Moka Pot Nasıl Temizlenir? - Son Dakika
Emlak

Moka Pot Nasıl Temizlenir?

Moka Pot Nasıl Temizlenir?

Kahve içmeden güne başlayamayan bir kuşağın çocuklarıyız. Hangi kahve çekirdeğini kullandığımızdan tutun da kahveyi nasıl yaptığımıza kadar artık her şey çok önemli. Söz konusu kahve olduğunda önce İtalya’ya uğramamız gerek. Espressonun ana vatanı olan İtalya’da neredeyse her evde moka pot bulmak mümkün. Hatta bunu birçok kişinin seyahatlerinde bile yanlarında taşıdıklarını söyleyebiliriz. Artık sadece İtalyan geleneği olmaktan çıkıp bizlerin de evlerinde kolaylıkla kullanabileceği, sabahları uyandığımızda espressosuz güne başlayamayanlar için her boyda ve

03.07.2018 20:19

Kahve içmeden güne başlayamayan bir kuşağın çocuklarıyız. Hangi kahve çekirdeğini kullandığımızdan tutun da kahveyi nasıl yaptığımıza kadar artık her şey çok önemli. Söz konusu kahve olduğunda önce İtalya'ya uğramamız gerek. Espressonun ana vatanı olan İtalya'da neredeyse her evde moka pot bulmak mümkün.

Hatta bunu birçok kişinin seyahatlerinde bile yanlarında taşıdıklarını söyleyebiliriz. Artık sadece İtalyan geleneği olmaktan çıkıp bizlerin de evlerinde kolaylıkla kullanabileceği, sabahları uyandığımızda espressosuz güne başlayamayanlar için her boyda ve paslanmaz çelik, demir döküm gibi alternatifleri ile moka pot bulmak mümkün. Peki moka pot nasıl kullanılır ve nasıl temizlenir?

İtalyan kahve tadına ulaşmanın püf noktaları

3 farklı bölmeden oluşan moka potun kahveyi demleme prensibi alt bölmeye koyduğumuzun suyun kaynamaya başlaması ve basınç yardımı ile orta bölmedeki kahvenin aralarından yavaşça sızarak, üst kısımda kahveyi oluşturması şeklindedir. Moka pot ile kahve yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli iki nokta vardır diyebiliriz. Öncelikle moka potun boyutuna göre su haznesinde bulunan basınç deliğini geçmeyecek şekilde su eklenmelidir. İkinci önemli nokta ise kahve koyulan ara süzgeç kısmına kahve çok sıkıştırılmadan biraz hava alacak şekilde ve haznenin hepsi doldurularak kahve konulmasıdır. Daha sonra da afiyetle espressonun keyfi çıkarılmalıdır.

Uzun süreli moka pot keyfi için temizleme önerileri

Kahveyi güzelce içtikten sonra sıra geldi temizleme aşamasına. Öncelikle kahve posasını her seferinde çöpe atmanıza gerek yok çünkü günlük temizlik dışında moka potunu genel bakımını yaparken kahve posalarından faydalanabilirsiniz.

Günlük temizlik için deterjan, sabun veya her hangi bir temizlik maddesi kullanılmaması önerilir. Su ve yumuşak bir bez yardımı ile temizlemeniz yeterlidir ve paslanmasının önüne geçebilmek için bulaşık makinesinde temizlemeyin çünkü moka potu zarar görür ve içeceğiniz bir sonraki kahveden aynı zevki alamayabilirsiniz çünkü moka pot ile sadece kahve yapacağınız için su ile temizlemeniz yeterlidir. Kahvenin yağının ve kokusunun kalması bir sonraki kahve keyfinizi daha da güzelleştirir.

Moka potunuzu uzun süre kullanmadıysanız veya genel bir temizlik yapmak istiyorsanız karbonat yardımı ile bu işi halledebilirsiniz. Öncelikle su koyduğunuz hazneyi tek başına içine karbonatlı su koyarak kaynatarak temizleyebilirsiniz. Kahve koyduğunuz süzgeç kısmını ise derin bir kapta yine karbonatlı suyun içinde bir süre bekleterek süngerin yumuşak kısmıyla temizleyebilirsiniz. Paslanmasının ve çizilmesinin önüne geçmek için bu aşamada süngerlerin sert kısmını kullanmayınız.

Aynı şekilde kahvenizin oluştuğu en üst bölmeyi de sünger ve karbonatlı su ile temizlemeniz yeterlidir. Daha sonra kahve kullanmadan, sadece su ile ama yine kahve yapar gibi moka potunu temizleyebilirsiniz. Kahve posasının kullanımı da en son işlem. Kahve posasını sanki espresso yapar gibi kullanarak, moka potunu kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Böylelikle moka potta kahvenin kokusunu ve dokusunu kaybetmemiş hem de posa kullandığınız için moka potun paslanmasının önüne geçmiş olursunuz. Artık tertemiz moka potu ile keyifli bir kahve yapıp içebilirsiniz.

Kaynak: Milliyetemlak.com

Son Dakika Emlak Moka Pot Nasıl Temizlenir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement