2013 Hrant Dink İnsan Hakları Özgürlüğü Konferansı - Son Dakika
Güncel

2013 Hrant Dink İnsan Hakları Özgürlüğü Konferansı

2013 Hrant Dink İnsan Hakları Özgürlüğü Konferansı

Düşünür Noam Chomsky, 'Türkiye önce kendi evinin içini temiz tutmak zorunda' dedi.

19.01.2013 09:44  Güncelleme: 09:58

Boğaziçi ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü, Sosyoloji Bölümü ve TarihBölümü evsahipliğinde her yıl düzenlenen 2013 Hrant Dink İnsan Hakları ve İfade ÖzgürlüğüKonferansı 18 Ocak 2013 tarihinde dilbilimci, düşünür Noam Chomsky'yi konuk etti.

Noam Chomsky 'Türkiyeve Oluşan Dünya Düzeni' başlıklı bir konuşma yaptı. BoğaziçiÜniversitesi'nin halka açık olarak düzenlediği konferansa ilgi yoğundu.Konferansın izleyicileri arasında altı yıl önce suikaste kurban giden AgosGazetesi Yayın Yönetmeni Hrant Dink 'in eşi Rakel Dink, yazar AdaletAğaoğlu, sosyolog- yazar İsmailBeşikçi, Ümit Boyner de vardı. Ünlü düşünür, konferans anısına sunulan Rakel Dink'in elinden aldı.

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Gülay Barbarosoğlu'nun sunuşkonuşmasıyla başlayan konferansta Noam Chomsky sözlerine "Bir yıl önce on binlerce insan İstanbul'da ve başkaşehirlerde sokaklarda yürüyüp Hrant Dink'i andı ve mahkemenin kısıtlı cezasınıprotesto etti. Ben de bundan kısa bir süre önce İstanbul'da bir insan haklarıkonferansına katılmıştım. Hrant Dink ödülünü geçtiğimiz aylarda alan İsmailBeşikçi Türkiye'deki cesaret ve onur geleneğinin bir sembolüdür. 2010sonlarında Sınır Tanımayan Gazeteciler, yıllık raporunu hazırlamıştı. Türkiyedünyanın en büyük gazeteci hapishanesi ek raporunu da yayınladı. Gözaltındaki gazetecisayısı askeri rejimden bu yana görülmedik boyutlara ulaşmış durumda'' diyerekbaşladı.

Chomsky sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye önce kendi evinin içinitemiz tutmak zorunda. Ancak burada doğrudan ifade özgürlüğüne yapılanmüdahaleler işin tek yönü değil. Düşüncenin kendisini kısıtlama çabalarıaslında son derece karmaşık propaganda sistemleri tarafından yapılan bir şeyözgür toplumlarda. Bunun amacı kitlelerin seyirciye indirgenmesi, her şeye rızagöstermelerinin sağlanması.

Konuşmasında Soğuk Savaş sonrası oluşanyeni dünya düzeni ve Kissinger'dan Obama'ya farklı dönemlerde ABD'ninuygulayageldiği politikaları masaya yatıran ünlü düşünür ''Soğuk Savaş'ın ABDbaşta olmak üzere aslında emperyal büyük güçlerin bağımsız devletlere yöneliksavaşı' olduğunu söyledi. Chomsky, budönemle ilgili özellikle akademik alanda herhangi bir çalışma yapılmadığının;Soğuk Savaş'ın dinamikleri üzerine hiç düşünülmediğinin altını çizdi.

Konuşmasında ABD'li yazar Mark Twain'den dealıntı yapan Chomsky ''Twain ülkemizde üç alanda özgürlük olduğunu söyler.İfade özgürlüğü, inanç özgürlüğü ve bu alanlardaki özgürlükleri uygulamamatemkinliliği'' sözleriyle dinleyicilerigülümsetti.

NATO küresel müdahale gücü oldu

Dünyada Soğuk Savaş sonrası güçdengelerinin yeniden dağıtıldığını belirten Chomsky ''NATO artık küresel birmüdahale gücü haline geldi. Bu gücün kumandanlığını da ABD yapıyor'' dedi.'ABD'nin dünyanın en büyük borç alan ülkesi' haline geldiğini söyleyen Chomsky,günümüzde Latin Amerika'nın tarihinde ilk defa neo-liberal politikalardankurtulup kendi içinde birlik oluşturması, Arap Baharı gibi gelişmeler yüzünden'ABD'nin arka bahçesinin artık arka bahçe olmaktan çıktığını' söyledi.

'Batı, demokrasiden korkuyor'

'Kamuoyunun demokrasiyi şekillendirmesininemperyalist güçler için bir tehdit oluşturduğunu' belirten Chomsky, ''Batı, demokrasidenkorkuyor'' diye konuştu. ''BugünOrtadoğu'da hep diktatörlerden konuşuluyor ama halktan konuşulmuyor. Bu daemperyalist güçlerin demokrasiden korktuğunu gösteriyor'' diyen Chomsky,konuşmasının son bölümünü Suriye krizi ve Türkiye'nin bölgedeki konumuna ayırdı.

Türkiye Kürt sorununu çözüme kavuşturmalı

Chomsky, 'Türkiye'nin oluşan yeni dünyadüzeninde Kürt sorununu çözmesi gerektiği'nin altını çizerek bölgedeki çözümünTürkiye'nin kendisinden alacağı güçle mümkün olacağını vurguladı.

Chomsky'nin konferansı yaklaşık 800'ü aşkınbir dinleyici topluluğu tarafından ilgiyle izlendi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2013 Hrant Dink İnsan Hakları Özgürlüğü Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement