KENDİNİZE BİR VİZYON OLUŞTURUN
Anlamlı bir gelecek resmini öngörebilmek ve bunu bir hayat senaryosu haline getirebilmek, kişiye yön duygusu verir ve motive eder. Bu gelecek resmi; gelecekten ne bekliyorum, gelecekte nerede olmak istiyorum gibi sorulara cevap vermeli. Vizyonunuzu başkalarının istekleri, düşünceleri ya da eylemleri değil, sizin istekleriniz ve beklentileriniz şekillendirmeli. Akılda kalan, ilham veren, iddialı ve özgün bir vizyon sizi, aşılması imkansız gibi görünen zorluklar karşısında yılmadan ilerlemeye ve ulaşılmaz görünen idealleri gerçekleştirmeye teşvik eder.
VİZYONUNUZU GERÇEKLEŞTİRECEK SMARTER HEDEFLER BELİRLEYİN
Planlama olmadan vizyonu gerçekleştirmek mümkün değil. Ancak doğru bir planlama ve anlamlı hedefler sizi vizyonunuza taşıyabilir. Hedeflerinizin, vizyonunuza hizmet etmesi önemli. Belirlediğiniz hedeflerin belirgin, ölçülebilir, eylem odaklı, gerçekçi, zaman sınırı olan, sizde coşku uyandıran ve kayıt altına alınan yani SMARTER hedefler olması gerekiyor. Hedefleri belirledikten sonra zaman planlaması yapmak, hedeflere ulaşıldığında elde edilecek faydaları belirlemek ve tüm hedeflerin vizyonunuzla örtüştüğünden emin olmak; arzu ettiğiniz gelecek resmine doğru ilerlerken yolunuzdan sapmamanızı sağlar.
HEDEFLERİNİZİ GERÇEKLEŞTİRMENİZE YARDIM EDECEK İÇSEL KAYNAKLARINIZI KEŞFEDİN
Sizi hedeflerinize ulaştıracak içsel kaynaklarınız güçlü yönleriniz ve sahip olduğunuz değerlerdir. Güçlü yönlerinizi belirlemek gerçek potansiyelinizi keşfetmenize yardımcı olur, kendinize olan inancınızı artırır ve bir işe yürekten adanmanızı ve potansiyelinizin bütününü işinize yansıtmanızı sağlar. Güçlü yönlere odaklanmak, kurumsal ve kişisel düzeyde potansiyeli performansa dönüştürmek için kritik bir öneme sahip. Başarı, güçlü yönleri keşfetmeye ve geliştirmeye bağlı. Hangi güçlü yönlerinizin gelişim alanlarını aşmanıza destek olacağını düşünmek ise sizi başarıya götürür. Diğer bir içsel kaynağınız ise sahip olduğunuz değerler. Değerler, ahlaki pusulanızı ve yönlendirici ilkelerinizi temsil eder. Bununla birlikte, otantik şekilde davranmanızı ve kim olduğunuzu tanımlamanızı sağlar. İşinizde ve yaşamınızda size rehberlik eden içsel kaynaklarınız, hedeflerinize ulaşırken yolunuzu aydınlatır.
SİZİ HEDEFLERİNİZE ULAŞMAKTAN ALIKOYACAK İÇSEL ENGELLERİNİZİ TANIMLAYIN
Güçlü yanlarınıza odaklanmanın performansınızı pozitif etkilemesi gibi yetersiz olduğunuzu düşündüğünüz alanlara odaklanmanın da negatif bir etkisi vardır. Size yetersizliklerinizi hatırlatan ve değersizlik duygusu hissettiren negatif iç sesiniz, sizi hedefleriniz doğrultusunda ilerlemekten alıkoyar. Kişisel deneyimlerinize veya başkalarının deneyimlerine dayanarak oluşturduğunuz varsayımlar ve de sizi engelleyen, sınırlayan düşünce kalıpları da atmak istediğiniz adımlardan vazgeçmenize neden olabilir. İçsel engellerinizin farkında olmak, onların üzerinizdeki etkisini büyük ölçüde bertaraf eder ve hedefleriniz için daha güçlü bir şekilde yol almanızı sağlar.
MOTİVASYONUNUZUN SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİNİ SAĞLAYIN
Başarı ve motivasyon ilişkisini iyi anlamak önemli. Motivasyon, varlığının kimi zaman farkında olduğunuz kimi zaman da farkında olmadığınız bir güçtür. Motivasyonunuzu sürdürülebilir kılmak için hedefinize yönelik bir çabada bulunmanıza ve bu çabayı devam ettirmenize etki eden unsurları belirlemek önemli. Motivasyonunuzun kaynağını bulmanız, onu olumlu ya da olumsuz yönde etkileyebilecek kurumsal ve bireysel faktörlerin farkında olmanız, zor durumlarda bile hedefleriniz doğrultusunda harekete geçmenizi ve kararlılıkla çaba göstermenizi sağlar.
DUYGUSAL DAYANIKLILIĞINIZI YÜKSELTEREK STRES DÜZEYİNİZİ OPTİMAL SEVİYEDE TUTUN
Stres, stres verici koşulların özelliğine bağlı olmaktan çok, kişinin tehdit algısına bağlı olarak ortaya çıkar ve başarıyı, üretkenliği, iş performansını olumsuz şekilde etkiler. Her insan, kendini tehdit eden koşulları farklı şekilde algılar. Bu nedenle de bireylerin stres kaynakları farklılaşabilir. Sizi strese sokan durumları belirlemeniz, stresle başa çıkabilmek için yöntemler geliştirmeniz ve zor durumlarla mücadele edebilmek için dayanıklılığınızı arttırmanız hedeflerinize doğru ilerlerken yılmadan çaba göstermenize yardım eder. İş düzleminde dayanıklılık, işler planlandığı gibi gitmediğinde, başarısızlığı ya da zorlukları bir son olarak görmeme halidir. Dayanıklılığı yüksek olan kişiler, kendilerini hızla toparlar, geri kazandıkları enerjiyle öğrenme ve gelişim hızlarına ivme katarak güçlerini daha da etkin kullanırlar.
Son Dakika › Güncel › 6 adımda, önce kendini yönet! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?