Lise Öğrencisinden Motorcular İçin "Kör Nokta" Projesi - Son Dakika
Genel

Lise Öğrencisinden Motorcular İçin "Kör Nokta" Projesi

Lise öğrencisinden motorcular için "Kör nokta" projesiZONGULDAK - TÜBİTAK 4007 Bilim ve Teknoloji Fuarı Zonguldak'ta yapıldı.

04.11.2018 12:34

Lise öğrencisinden motorcular için "Kör nokta" projesi

ZONGULDAK - TÜBİTAK 4007 Bilim ve Teknoloji Fuarı Zonguldak'ta yapıldı. 6 okulun katıldığı projede en çok ilgiyi motorcular için kıyafete ve kaska yerleştirilen bir cihazla uyarı verene proje oldu.

TÜBİTAK 4007 Bilim ve Teknoloji Fuarı Zonguldak'ta yapıldı. Esas 67 Burda alış veriş ve yaşam merkezi giriş katında yapıldı. Ziyaretçilerin büyük ilgi gösterdiği fuarda en büyük ilgiyi Mesleki Eğitim Merkezi Elektronik Bölümü Öğrencisi Hasan Barış Karakaş gördü. Motosiklet kullanıcıları için "kör nokta uyarı sistemi" geliştiren Karakaş, motor kıyafetine uyarıcı lambalar koyarak fuarın ilgi odağı oldu.

Proje hakkında bilgiler veren proje sahibi Hasan Barış Karakaş, "Motosiklette kör noktayı engellemek için kaskın sağ tarafına mesafe sensörü koyduk. Mesafe sensörü ile birlikte kör noktaya düşen araçları ve hareketleri fark etmesini sağlıyor. Bu ensör ses frekansları gönderiyor. Bu dalgalar herhangi bir cisme geldiği zamana gönderiyor alıcı ve sensörler sayesinde burada ölçüm yapabiliyoruz. Biz burada gösterebilmek için mesafeyi santimetreye ayarladık. Ayarladığımız mesafenin önüne bir cisim geldiği zaman kaskın için bulunan led yanıyor ve kör noktada bir cismin olduğunu anlıyoruz. Proje şuan geliştirme aşamasında sensörler ya da ledler aldığımız fikirlere göre değişecek. Okulumuzun sosyal paylaşım sitesinde bu projeyi paylaştık ve çok beğeni aldı. Demek ki buna ihtiyaç varmış ki çok beğeni aldı. Projemizi daha geliştirip patentini almak istiyoruz. Sabahtan motorcu ekip geldi ve fikir alışverişinde bulunduk. Projeyi çok beğendiler" dedi.

"Kıyafete sinyal uyarıcı sistemi"

Motor kıyafeti için ayrı bir proje geliştirdiklerini ifade eden Hasan Barış Karakaş, "Ayrıca yerden yüksekliği büyük olan araçlar motosikletin boyu itibariyle sinyallerini fark etmeyebiliyor. Bizde buna istinaden motosiklete uyumlu kart geliştirerek sağ sinyal, sol sinyal ve dörtlü ikaz lambaları koyduk" şeklinde konuştu.

Lise Öğrencisinden Motorcular İçin "Kör Nokta" Projesi
Kaynak: İHA

Son Dakika Genel Lise Öğrencisinden Motorcular İçin 'Kör Nokta' Projesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement