THK Mütevelli Heyet Başkanı Osman Yıldırım, "Bu sektörün kaliteli insanlara ihtiyacı var. Çok iyi meydanlar yapabilirsiniz, çok iyi terminaller inşa edebilirsiniz, dünyanın en gelişmiş uçaklarını alabilirsiniz ama bunun içine doğru kişileri oturtamazsanız, pilotunuz, mühendisiniz, teknisyeniniz, kabin memurunuz vb bunlar yeterli vasıf ve özellikte değilse bunda başarılı olamazsınız" dedi.
Türk Hava Kurumu Üniversitesi tarafından düzenlenen "2.Uluslararası Havacılık İşletmeciliği Konferansına" Türk Hava Kurumu Üniversitesi Rektörü Ünsan Ban, Türk Hava Kurumu Mütevelli Heyet Başkanı Osman Yıldırım ve davetliler katıldı. Konferansın açılış konuşması yapan THK Üniversite Rektörü Ban, Türkiye'de özellikle ekonomik alanda yaşanan büyük gelişmeler dünyanın önde gelen devletleri tarafından ilgi ile izlendiği bir dönem, devlet eliyle yönlendirilen Sivil Havacılık artık özel kurumlarında girdiği önemli bir alan haline dönüştüğünü kaydetti.
Türkiye'de hava yolu taşımacılığı daha güvenli, daha konforlu, daha hızlı olduğunu belirten Ban, "Her şeyden önemlisi lüks ulaşım şekli olmaktan tamamen çıkmıştır. Bilet fiyatlarında yapılan iyileştirmeler hava yolu ulaşımının diğer ulaşım modelleri içerisindeki payını da hızla artırmaktadır. Uluslararası kuruluşların ortak ve uzun dönemli tahmin çalışmaları mevcut büyümenin 2030'lu yıllara kadar devam edeceğini de göstermektedir" şeklinde konuştu.
"UÇUŞ AĞIMIZ İSE 3 KAT BÜYÜMÜŞTÜR"
Uluslararası Sivil Havacılık Örgütünün verilerini açıklayan Ban, şunları kaydetti:
"Ülkemizde uçak, yolcu ve kargo taşımacılığında dünya ortalamalarına bakıldığında 2013 yılında da önemli artışlar olduğu görüldü. 2012 yılına kıyasla ticari uçak trafiği yüzde 11,9, yolcu trafiği yüzde 14,5, kargo trafiği ise yüzde 17,3'lük artış göstermiştir. Uçuş ağımız ise 3 kat büyümüştür. Türkiye'de özellikle 2003 yılında başlatılan Bölgesel Havacılık Politikası bağlamında sivil havacılık taşıma faaliyetleri oldukça hızlı bir gelişime devam etmektedir."
Ban, son 10 yıla baktığımızda ticari uçuş sayısı yüzde 168, taşınan yolcu sayısı yüzde 233, taşınan kargo miktarı yüzde 126 artış gösterdiğini kaydetti.
"2013 YILINDA, İTALYA'YI GERİDE BIRAKARAK AVRUPA'DA BEŞİNCİ SIRAYA YERLEŞTİK"
Ban, şöyle devam etti:
"2012 yılında yolcu bazında Avrupa sıralamasında altıncı olan ülkemiz 2013 yılında, İtalya'yı geride bırakarak Avrupa'da beşinci sıraya yerleştik."
"ÜÇÜNCÜ HAVAALANI İLE BİRLİKTE İSTANBUL'UN BÖLGEDE 100 MİLYONDAN FAZLA YOLCUYA HİZMET VERMESİ HEDEFLENMEKTEDİR"
İstanbul'da açılacak olan üçüncü havaalanı ile birlikte 100 milyon yolcuya hizmet edeceğini söyleyen Ban, "Hükümetimizin 2023 hedefleri doğrultusunda çok önemli adımlar atacağı ifade edilmiştir. Şuanda Türkiye'de 55 havaalanı ve Türk Hava Yolları ile Türk bayrağı taşıyan şirketlere ait 700 üzerinde uçak bulunmaktadır. Yapımı süren üçüncü havaalanı ile birlikte İstanbul'un bölgede 100 milyondan fazla yolcuya hizmet vermesi hedeflenmektedir. Ayrıca sadece bir uçuş merkezi değil, havacılık alanında da Avrupa içinde önemli bir gelişme merkezi halline dönüşecektir" diye konuştu.
"2023 YILINA KADAR YAKLAŞIK 6 BİN PİLOT VE KABİN MEMURU AÇIĞI OLDUĞU ORTAYA ÇIKMAKTADIR"
2023 yılına kadar 6 bin pilot ve kabin memuru açığının oluşacağını belirten Ban, şunları söyledi:
"Türkiye'de yaklaşık bine yakın pilot ile birlikte 5 bine yakın pilot yapmaktadır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün yabancı pilot istihdamını kısıtlayıcı kurallar getirmesi ve Türkiye'nin havacılık sektöründeki 2023 hedefleriyle sektördeki ihtiyacı daha da büyüyecektir. Hava yollarının uçak siparişleri göz önünde alındığında sistem önümüzdeki 25 yılda yaklaşık 350 adet uçağın gireceği de tahmin edilmektedir. Emeklilik ve istifa ile olgularla ayrılan yüz pilotu da eklediğimizde, Türkiye'nin 2023 yılına kadar yaklaşık 6 bin pilot ve kabin memuru açığı olduğu ortaya çıkmaktadır."
"DEVLET ÖNEMLİ YATIRIMLAR YAPMIŞ VE BU YATIRIMLARLA FAYDAYA ÇEVİRMEK GEREKİYOR"
THK Mütevelli Heyet Başkanı Yıldırım, konuşmasında havacılık sanayi sektörün ihtiyacı olan personel yetiştirmesi gerektiğini belirterek, "Ülkeye baktığımızda hemen hemen illerimizin hepsinde havaalanı açılmış. Devlet önemli yatırımlar yapmış ve bu yatırımlarla faydaya çevirmek gerekiyor. Bunları işletecek çok önemli havacılık sanayi sektörün ihtiyacı olan personel yetiştirmesi gerekiyor. Bu yetiştirmeyle Türk Hava Kurumu Üniversitesi bunu karşılamaya çalışıyor. Bunu da daha ileriye götürmemiz gerekiyor" şeklinde konuştu.
"ÜÇÜNCÜ HAVAALANI GERÇEKTEN TÜRKİYE'NİN ÇOK ÖNEMLİ BİR TRANSİT MERKEZİ OLMASINI SAĞLAYACAK"
İstanbul'da yapılacak olan üçüncü havaalanı ile birlikte önemli bir transit merkezi olacağını ifade eden Yıldırım, şunları söyledi:
"Ülkemiz dünyanın çok önemli ulaşım merkezlerinden birisi haline gelmiştir. Mevcut havaalanımızdan ilave olarak İstanbul'a yapılacak olan üçüncü havaalanı gerçekten Türkiye'nin çok önemli bir transit merkezi olmasını sağlayacak. İnsanlar İstanbul'a geldiği zaman burası çok önemli merkez ama bulunduğu yerden dünya kültürünün çok önemli merkezlerine ulaşabilecekler ve tekrar buradan dönerekten kendi ülkelerine gidecekler."
"SEKTÖRÜN KALİTELİ İNSANLARA İHTİYACI VAR"
Havacılık sektörüne kaliteli insan ihtiyacının olduğunu söyleyen Yıldırım şunları kaydetti:
"Bu sektörün kaliteli insanlara ihtiyacı var. Çok iyi meydanlar yapabilirsiniz, çok iyi terminaller inşa edebilirsiniz, dünyanın en gelişmiş uçaklarını alabilirsiniz ama bunun içine doğru kişileri oturtamazsanız, pilotunuz, mühendisiniz, teknisyeniniz, kabin memurunuz vb bunlar yeterli vasıf ve özellikte değilse bunda başarılı olamazsınız." - ANKARA
Son Dakika › Güncel › 2.uluslararası Havacılık İşletmeciliği Konferansı Düzenlendi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?