Kentsel Dönüşümün Tüyoları - Son Dakika
Emlak

Kentsel Dönüşümün Tüyoları

Kentsel Dönüşümün Tüyoları

Bina güvenliği yetersiz olan Türkiye'de başta deprem riski taşıyan bölgeler olmak üzere 6.5 milyon konut yıkılıp yeniden yapılacak. Hak sahiplerine avantajlar sunan kentsel dönüşümden yararlanmak isteyenlerin ise belli şartlara sahip olması gerekiyor.

26.07.2013 00:10

Kentsel dönüşüm çerçevesinde 23 bölgeyi riskli alan ilan eden Türkiye’nin 20 milyon konut stokundan en azından 6.5 milyonunu 20 senelik bir periyot içerisinde dalga dalga dönüştürmesi söz konusu. Öncelik ise 24 bin 500 km uzunluğundaki diri fay hattı üzerinde bulunan şehirlerdeki afet riski taşıyan konutlarda olacak. Bugüne kadar yaklaşık 50 bin konut yıkıldı. Yıl sonuna kadar 200 bin konut, 2014 sonuna kadar da 400 bin konut olmak üzere bu süreç devam edecek. Ancak kentsel dönüşüme dahil olabilmenin belli koşulları var. Kentsel dönüşümde kritik öneme sahip bilgileri paylaşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm konusundaki yetkili kuruluşu Tektaş Mühendislik’in Yönetim Kurulu Başkam Hakan Çatalkaya "Kentsel dönüşüm kanunundan yararlanabilmeniz için apartman, site veya yapı adasındaki tüm binalarınız için bakanlık lisanslı kuruluşlara başvuruda bulunarak binalarınız için ‘Deprem Risk Raporu’ almanız yeterli” dedi. İşte o öneriler:

* Riskli yapı sadece bir bina olabileceği gibi bir bina gurubu ya da bir site olabilir. Bir bölgenin riskli alan sayılabilmesi için ise öncelikle alan büyüklüğünün en az 15 bin metrekare olması ve Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor.

* Bina riskli ilan edildikten sonra, artık o arsa üzerinde yok sayılıyor. Diyelim ki 10 daireli bir bina riskli ilan edildi. O binanın sahibi olan 10 kişi artık arsa sahibi ve o arsanın ne yapılacağına o kişiler karar vermeli. İstenilirse arsa olarak satılabilir ya da oraya bir bina yaptırılabilir.

* Bina ortak karar protokolü binadaki kat malikleri tarafından arsadaki hisse oranları göz önüne alınarak 2/3 çoğunlukla karara bağlanır. Bu karar alındıktan sonra mutlaka bakanlığa onaylatılması lazım. Çünkü bakanlık söz konusu bina ile ilgili alınan kararı bilmek istiyor.

* Kentsel dönüşüm kapsamına giren riskli yapılar için hazırlanan ‘bina ortak karar protokolü’ hazırlanır. Bu protokolde 2/3 çoğunlukla binanın nasıl yapılacağına karar verir.

2/3 çoğunlukla bina arsa olarak satılabilir, yeniden bina yapılabilir, müteahhit seçimi yapılabilir ve yeniden dağılıma karar verilebilir. Yani binanın yeniden yapımına kadar bütün kararlar alınabilir.

* Binanın riskli olup olmadığının tespiti için mutlaka bakanlık lisanslı teknik şirketlere başvuru yapılıp, teknik inceleme istenmeli. Riskli yapı tescili için binada oturan bir kişinin başvuru yapması yeterli. Başvuru üzerine teknik inceleme yapan lisanslı şirket, deprem risk raporu hazırlar. Eğer raporda bina riskli çıkarsa lisanslı şirket, raporu bakanlığa onay için gönderir. Bakanlık onayından sonra binada oturan herkese binanın riskli olduğuna ve bununla ilgili kararın bir an önce verilmesi gerektiğine dair bir yazı gönderir.

* Öncelikle bina ile ilgili deprem risk raporunu lisanslı kuruluşlara yaptırmak gerekiyor. Çünkü lisansı olmayan kuruluşlara rapor yaptırıldığında bakanlık raporu onaylamayacaktır. Böylece kentsel dönüşümden yararlanmak da söz konusu olamaz.

İşgalci konumundakiler de yararlanabiliyor

Gecekondularda oturanlar da kentsel dönüşümün avantajlarından faydalanabilir. Arsa tapusu hazine arazisi kapsamında ise ve gecekonduda oturanlar 'işgalci' konumunda ise devletten arsa satın alınıp, kentsel dönüşüm kapsamında bina inşa edilebilir. Kaçak arsa tapulu binalar da dahil olmak üzere kat mülkiyetli ve kat ittifaklı binalar da kentsel dönüşümden yararlanabilir. Kentsel dönüşüm kanunundan yararlanamayan alanlar ise İstanbul Boğazı’nın ön görünümdeki binalar. Eski eser tescilli olan binalar ise Kültür Bakanlığı’nda da kayıtlı olduğu için kanun kapsamında değildir. Ancak eski eser tescilli binaların güçlendirilmesiyle ilgili ayrı bir yönetmelik bekleniyor.

Kaynak: Star

Son Dakika Emlak Kentsel Dönüşümün Tüyoları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement