Yemyeşil Bir Dünya: Allan Gardens Conservatory - Son Dakika
Emlak

Yemyeşil Bir Dünya: Allan Gardens Conservatory

Yemyeşil Bir Dünya: Allan Gardens Conservatory

25.01.2018 20:19

Kanada'nın Toronto kentinde bulunan Allan Gardens Conservatory, ev sahipliği yaptığı tropik bitkiler, meyve ağaçları ve diğer pek çok bitki çeşidi ile görülmeye değer bir yer. En güzel orkideler, kaktüsler, muz ve palmiye ağaçları ve diğer tropikal meyve ağaçları ile göz alıcı bir güzelliğe sahip olan sera; cam kubbesinin huzurlu havasında ziyaretçilerini ağırlıyor.

19.Yüzyıl Hatırası: Allan Gardens Conservatory

1858 yılında bahçıvanlık topluluğuna hibe edilen beş dönüm arazi üzerine kurulan Allan Gardens Conservatory; içinde barındırdığı yüzlerce bitki çeşidinin yanı sıra şehrin sıkça kullanılan merkezlerinden biri. 1879 yılı itibari ile gala, konser ve festivallere de sahne olan sera; uzun yıllar boyunca sosyal aktivitelerin odak noktası olmuş. Yaşayan bir mekan olarak nitelendirilebilecek bu yapı, yıllar boyu ziyaretçilere keyifli bir deneyim sunmuş.

1902'de talihsiz bir yangın ile karşı karşıya kalan sera için bu dönem, hassas bitkiler için oldukça büyük bir felakete dönüşmüş ve her türlü çiçek ve ağaç bu yangında ciddi zarar görmüş. Ancak bu yangının ardından 1910'da Palmiye Evi adı altında sera, yeniden açılmış ve zaman içerisinde genişleyerek 16.000 metrekarelik devasa bir bahçe haline gelmiş.

Çiçeklerle Dolu Miting Alanı

Allan Gardens Conservatory, aynı zamanda 60'lı yılların ateşli siyasi aktivitelerine de ev sahipliği yapmış. 1965 yılında yapılan nükleer karşıtı protestolar ve yoksulluk eylemleri için miting alanı olarak kullanılmış ve binlerce insanı ağırlamış. Ayrıca aynı dönemde Kanada'da yapılan G20 zirvesi için yapılan eylemler de yine bu noktada patlak vermiş ve binlerce kişinin katılımı ile tarihte iz bırakmış. Serada yaşanan bir diğer ilgi çekici olay ise Nazi sempatizanlarının büyük bir kalabalık önünde tartaklanması ve prostesto edilmesi olmuş.

Victoria Dönemine Reverans

Botaniğe meraklı iseniz klasik Victoria dönemi bahçelerinin ve bahçe düzenlemelerinin şanını muhakkak duymuşsunuzdur. Allan Gardens da bu klasik dönemin en başarılı temsilcileri arasında yer alıyor. 1800'lü yılların ikinci yarısında George William Allan tarafından açılan ve adını da buradan alan sera, bugün bile ziyaretçilerine muhteşem Victoria dönemi bahçelerinin estetik ve yaratıcı havasını sunmaya devam ediyor.

Aynı zamanda pek çok farklı sosyal etkinliğe de ev sahipliği yapan sera yüzyıllardır Toronto'nun en etkin biçimde kullanılan alanlarından biri. Eğer Allan Gardens'a bir seyahat düşünüyorsanız Aralık ayı ve Ocak ayı başı boyunca devam eden muhteşem çiçek festivaline katılmayı tercih edebilir, bitki düzenlemeleri ile yapılmış sanat eserlerini bizzat görme fırsatı yakalayabilirsiniz.

Kaynak: Milliyetemlak.com

Son Dakika Emlak Yemyeşil Bir Dünya: Allan Gardens Conservatory - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement