140 Yıllık Ata Mesleği Leblebiciliği Sürdürüyor - Son Dakika
Güncel

140 Yıllık Ata Mesleği Leblebiciliği Sürdürüyor

140 Yıllık Ata Mesleği Leblebiciliği Sürdürüyor

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde 60 yaşındaki Zafer Yeğen, 4 kuşak ve 140 yıldır süregelen ata mesleği leblebiciliğin yok olmaması için çaba sarf ediyor.

11.01.2016 11:09

Afyonkarahisar'ın Sandıklı İlçesi'nde 60 yaşındaki Zafer Yeğen, 4 kuşak ve 140 yıldır süregelen ata mesleği leblebiciliğin yok olmaması için çaba sarf ediyor. Oğlu olmadığını, damatlarının ise bu işi yapmak istemediğini söyleyen Zafer Yeğen, "Bizden sonra leblebici yok gibi" dedi.

Sandıklı'da oturan Zafer Yeğen, dedesinin babası, dedesi ve kendi babasından kalan leblebicilik mesleğinin dördüncü kuşak temsilciliğini yapıyor. Dedesinin babası Ali Yeğen ilk mesleğe başladığında 3- 4 bin nüfusu bulunan ilçede 60'a yakın leblebici olduğunu anlatan Zafer Yeğen, günümüzde ise bu mesleği ilçede sürdüren birkaç kişi kaldıklarını aktardı. Oğlu olmadığını ve damatlarının da bu mesleği yapmak istemediğini kaydeden Zafer Yeğen, mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

'DÖRDÜNCÜ KUŞAK OLUYORUM'

İşyerinde ailesinde bu işi yapan üç kuşağın da fotoğrafları bulunan Zafer Yeğen, "Büyük dedem Ali Yeğen 1875 yılında başlamış bu işe. Sonra dedem Mehmet Ali Yeğen ve babam Kadir Yeğen devam ettirmiş. Şimdi de ben devam ettiriyorum. Ben dördüncü kuşağım. Bizden sonra leblebici yok gibi" dedi.

'İMALAT YAPAN İKİ ESNAF KALDI'

Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nden öğrendikleri bilgiler doğrultusunda Sandıklı'yı leblebiyle tanıştıran kişinin Şeyh Nurettin olduğunu söyleyen Zafer Yeğen, atalarına da bu işi Şeyh Nurettin'in öğrettiğini kaydetti. Şu an ilçede 5 ya da 6 leblebi satıcısı kaldığını belirten Yeğen, imalat yapan esnafın ise 2 olduğunu vurguladı.

LEBLEBİNİN YAPILIŞINI ANLATTI

Zafer Yeğen, leblebinin nasıl yapıldığını da şöyle anlattı:

"Nohut ilk müstahsilden alındıktan sonra eleme sınıfından geçirilir. Eleme yapıldıktan sonra sınıflara bölünür. Daha sonra tavlama yapılır. Kuru olarak ikinci tavlama yapılır, sergilere yatırılır. Nohut kabuklarını bırakır. Daha sonra belli süre bekler. 1 ay kadar bekleme süresi vardır. Leblebi olmadan 1 gün önce belli miktarda su verilir. Tekrar sınıflara bölünür. Leblebi ateşte ezilerek kabarır ve kavrulur. Kabuk soyma işlemi bittikten sonra kızartma işlemine geçilir. Kızartma işlemi de yapıldıktan sonra müşteriye sunulur." - Afyonkarahisar

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 140 Yıllık Ata Mesleği Leblebiciliği Sürdürüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement