6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi - Son Dakika
Güncel

6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce: "ÇED Yönetmeliği'ndeki değişiklik konusunda doğru dürüst inceleme yapılmadan yazılar yazılıyor.

04.12.2014 14:06

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklerin "ÇED kalktı, bu yüzden ormanlar katlediliyor" şeklinde eleştirildiğini ifade ederek, "Bunların hiçbirinin gerçekle bağı yok. Birilerinin gazetesi var diye de siyanür akan yerlere istedikleri zaman ruhsat verecek halimiz de yok. Bu tamamen Avrupa Birliği'ne (AB) uyumun yüzde 99 olabilmesini sağlamak amacıyla çıkarılan yönetmeliktir" dedi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nce (İMSAD) düzenlenen 6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi'nin açılışında konuşan Güllüce, kalite konusunun önemine işaret ederek, işçilikte, ustalıkta, malzemede ve mevzuatta kalite olması gerektiğini söyledi.

Güllüce, Tuzla Belediye Başkanı iken yaşadığı 1999 depremiyle ilgili anılarını anlatan ve gözlemlerini konuklara aktardı.

AB'ye uyum fasılları içerisinde en iddialı oldukları yerin çevre olduğunu ve orada çok hızlı ilerlediklerini anlatan Güllüce, bu ülkedeki insanların AB'dekilerin standartlarını rahatlıkla yakalayabileceğine inandığını dile getirdi.

ÇED Yönetmeliği'ndeki değişiklik konusunda doğru dürüst inceleme yapılmadan yazıların yazıldığını dile getiren Güllüce, "Yazılarda 'ÇED kalktı bu yüzden ormanlar katlediliyor' falan... Bunların hiçbirinin gerçekle bağı yok. Birilerinin gazetesi var diye de siyanür akan yerlere istedikleri zaman ruhsat verecek halimiz de yok. Bu tamamen AB'ye uyumun yüzde 99 olabilmesini sağlamak amacıyla çıkarılan yönetmeliktir" diye konuştu.

Güllüce, AB Bakanı'nın bu konuda göğsünü gere gere "Benim ülkem AB standartlarındadır" diyebileceğini ifade etti.

Bakan Güllüce, çevre mevzuatlarının şu anda AB mevzuatlarına yaklaştığını, daha yapacakları değişiklikler bulunduğunu anlattı.

"Yüzde 100 yerli malı kullanın"

Yerli tüketimin ve yerli düşüncenin önemine dikkati eken Güllüce, "Önüne gelen malzemeyi kullanırsan, dışarıdan malzeme getirirsen o teşvikten istifade edeceğin şekilde düşünmüyoruz. Yüzde 100 yerli malzeme kullanırsan o yeşil ve eko binalarda, biz senin yanında oluruz diye düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

Güllüce, kentsel dönüşüm konusunda hangi partiden olursa olsun belediyelere iş birliği yapma çağrısını yineleyerek, bir haftada 2-4 belediyeye yetki verdiklerini, bunların içerisinde her partiden kişi bulunduğunu söyledi.

"Kentsel dönüşüm rayından çıkar bir hale gelmişti" diyen Güllüce, Anayasa Mahkemesi'nin yasanın birkaç maddesini iptal ettiğini, yeni bir revizyon yaptıklarını, uygulamanın genç olduğunu, bu yüzden bazı eksiklikleri düşe kalka tamamladıklarını, bazı kurnazlıkların önünü kestiklerini aktardı.

"İnşaat projelerine çok para ve zaman ayırın"

Güllüce, ayrılacak zaman ve para ne kadar çok olursa inşaatın da o kadar kaliteli, doğru, iyi olacağına inandığını ifade etti.

İmalat sırasında hız nedeniyle yapılacak hasar ve kayıpların harcanacak zamandan çok daha fazla olacağını anlatan Güllüce, bina ve şehir yapımında bileşenlerin bir araya gelmesinde yarar olduğuna değindi.

Güllüce, bu bileşenler arasında müteahhit, jeofizikçi, mimar, mühendis, çevreci, sosyolog, bankacı gibi çok sayıda farklı alanda çalışanlar olduğunu dile getirerek, bu bileşenlerin oluşturacağı sinerjiden istifade edeceklerini söyledi.

"Dışarıya açılmak şart"

"Türkiye'deki pasta bize artık yetmeyecek. Ne edip yapıp dışarıya açılmanın yollarına bakmamız lazım" diyen Güllüce, bu sözlerinin "Türkiye ekonomisi geriledi. Müteahhitlere 'artık gidin' denildi" şeklinde eleştirilebileceğini ancak kendisinin "Müteahhitlerimiz gelişti, mimarlarımız kabiliyetli oldu. Çok güzel projeler ortaya konuluyor. Artık neden böyle küçük bir pasta ile uğraşalım. Bu pastayı çok daha büyütelim" anlamında kullandığını anlattı.

Ülke yöneticilerinin ve kendisinin Türk iş adamlarının dünyaya açılması için çabaladıklarını aktaran Güllüce, bakan olduğu gün bütün bürokratlarına sadece Türkiye sınırları içerisinde hizmet etmeyeceklerini ve dünyaya açılacaklarını söylediğini, bakanlığını ilgilendiren bütün alanlarda Türk girişimcilerin dünyanın her yerine açılmak için neler yapabileceklerini oturup konuşmaları gerektiğini, bu yönde çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

"2020, 2025'lerde işçi problemi yaşayacağız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, haksız rekabetin önüne geçmek için çalıştıklarını belirterek, hiç kimsenin bu ülkenin insanına değerinden daha kalitesiz mal satmaya hakkı olmadığının altını çizdi.

Bakan Güllüce, "İnşaat malzemesi denetimini çok ciddi oranda yapıyoruz" dedi.

Türk ekonomisinde geleceğe yönelik planların artık uzun vadeli olması gerektiğini dile getiren Güllüce, belki her şeyin tam olmadığını ancak bugün çok kaliteli işlere imza atabildiklerini, artık 10-20 yıl sonralarının konuşulduğunu, bir arada olmanın getireceği sinerjini yapacağı katkıların fazla olacağını aktardı.

Güllüce, mimar, mühendis, müşavir, inşaat malzemesi üreticileri  ve müteahhitlerle bakanlık desteği ve iş birliğinde çalıştay yapılabileceğini, bu konuda her türlü desteği verebileceklerini bildirdi.

İdris Güllüce, "2025'lerde ben bu ülkede işçi problemi yaşanacağını düşünüyorum. 2020'lerde, 2025'lerde işçi bulmakta zorlanacağız, yurt dışından işçi almaya çalışacağız. Bunu ben değil, bilim adamları, ilgili insanlar söylüyor" ifadelerini kullandı.

İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Yetişener, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye konuşmalarının ardından günün anısına plaket takdim etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 6. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement