Medical Park Antalya Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, 2014 yılında gerçekleştirilen organ nakillerinin beşte birinin Antalya'da yapıldığını bildirdi.
Prof. Dr. Demirbaş, gazetecilere bu yıl yaptıkları organ nakillerini değerlendirdi. Yılı 500 nakille kapattıklarını belirten Demirbaş, 6 yıldır bu sayılarda nakil gerçekleştirdiklerini söyledi.
Demirbaş, ülke genelinde canlı vericili böbrek nakillerinde bir düşüş olduğunu, bunun nedeninin iyice araştırılması gerektiğini ifade etti. Söz konusu organ nakli sayısının son 4 yıldır sabit kaldığına dikkati çeken Demirbaş, buna gerekçe olarak daha çok kadavradan yapılan nakillerine ağırlık verilmesini gösterdi.
Böbrek naklinde 2011-2014 yıllarında sadece 100 civarında artış sağlandığını dile getiren Demirbaş, yükselen nakil eğrisinin sabit kaldıktan sonra düşmeye başlamasından endişe ettiğini anlattı.
Akdeniz Üniversitesi ile kentteki diğer hastanelerin bir yılda 828 organ nakli sayısına ulaştıklarını bildiren Demirbaş, şöyle devam etti:
" Türkiye'de toplam organ nakli 4 bin civarında. Akdeniz Üniversitesi ile bizim bir yılda gerçekleştirdiğimiz organ nakli sayısı ise 828. Demek ki tüm nakillerin beşte biri Antalya'da yapılıyor. Bu, bizim için çok önemli. Antalya organ nakli kenti haline geldi. Bulduğumuz herkesi ameliyat etmiyoruz ama Türkiye'nin bütün şehirlerinden olduğu gibi Singapur'dan Güney Afrika'ya kadar hastalara böbrek nakli gerçekleştiriyoruz. Bu hastalar buraya geliyor. Gelme nedenleri de kentimizin gerçekten dünyanın en ciddi canlı vericili böbrek nakli merkezi haline gelmesidir."
"2014'te böbrek nakli beklerken ölen hasta sayısı bin 250"
Demirbaş, bu yıl bekleme listesinde ölen böbrek hastası sayısının bin 250, nakil yapıldıktan sonra kaybedilen hasta sayısının ise 56 olduğunu açıkladı.
Bekleme listesine girmeden diyalizde kaybedilen hastalar da eklendiğinde yaklaşık 8 bin 500 kişinin kronik böbrek yetmezliğinden öldüğüne işaret eden Demirbaş, şöyle konuştu:
"6 yılda 3 bin 74 böbrek, 174 karaciğer nakli yapmışız. Bunlar çok büyük rakamlar. Bütün dünya için çok büyük rakamlar. Başarı oranı bu ameliyatlarda yüzde 97,5'tir. 3 bin civarında takıldığımız organ nakli sayısını mutlaka kısa vadede 4 bine, orta vadede 5 bine çıkartmak zorundayız. Türkiye'de yaklaşık 28 bin organ bekleyen hasta var. En fazla da böbrek nakli bekleyen bulunuyor. 22 bin hasta böbrek nakli bekliyor. Önümüzdeki yıl 22 bin hastanın en az 2 binini organ bulamadığı için kaybedeceğiz. Diyaliz ve listeye girmeyen hastalarla organ nakli bekleyenlerle bu sayı 70 bine çıkıyor. Onların da 6 bin civarındaki kısmını kaybedeceğiz."
Demirbaş, diyaliz hastaları için böbrek naklinin kesin çözüm olduğunun halen bazı kişilerce bilinmediğini öne sürdü. Bazı diyaliz merkezlerinin de hastalara nakil olmamaları için değişik imkanlar sunduğunu iddia eden Demirbaş, yaklaşık 70 bin hastanın sadece 22 bininin organ bekleme listesinde yer almasının bir nedeninin "kadavradan organ bulunacağına inanmamak" olduğunu savundu.
Demirbaş, farkındalığı artırmak için yeni yılda Akdeniz Üniversitesi ve Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Antalya Organ Nakli Derneği kurmak için girişimlerde bulunacaklarını sözlerine ekledi. - Antalya
Son Dakika › Güncel › 2014'teki Organ Nakillerinin Beşte Biri Antalya'da Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?