Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, görme engelliler için yolda, serviste kullanılabilmesi amacıyla MP3 player aldıklarını ve bunlara içerik yüklediklerini belirterek, "En kısa zamanda bir ay içerisinde bu MP3 playerlar öğrencilere dağıtılmaya başlanacak. Böylece çocuklarımız her ortamda sesli kitapları, yabancı dil materyallerini dinleyebilir hale gelecekler" dedi.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla, Ümit Kaplan Özel Eğitim ve Mesleki Eğitim Merkezi'ni ziyaret etti.
Burada Bakanlık yetkilileri ve öğretmenlerle yaptığı toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Avcı, Ümit Kaplan'ın Van depreminde kaybettikleri bir öğretmen olduğunu hatırlatarak, bütün şehit öğretmenlere rahmet diledi.
Engelli eğitimi konusunda toplumun duyarlılığını artırmak ve merkezin tanınması için ziyarette bulunduğunu belirten Avcı, her bireyin temel hak ve özgürlüklere eşit erişim hakkının sağlanmasının, özel eğitim ihtiyacı olan bütün bireylerin eğitim hakkının güvence altına alınmasının Türkiye Cumhuriyeti devletinin temel ilkelerinden biri olduğunu vurguladı.
Özel eğitim ihtiyacı olanların öncelikli olarak normal gelişim gösteren akranlarıyla aynı okullarda kaynaştırma yoluyla eğitim gördüğünü ayrıca özel eğitim okullarının da bulunduğunu dile getiren Avcı, "Bu yılın haziran ayı itibarıyla ilkokul düzeyinde 66 bin 351, ortaokul düzeyinde 86 bin 134, lise düzeyinde 20 bin 632 olmak üzere toplam 173 bin 117 öğrencimiz kaynaştırma bütünleştirme yoluyla eğitim alıyorlar" dedi.
2013-2014 eğitim öğretim yılında ilkokullarda bulunan özel eğitim sınıflarındaki öğrenci sayısının 15 bin 64, ortaokullarda 14 bin 30 olduğunu ifade eden Avcı, bunun yanı sıra Özel Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlı okullarda bin 331 resmi ve özel eğitim kurumunda 50 bin 754 öğrencinin eğitim gördüğünü söyledi.
-Hastane ve evde eğitim hizmeti
Bakan Avcı, zorunlu öğrenim çağındaki özel eğitime ihtiyacı olan bireylerden sağlık problemi nedeniyle örgün öğretim kurumlarından doğrudan yararlanamayacaklar için hastanelerde ve evlerinde eğitim hizmeti verdiklerini hatırlattı.
Özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin bulunduğu her evin okula dönüştürüldüğünü dile getiren Avcı, Ekim 2014 itibarıyl evlerde eğitim gören öğrenci sayısının 4 bin 517 olduğunu belirtti.
Avcı, 2014-2015 eğitim ve öğretim yılından itibaren 8. sınıftan mezun olmuş özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin ilçe milli eğitim müdürlüklerinde oluşturulan nakil ve yerleştirme komisyonlarıyla Anadolu liselerine yerleştirildiğini kaydetti.
-"Öğretmenler, son 1 yıl içinde 381 bin 328 çocuğu tanıladı"
Özel eğitim ihtiyacı duyanların tanılanmasının Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde (RAM) yapıldığını anımsatan Avcı, ülkede 228 RAM bulunduğunu, 2 bin 374 rehberlik öğretmeni ve özel eğitim öğretmenin hizmet verdiğini ifade etti.
Avcı, "Bu öğretmenler, son 1 yıl içinde 381 bin 328 çocuğu tanıladılar. Böylece özel ilgi gerektiren niteliklere göre tanılanmış oldu. Bu hizmet olmasaydı bu çocuklar kayıp çocuklardı" diye konuştu.
-"Özel eğitim sınıflarındaki öğrenciler ücretsiz taşınıyor"
Özel eğitim okulları ile özel eğitim sınıflarındaki öğrencilerin ücretsiz taşındığını anlatan Avcı, son 1 yıl içinde taşınan öğrenci sayısının 61 bin 103 olduğunu söyledi.
FATİH Projesi kapsamındaki engelli çocuklara yönelik çalışmalara değinen Avcı, engelliler için geliştirilen dijital uygulamalarla ilgili son gelişmelerin ve engelli bireylerin ihtiyaçlarının değerlendirildiğini bu kapsamda çalıştay düzenleyeceklerini kaydetti.
FATİH'in içerik projesi olduğunun altını çizen Avcı, şöyle devam etti:
"Özellikle görme engelli öğrencilere yönelik Eğitim Bilişim Ağı'na bin 40 içerik yükledik. Görme engelliler için kitap seslendirmeleri ve yabancı dil öğrenimine yönelik ses dosyalarından oluşuyor. Ayrıca çocuklar her zaman bilgisayar kullanabilecekleri ortamda olmayabilir. Görme engelliler için yolda serviste kullanılabilmesi amacıyla MP3 player aldık, bunlara içerik yükledik. En kısa zamanda, bir ay içerisinde bu MP3 playerlar öğrencilere dağıtılmaya başlanacak. Böylece çocuklarımız her ortamda sesli kitapları, yabancı dil materyallerini dinleyebilir hale gelecekler" diye konuştu.
Eğitim Bilişim Ağı'nda bütün öğrenciler için üretilen farklı içeriklerden oluşan 4 bin 276 ses dosyası bulunduğunu kaydeden Avcı, "Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin kullanımına uygun tüm içeriklerin toplanılacağı ve geliştireceğimiz Engelsiz Eğitim Bilişim Ağı başlıklı bir projemiz var, çalışmanın sonuna gelmek üzereyiz" ifadesini kullandı.
-"Çocukların ürettiği kaliteli nitelikli ürünleri oteller alabilirler"
Bakan Avcı, daha sonra matbaa ve tekstil atölyesini gezdi, üretim yapan öğrencilerle sohbet etti. Çocukların çok güzel üretimler yaptığını belirten Avcı, bir tanıtım sorunun olduğuna dikkat çekti.
Merkezde eşantiyon ürünlerin üretildiğini, kamu ve özel kuruluşların, derneklerin ve vakıfların tanıtım malzemelerini, yılbaşında dağıtılacak hediyelik eşyalarını buradan sipariş verebileceğini belirten Avcı, "Milli Eğitim Bakanlığı olarak tek kullanımlık terlik, kurşun kalem ve şişelerden ilk siparişimizi verdik. Çocukların ürettiği kaliteli nitelikli ürünleri oteller alabilirler" dedi.
Ayrıca öğrenciler, Avcı'ya, kendisinin çizdiği karikatürünün bulunduğu kupa, kalem ve çanta hediye etti.
Merkezin öğrencilerinden Kübra Şahin, Avcı'ya çiçek takdim etti. - Ankara
Son Dakika › Güncel › 3 Aralık Dünya Engelliler Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?