Platform Siyah üyesi gençler, 27 Mayıs askeri darbesinin 54. yılında Demokrasi ve Özgürlük Adası'nda (Yassıada) basın açıklaması yaptı. Açıklamada, "Her türlü darbenin karşısında dimdik durmayı görev edinerek milli iradenin tecellisine inanıyoruz" denildi.
27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 54. yıl dönümünde Platform Siyah üyesi yaklaşık 50 genç, Üsküdar'dan kalkan motorla, darbe sonrası yargılamaların gerçekleştiği adaya gitti.
"Darbelerle hesaplaşan yeni Türkiye" yazılı pankartlar taşıyan grup, yargılamaların gerçekleştirildiği salonda basın açıklaması yaptı.
Demokrat Partili (DP) Başbakan Adnan Menderes, Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ve Maliye Bakanı Hasan Polatkan'ın idamıyla sonuçlanan 27 Mayıs askeri darbesinin "günümüze dek süren kabusun başlangıcı" olarak nitelendirildiği açıklamada, "Her türlü darbenin karşısında dimdik durmayı görev edinerek milli iradenin tecellisine inanıyoruz" denildi.
"27 Mayıs darbesini müteakiben her 10 senede bir cumhuriyet yeni bir darbe ile sarsıldı ve milli irade darbecilerin postalları ve oportünist politikaları çerçevesinde ezildi" değerlendirmesi yapılan açıklamada, "27 Mayıs darbesi bir sonraki darbeye, darbelerimize ilham vermiş, kabusumuzu kabuslarımıza çevirmiştir" ifadeleri kullanıldı.
"Silahsız darbeler dönemi"
Güncel değerlendirmelere de yer verilen açıklamada, "Ergenekon davaları sonucu darbeler tarihe gömüldü diye sevinirken milli iradeye tehdit bu sefer şekil değiştirerek başka odaklar tarafından gerçekleştirilmeye çalışıldı" değerlendirmesi yapıldı.
"Demokrasi yürüyüşümüzde 'silahlı darbeler' döneminden 'silahsız darbeler' dönemine geçmiş bulunmaktayız" denilen açıklamada, Gezi Parkı protestoları hatırlatıldı.
"Gezi Parkı protestolarını takip eden aylarda bu sefer ülkenin 17 Aralık operasyonuna maruz kaldığı" ifade edilen açıklamada, "30 Mart günü milli irade bir kez daha tarafını net bir şekilde ortaya koydu. Halk, 1960'tan beri sandıkta hep kaybeden ve çeşitli illegal yöntemlerle muktedir olan kendine güven vermeyen her türlü askeri, hukuki ve dinsel yapılanmaya gerekli dersi demokrasinin gereği olarak sokaklarda değil sandıkta verdi" değerlendirmesi yapıldı.
"Gençliğin nasıl yönlendirildiğini biliyoruz"
Açıklama sonrasında AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Platform Siyah üyelerinden Marmara Üniversitesi öğrencisi Kübra Akduman, Yassıada'da "Yeni Türkiye gençliği" olarak bulunduklarını belirterek, "60 darbesi yapılırken gençliğin nasıl yönlendirildiğini çok iyi biliyoruz ve bu bilinci hiç kaybetmeyeceğiz" dedi.
Marmara Üniversitesi Gazetecilik Bölümü öğrencisi Hatice Öner de "1960 darbesinde nasıl demokrasi askıya alındıysa, bu devirde de aynı şey yapılmaya çalışılıyor. Demokrasi kelimesi arkasına saklanıp da bizim büyük çoğunlukla seçtiğimiz lideri indirmeye çalışıyorlar. Biz buna karşı dimdik duracağız" şeklinde konuştu.
Marmara Üniversitesi Makine Mühendisliği öğrencisi İlyas Ceylan da 1960 askeri darbesini "Türkiye'nin kara lekesi" diye nitelendirerek, "Biz buraya kimsesizlerin kimsesi olmaya, geçmişi anmaya geldik. Geçmişi geleceğe uyarlamaya çalışıyorlar, biz buna 'dur' diyoruz" ifadelerini kullandı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › 27 Mayıs Askeri Darbesinin 54. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?