Pakistanlı uzmanlar, uluslararası toplumun Keşmir meselesinin çözümü için daha fazla katkıda bulunması gerektiğini belirterek, Hindistan'ın sembolik jestlerinin ikili ilişkilerin normalleştirilmesi için kafi olmadığını vurguladı.
Pakistan, yarım asırdan fazla süredir çözüme kavuşturulamayan Keşmir sorununa dikkati çekmek için 5 Şubat'ı "Keşmir Dayanışma Günü" ilan etmişti.
Pakistan'ın eski Dışişleri Müsteşarı ve Senato'da Dışişleri Komisyonu Başkanı Akram Zaki, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 Şubat Keşmir Dayanışma Günü'nün 1989'da eski Başbakan Benazir Butto döneminden itibaren anıldığını hatırlattı.
"1989'da Keşmir vadisinde büyük bir olay meydana gelmiş ve hür seçim hakkı için Keşmirlilerin özgürlük mücadelesi hızlanmaya başlamıştı" diyen Zaki, "O günden bu yana Keşmir'de özgürlük hareketleri güçleniyor ancak Hindistan yönetimi bu mesajı idrak etmiyor. Dünya çapında da hür seçim hakkı için yapılan mücadeleler dikkat çekiyor. İskoçya ve İspanya'da gördüğümüz referandumlar, Keşmir mücadelesine örnek teşkil ediyor" ifadelerini kullandı.
Keşmir sorununun Pakistan ve Hindistan arasında 3 savaşa neden olduğuna dikkati çeken Zaki, "Şimdi de Hindistan, Pakistan'a yönelik terorizm faaliyetlerine destek veriyor. İki ülke de nükleer güç. Dünya, nükleer savaşı önlemek için, Pakistan-Hindistan gerilimine sebep olan Keşmir sorununun çözülmesine katkıda bulunmalı" ifadesini kullandı.
Lahor Yönetim Bilimleri Üniversitesinden Prof. Resul Baks Reis ise Pakistan ve Hindistan arasındaki ilişkilerin Keşmir sorunu çözülmeden düzelmesinin mümkün olmadığını savundu.
"Keşmir Dayanışma Günü'nün amacı, Keşmir halkına 'hür seçim hakkı mücadelelerinde yalnız olmadıkları' mesajını vermektir" diyen Reis, Pakistan-Hindistan ilişkileri hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:
"Hindistan şunu bilmelidir ki, sembolik jestler ile iki ülke ilişkileri normalleşemez. Keşmir sorununun çözümü elzem. Bu sorun hallolmayacaksa görüşmeleri devam ettirmenin bir faydası yok. Keşmir Dayanışma Günü, Hindistan'a bu mesajı vermeyi amaçlıyor."
Pakistan, Hindistan ve Çin arasında kalan ve dağlık bir bölge olan Keşmir'in kuzey ve batı kısımları Pakistan, orta kısımları Hindistan ve doğu kesimi de Çin"in kontrolünde bulunuyor. Hindistan kontrolündeki kısım Cammu Keşmir, Pakistan kontrolündeki kısım ise Azad Keşmir olarak adlandırılıyor. Çin'in 1960'ta idaresi altına giren bölgeye ise Aksai Çin deniliyor.
Birleşmiş Milletler (BM), 1948"de Keşmir"in Pakistan'a mı Hindistan"a mı bağlanacağına bölge halkının karar vereceğine hükmetmişti. Ancak bu karar uygulanamamıştı. İslamabad yönetimi, 1948"deki BM kararına uyularak, Keşmir"in hangi ülkeye bağlanacağının referandumla belirlenmesini istiyor.
İngiltere'den 1947 yılında bağımsızlıklarını kazanan Hindistan ve Pakistan, Keşmir nedeniyle 1948, 1965 ve 1971'de 3 kez savaşmıştı. Hindistan, Pakistan'ı, Cammu Keşmir eyaletinde saldırılar düzenlemeleri için çeşitli grupları silahlandırmakla suçluyor. Cammu Keşmir'deki şiddet olaylarında 70 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği sanılıyor. Hindistan, Müslümanların çoğunlukta olduğu Cammu Keşmir'de yarım milyon asker bulunduruyor.
Son Dakika › Güncel › 5 Şubat Keşmir Dayanışma Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?