonraki dönemde yine Batı Anadolu'nun başkenti olmak için o yolculuğa çıkmasının zamanıdır. Yakın tarihte İzmir'den İstanbul'a 3,5 saat, İzmir'den Ankara'ya 3 saat hızlı trenle gidilecek. Tarih veya turizm dendiği zaman İzmir'den hızlı trene bindiğinizde de iki saatte Antalya'ya gideceksiniz. İzmir'den çıktığınız zaman hızlı trenle Kapodakya ya da Peygamberler şehri Urfa'ya kadar gidebileceksiniz. Bütün bunlar yapım aşamasında olan projelerimiz ya da proje aşamasında. Yani İzmir, kendisi istemese dahi Batı Anadolu'nun başkenti olmak zorunda."
"ARTIK EKONOMİK AİLELER OLUŞUYOR"
Dünyanın yeniden yapılanma aşamasında büyükelçilik kavramının da yeniden yapılandığına dikkat çeken Zeybekci, şunları söyledi: "Büyükelçiler artık eskisi gibi siyasi temsilciler değil. Dünya yeniden yapılanıyor, her şey yeniden başka kalıba bürünüyor. Bilginin bu kadar hızlı aktığı, bilgiyi üreten ülkelerin başka coğrafyalarda etki etmek üzere iştah taşıdığı günümüzde, özellikle 1990'dan sonra dünya yeniden yapılanıyor. Yeniden yapılanan dünyanın temelleri ekonomi üzerine atılıyor. O muhteşem yapıları oluşturacak temel büyük bir özel önemi ile ticari ve ekonomik olacaktır. Bölgeler arasındaki ilişkileri aynı ideolojiden, aynı kültür yapılarından gelen insan yapılarının daha güçlü bir araya gelmelerinden ziyade, birbirleriyle ekonomik menfaatleri maksimumda buluşan ülkelerin siyasi ilişkileri daha güçlü oluyor. Şu anda da öyle oluyor."
Dünyanın her köşesinde artık ekonomik birliktelikler, ekonomik aileler oluştuğunu anlatan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bunun en önemli göstergesi Avrupa Birliği. Avrupa Birliği (AB), 'Biz niye savaşıyoruz, paylaşarak çoğalabiliriz mantığından yola çıkarak, ardından hemen arkasından Amerika ile Avrupa'nın bir araya gelmesi, Körfez İşbirliği Teşkilatı, Arap Birliği, Doğu Avrupa, AB ile ABD'nin bir araya gelmesi, Şangay oluşumu elle tutulur hale geldi. Bu arada IMF ve Dünya Bankası da başka boyutlara gidiyor. Çin'in başlattığı altyapı finansmanıyla 40 ülkenin bir araya geldiği yeni bir banka ortaya çıkıyor. Türkiye hızlı akan coğrafyanın içinde aktif şekilde yer alan ülkelerden olmak zorundadır. Başka türlü olamaz."
"TÜRKİYE İLE İŞBİRLİĞİ İMKANINIZ SONSUZ"
Türkiye yeniden dünyanın turizm, ticaret, kültür, eğitim, bilim, sanat merkezlerinden biri olması gerektiğini belirten Zeybekci, şunları söyledi: "1980'de dış ticaret hacmi 5 milyar dolar bile değil, bugün 500 milyar dolar haline geldi. Türkiye'nin hedefi dış ticarette daha iyi yerlere gelmek. Türkiye yıllık 30 milyar civarında aldığı kontrat işlerini 100 milyar dolara çıkarmak istiyor. Türkiye, ziyaret eden turist sayısı açısından dünyada 6., Avrupa'da 4. sırada. Türkiye'yi bu alanda dünyada ilk 3, Avrupa'da 1. sırada olma yolunda, hedefinde devam ediyor. Şöyle bakacak olursak teknolojisini, pazar kontrollerine pek müdahil olmadığı ekonomide destansı başarıyı sağladı. Türkiye bundan sonraki yolculuğunda pasif ve edilgen şekilde, başkalarının kontrol ettiği bir dünyada pasif şekilde bunu gerçekleştiremeyeceğini çok iyi biliyor. Onun için artık Türkiye kontrol edemediği tüm etkenleri kontrol etmesi gerektiğini de biliyor. Onun için global denge oyuncu olarak, ekonomik olarak söylüyorum. Türkiye yatırım gücü, finansman kaynaklarının etmeyeceğini de çok iyi biliyor. Bu yüzden Türkiye dünyanın her yerinde güçlü ortaklarla yoluna devam etmesi gerektiğini çok iyi biliyor. Türkiye bu anlamda birçok ülkeye de aktif şekilde gidiyor. Ziyaretleri daha aktif yapıyor. Son 5 yılda dünyada en çok yurt dışı temsilciliği açan ülkeyiz. Sadece 2010'dan bu yana 51 bin temsilcilik açtık. Türk Hava Yolları en çok yabancı noktaya uçan hava yolu haline geldi. Onun için 'Türkiye dünyanın orta yerindedir' diyorum. Türkiye ile ülkeleriniz arasındaki işbirliği imkanlarının sonsuz olduğuna inanıyorum."
Türkiye'nin dünyanın en zengin tarihi, enerji kaynaklarının, dünyanın en zengin doğal kaynaklarının orta yerinde olduğunu anlatan Zeybekci, şöyle konuştu: "İnsanlık tarihinin doğduğundan bu güne hep orta yerinde oldu ve hiçbir güç bu orta yerde olması özelliğinin kaybolmasını sağlayamayacaktır. Çünkü tabiat başkadır, tarih başkadır. Türkiye yeniden dünyanın turizm, ticaret, kültür, eğitim, bilim, sanat merkezlerinden biri olmalı. Bunu gerçekleştirmek zorundayız. Gecikir ama engellenemez. Bu fırsatı tüm kardeş ülkeler ile birlikte değerlendirmek bizim için büyük zevk olacaktır. Paylaşmak üzüntüleri, sorunları, sıkıntıları azaltır, zenginlikleri çoğaltır."
"BÜTÜN YOLLARIMIZ İZMİR'E ÇIKIYOR"
İzmir'in, Anadolu'nun ve Ege'nin başkenti olması gerektiğinin altını çizen Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cumhuriyetin ikinci periyodundan sonra İzmir yorgun düştü ama şimdi yeniden uyanıyor. İzmir yeniden Anadolu'nun ve Türkiye'nin başkenti olmalıdır. Şu an hükümetin bütün kurgusu bizim bütün yollarımız İzmir'e çıkıyor. Yapımı devam eden projeler var. Bu yüzden büyükelçilerin İzmir'de hızlı bir şekilde yerini almasını tavsiye ediyorum. Eğer dünya yeniden yapılanıyorsa ve ekonomik taşlar üzerine kurgulanacaksa, İzmir çok güzel bir taştır."
YERLİ YABANCI YATIRIMCILARA AVANTAJLAR
İzmir Valisi ve İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Toprak, "Kentimizin tarihi, turistik ve kültürel değerlerinin, ticaret, ekonomi ve yatırım olanakları açısından sunduğu imkanların tanıtılması, ikili ve çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesi ve yeni işbirliği imkanlarının oluşturulması amacıyla düzenlediğimiz bu etkinliğin verimli olmasını diliyorum" dedi. İzmir'in tarım, sanayi, turizm ve birçok alanda çok yönlü bir şehir olduğunu paylaşan Vali Toprak, kentin sunduğu geniş imkanlar ve potansiyelin yerli-yabancı tüm yatırımcılar için de ciddi avantaj sunduğunu kaydetti. Yatırımların her aşamasında yabancı yatırımcılara İZKA olarak danışmanlık desteği sağlandığını dile getiren Vali Toprak, büyükelçilerin ülkeleri ile İzmir arasında güçlü işbirliği yapılması temennisinde bulundu.
İzmir'e yapılan yatırımları ve hedefleri büyükelçilerle paylaşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu da, "Fuarcılıkta İzmir farkını tüm dünyaya göstermek istiyoruz. 85 yıllık İzmir Fuarı'ndan sonra dünyanın en büyük ihtisas fuarlarını yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak uluslararası kredi notunu da tam 9 basamak artırdık. Yaşayan ve yaşanacak şehir İzmir sizleri bekliyor" dedi.
BULUŞMADA İŞ BİRLİĞİ İMKANI
İzmir Kalkınma Ajansı (İZKA) ev sahipliğinde Ekonomi Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan İzmir Büyükelçiler Buluşması ile 72 ülke temsilcisi, 53 büyükelçi İzmir'de buluştu. Ankara'da yerleşik misyon şeflerine yönelik düzenlenen etkinliğin ev sahipliğini Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci yaptı. İki gün sürecek etkinlik çerçevesinde, İzmir'in tarihi, turistik ve kültürel değerleri ile ticaret, ekonomi ve yatırım olanakları açısından sunduğu imkanlar tanıtılacak. Zirveyle ikili ve çok yönlü ilişkilerin geliştirilmesi sağlanarak yeni işbirliği imkanları oluşturulması hedefleniyor. Öte yandan buluşma kapsamında çeşitli oturum gerçekleştirilecek. Büyükelçiler yarın da İzmir'in tarihi ve turistik bölgelerini gezecek. - İZMİR
Son Dakika › Ekonomi › Zeybekci: 'Büyükelçiler İzmir'de Yerini Almalıdır' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?