2023 Roman Vizyonu Bildirgesi Açıklandı - Son Dakika
Güncel

2023 Roman Vizyonu Bildirgesi Açıklandı

2023 Roman Vizyonu Bildirgesi Açıklandı

3. Roman Festivali'nin son gününde Romanların kente katılımının sağlanması amacıyla hazırlanan 2023 Roman Vizyonu Bildirgesi okundu.

12.06.2013 14:58

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen 3. Roman Festivali kapsamında 2023 Roman Vizyonu Bildirgesi okundu. Sekapark'ta gerçekleştirilen etkinlik kapsamında Kocaeli kent sınırları içerisinde yaşayan Romanlar ve akraba grupların kentsel ve sosyal hizmet alanlarına erişiminin artırılması amacıyla hazırlanan taslak strateji ve eylem planı kurgulandı. 3 aşama olarak hazırlanan planda biraradalık çalışmaları, iyileştirme çalışmaları ve özel alanlarda geliştirici ve destekleyici projelerin uygulanması yer alıyor.

ROMAN ÇALIŞTAYI'NIN ARDINDAN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başlattığı Roman Açılımı kapsamında Kocaeli'de de yürütülen çalışmalar kapsamında ilk olarak Roman Çalıştayı gerçekleştirildi. Çalıştay, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ev sahipliğinde 18 Nisan 2013 tarihinde Kocaeli ve Türkiye genelindeki Roman Federasyon, Dernek ve Kamu Kurumlarının işbirliğinde ve ortak bir katılımla düzenlenmişti.

STRATEJİK AMAÇ VE FAALİYET PLANI

Türkiye'deki Romanlar ve Akraba Gruplar üzerine çalışmalar yapmış olan Doç. Dr. Suat Kolukırık'ın Moderatörlüğünde ve "Roman Grupların Sosyolojik Görünümü ve Gelecek Senaryoları Çalıştayı" adı altında tamamlan çalıştayın ardından hazırlanan taslak eylem planı, yerel anlamda söz konusu hedeflere ulaşılmada ilk stratejik amaç ve faaliyet planını oluşturuyor.

YOL GÖSTERİCİ İLK ÖRNEK

Hazırlanan taslak strateji ve eylem planının; yoksul gruplara yönelik etkili hizmet planlaması ve kaliteli hizmet sunumunda, kurumlar ve taraflar arasında sürdürülebilir işbirliği ve koordinasyon sağlanmasında, sosyal destek ve hizmetlerin verimli hale dönüştürülmesinde ve beklentilerin yönetilmesi konularında olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağı düşünülüyor. Hazırlanan taslak strateji ve eylem planının yerel ve merkezi yönetimin uygulayacağı politikalar için yol gösterici "ilk örnek" olması önemli bir aşama olarak görülüyor.

PLANDA YER ALAN FAALİYET VE PROJELER

Taslak eylem planı 2013-2015 yılları arasında aşamalı bir biçimde Roman nüfusun yaşam koşullarının iyileştirilmesine yönelik olarak 7 temel alanda uygulanabilir projeleri ve faaliyet alanlarını içeriyor: Eğitim Sorunları ve Politikaları, İş, Meslek ve İstihdam Olanakları, Konut Sorunu ve Kentsel Dönüşüm, Kadın, Çocuk ve Engelli Birey ve Sorunları, Kültürel Özelliklerin Korunması ve Ortak Yaşam, Sosyal Politika ve Sosyal Destek ve Yerel Yönetimler ve Sivil Toplum.

HER İNSAN BİR DÜNYA

Hazırlanan eylem planı, fiziki değişimlerin yanı sıra kültürel ve sosyal alanlardaki değişim ve dönüşümü de hedefliyor. Bir aradalık ve kültürlerarasılık çalışmalarıyla; ötekileştirme, damgalama ve etiketleme durumlarının, sahiplenilme ve ortak yaşam alanlarına kanalize edileceği düşünülüyor. Her insan bir dünya sloganıyla özetlenen taslak eylem planı; "insan-birey merkezli" hazırlanırken toplumsal eşitsizlikleri azaltmayı, cinsiyet, engellilik, şiddet, istismar, çocuk işçiliği ve kamusal destek ve hizmetlere ulaşmada sorun yaşayan gruplara yönelik çözüm proje ve faaliyetlerini kapsayıcı bir çalışma olarak kurgulandı.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 2023 Roman Vizyonu Bildirgesi Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement