Zonguldak IPARD programına dahil edildi - Son Dakika
Ekonomi

Zonguldak IPARD programına dahil edildi

Zonguldak IPARD programına dahil edildi

Avrupa Birliği'nin aday ve potansiyel aday ülkelerde destek olmak amacıyla oluşturduğu IPARD programı kapsamına Zonguldak da dahil edildi. IPARD-3 desteği ile tarım ve hayvancılık sektörlerinde çalışmalar kolaylaşacak ve girişimcilerin rekabet gücü artacak.

26.04.2023 13:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Avrupa Birliğinin, aday ve potansiyel aday ülkelere adaylık sürecinde destek olmak amacıyla oluşturduğu Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPARD) kapsamına Zonguldak'ta alındı.

Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Demir, " Avrupa Komisyonu tarafından 25 Şubat 2008 tarihinde, Türkiye'deki Yüksek Planlama Kurulu tarafından da 30 Aralık 2009 tarihinde onaylanarak yürürlüğe giren İPARD programı Ülkemizde iki dönem halinde uygulanmıştır. IPARD-1 desteği 2007-2013 yıllarını kapsamış, bu kısımda 20 il; IPARD-2 desteği 2014-2020 yıllarını kapsamış, bu kısımda ise ilave 22 il olmak üzere toplam 42 il bu desteklerden faydalanmıştır. Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası olarak, İlimizin diğer illerle birlikte 2021-2027 yıllarını kapsayacak IPARD-3 kapsamına alınması için her platformda girişimde bulunduk. Bu konuda çok sayıda rapor hazırladık, yetkililerle bilgi notu paylaştık. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz nezdinde girişimlerde bulunduk. Hem Odamız hem de Birliğimiz marifetiyle konuyu takip ettik. Zonguldak milletvekillerimiz bu konuda bizlere destek verdi. İlgili kurum yetkilileri ile görüşmelerimize yardımcı oldular, konunun takipçisi oldular. 2021-2027 yıllarını kapsayacak IPARD-3 Destekleri 2023 Yılında başlayacak olup bu desteklerden İlimiz de faydalanacak. Tarım ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi'nin 2023 Yılında başlayacak olan IPARD 3 programından 81 ilin faydalanacağını açıklaması bizleri ziyadesi ile memnun etti. Zonguldak İlinin IPARD kapsamında alınması ile, İlimizde tarım ve hayvancılığa yönelik yapmış olduğumuz çalışmaları hayata geçirmemiz daha kolaylaşacak; girişimcilerimizin rekabet gücü artacaktır" ifadelerine yer verdi.

Kırsal Kalkınma Programı IPARD kapsamındaki alanlara değinen Demir, "Süt Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Et Üreten Tarımsal İşletmelere Yatırım, Süt ve Süt Ürünlerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Et ve Et Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi ve Pazarlanması, Su Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanması, Çiftlik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi (Arıcılık, Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Süs Bitkiler), Yerel Ürünler ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi, Kırsal Turizm ve Kültür Balıkçılığının Geliştirilmesine yönelik yatırımlar desteklenecek ve söz konusu yatırımlara; yüzde 50 ile yüzde 65 arasında karşılıksız hibe desteği sağlanacak. Geri ödemesiz hibe desteklerden yararlanan vatandaşların yapacakları yatırımlar, KDV, ÖTV, gelir vergisi, kurumlar vergisi ve gümrük vergisinden muaf olacak. Yapılacak olan yatırımlarda Maliye Bakanlığı'ndan alınacak "Vergi Muafiyeti Belgesi" ile vergi ödenmeyecek. Bu süreçte desteklerini gördüğümüz milletvekillerimiz Polat Türkmen'e, Ahmet Çolakoğlu'na, Hamdi Uçar'a ve TOBB Başkanımız M. Rifat Hisarcıklıoğlu'na teşekkür ediyorum" dedi. - ZONGULDAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Zonguldak IPARD programına dahil edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz
    04:48 Şimşek: Harcamaları kontrol edecek ve kesintiye gideceğiz

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, harcamaları kontrol etmek ve kesintiye gitmek için çaba göstereceklerini belirtti. Şimşek, enflasyonu düşürmek, mali disiplini sağlamak ve yapısal reformları hayata geçirmek gibi hedeflerinin olduğunu ifade etti. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası yatırımcıların güvenini yeniden kazandığını ve ekonomide ilerleme kaydedildiğini söyledi.

  • Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı
    23:17 Kayseri'de Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton tohum dağıtıldı

    Kayseri'de düzenlenen törende, Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında çiftçilere 700 ton sertifikalı nohut, aspir, yeşil mercimek, sorgum sudan ve kuru fasulye tohumu dağıtıldı. Kayseri'nin tarım ve hayvancılıkta önemli bir noktada yer aldığı belirtilirken, proje kapsamında son 4 yılda 8 bin ton muhtelif tohum dağıtımı gerçekleştiği ve 400 bin dekar alanın tarımsal üretime kazandırıldığı ifade edildi.

  • TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti
    22:03 TİP İstanbul İl Örgütü, Asgari Ücret Artışı İçin Protesto Etti

    Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul İl Örgütü, hükümete gönderdiği açık mektupta asgari ücretin yılda bir kez artmasını isteyen Merkez Bankası Başkanı ve bu yıl asgari ücrete ikinci bir zam yapılmayacağını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ı Merkez Bankası önünde düzenlediği basın açıklamasıyla protesto etti. TİP üyeleri, Merkez Bankası Başkanı'nın hemen görevden alınmasını istedi.

  • Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı
    19:56 Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde Ayarlama ve Başlatma Safhası Başladı

    Akkuyu Nükleer AŞ Üretim ve İnşaat Organizasyon Direktör Yardımcısı Denis Radchenko, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde (NGS) ayarlama ve başlatma safhasının santralin ömrü için çok önemli bir aşama olduğunu belirtti. Radchenko, birinci ünitede nükleerle ilgili binalarda ana inşaat çalışmalarının tamamlandığını ve şu anda ayarlama ve başlatma çalışmalarına kapsamlı olarak başladıklarını söyledi. Kontrollerin ardından sıcak ve soğuk deneme aşamasına geçileceğini belirten Radchenko, bu yılın sonuna kadar birinci ünitede ilk test elektrik enerjisini elde etmeyi planladıklarını ifade etti.

  • Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı
    19:34 Söğütlü OSB'de 40 firma ile sözleşme imzalandı

    Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde kurulması planlanan karma organize sanayi bölgesinde yatırım yapmak isteyen 40 firma ile sözleşme yapıldı. Söğütlü Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ön tahsis protokol toplantısı, Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) meclis salonunda gerçekleştirildi. Toplantıda konuşan yetkililer, yatırımcıların seçimi konusunda titiz davrandıklarını ve Söğütlü OSB'nin şehrin ihracat hedeflerine katkı sağlayacağını belirtti. Yeni OSB'nin kurulmasında emeği geçenlere teşekkür edildi ve yatırımcı firmalarla ön sözleşme imzalandı.

  • Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı
    19:19 Van TSO, 'K' Türü Yetki Belgesi Verme Yetkisini Tekrar Aldı

    Van Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Necdet Takva, Van'da her türlü yük taşımacılığı yapanlara 'K' Türü yetki belgesi verme yetkisini tekrar kazandıklarını açıkladı. Uzun süren çalışmalar sonucunda yetkinin geri alınmasıyla Van TSO'nun itibarının geri kazanılacağı ve kullanıcıların işlemlerinin kolaylaşacağı belirtildi.


Advertisement