Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği Genel Başkanı Yaşar Gökbayrak, sağlık personeli olmayan kişilerin taşeron şoför olarak 112 ambulanslarında işe alınmaya başlandığını söyleyerek, "Bu uygulama ile ambulanslardaki sağlık personeli sayısı 3'ten 2'ye düşecek, hastalara etkin müdahale zorlaşacak ve hizmette kalite düşecektir" uyarısında bulundu.
Acil Tıp Teknisyenleri ve Teknikerleri (Paramedik) Derneği (ATTDER) öncülüğünde dün İzmir'de '112'de taşerona hayır' gösterisi düzenlendi. Sendikaların da destek verdiği eylemde İzmir Sağlık Müdürlüğü önünde toplanan 112 çalışanları ve sendika üyeleri, 112'deki taşeronlaşmaya karşı tepkilerini dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı'nın 112 ambulanslarında taşeron sisteme geçmesinin sistemde deprem etkisine neden olduğunu söyleyen ATTDER Başkanı Gökbayrak, "Modern kölelik olarak ifade edilen adına hizmet alımı ya da taşeron ne derseniz deyin yapılan bir insan hakkı ihlalidir. Devletin asli görevleri arasında yer alan 112 Acil Sağlık Hizmetlerinde uygulanan taşeron sistem ise aynı zamanda bir yaşam hakkı ihlalidir. Bizim sıkıntımız; sisteme yeni alınması planlanan ve ne kadarı Acil Tıp Teknisyeni ve Paramedik olacağını kestiremediğimiz ambulans sürücülerinin hizmet alımı ya da diğer bir ifade ile taşeron sistemiyle istihdam edilmesidir. Benzer sıkıntıları 4924-4/B-4/A hepimiz yaşadık ve bugün daha zor bir süreçle karşı karşıyayız" diye konuştu.
"HASTALARA ETKİN MÜDAHALE ZORLAŞACAK"
Gökbayrak, yaşanabilecek sıkıntıları şöyle açıkladı: "Sağlık personeli olmayan kişilerin taşeron şoför olarak alınması, ambulanslardaki sağlık personeli sayısını 3'ten 2'ye düşürecek hastalara etkin müdahale zorlaşacak ve hizmette kalite düşecektir. Böylece Acil Sağlık Sistemi 10 yıl geriye gidecektir. Sağlık personeli olmayan ve ilk defa ambulanslara binecek olan taşeron şoförler ambulans kazaları açısından bir risktir. ATT ve Paramediklerin taşeron sürücü olarak alınması anayasanın eşitlik ve adalet ilkesine aykırıdır. Aynı eğitimi alan ATT ve Paramediklerden birinin 657'ye tabi olarak çalışması, diğerinin taşeron şoförlüğe mahkum edilmesi vicdanlara sığmamaktadır. Atama bekleyen 70 bine yakın ATT mağdur olacaktır. Taşeron sistemle 112 istasyonlarında bu güne kadar sürücü olarak görev yapan Acil Tıp Teknisyenleri kadro fazlalığı nedeniyle zorunlu tayin ve görevlendirmeyle istemediği yerlerde çalıştırılacaktır. Taşeron şoför olarak çalışacak kişilerin iş güvencesi ve gelecek garantisi yoktur.Bu sistem 'eşit işe eşit ücret' hakkına aykırıdır. Bu sistem ekip ruhunu zedeleyecek ve iş barışını bozacaktır. Dün ambulans hizmet alımı ile başlayan bugün şoförlerle devam eden taşeron sistemi yarın tüm personelin taşeronlaşması için atılan ilk adımdır. 112'nin özelleşmesine giden bu yolda hem 112 çalışanları hem de halkımız büyük ölçüde zarar görecektir."
"KARAR TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ"
Yanlış anlaşılmalara meydan vermemek için konuya detaylı açıklama getiren Gökbayrak, "Meslektaşlarımızın istihdamına değildir karşı duruşumuz. Taşeron sisteminin zararlarını engellemeye yönelik bir adımdır. 663 saylı KHK ile Sağlık Bakanlığı'nın yapısı değişerek merkez teşkilat içerisinde Acil Sağlık Hizmetleri önemli bir konuma yükselmişti. Bu kadar hayati bir öneme sahip olan Acil Sağlık Hizmetleri için bugüne kadar olduğu gibi yine Sağlık Bakanlığı'nın bünyesinde alımlar yapılmalıdır. Sağlık Bakanlığı'nı, kararını bir kez daha gözden geçirerek, bu ülkede en önemli kurumlar arasında olmasını sağlayan fedakar çalışanlarının sesine kulak vermeye davet ediyoruz. Bu güne kadar bin bir güçlükle elde edilen kazanımlardan, gelecek vizyonlarından asla geriye dönülmemelidir. ATT DER meslektaşlarımızın bu konudaki haklı mücadelesini sonuna kadar savunacaktır. Bizlere bu yolda destek veren tüm sendika ve sivil toplum örgütlerine teşekkür ediyoruz" ifadelerini kullandı. - İZMİR
Son Dakika › Güncel › 112 Ekibinden Sağlık Bakanlığı'na Uyarı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?