Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, kadın istihdamını geliştirmek için iş güvencesi, ücret ve sosyal güvenlik hakları yönünden koruyucu değişikliklere gidilmesi gerektiğini ifade etti.
Ergün, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, toplumun en önemli kesimini oluşturan kadınların ekonomik, sosyal ve hukuksal alanda daha fazla korunması gerektiğini belirtti.
Türkiye'de kadınlara daha fazla pozitif ayrımcılığın uygulanmasının 12 Eylül 2010'da yapılan anayasa değişikliğiyle devlet politikasına dönüştürüldüğünü anımsatan Ergün, şu değerlendirmede bulundu:
"Mevzuattaki olumlu değişikliklere rağmen kadınlarımız istihdamda yeteri kadar temsil edilmediğinden ücret ve sosyal güvenlik hakları yönünden korumasız kalmıştır. İstihdamdaki kadın erkek dağılımına bakıldığında kadınlarımızın iş gücüne katılma oranı yüzde 28 ile düşük bir seviyede bulunmaktadır. Oysa üye olmayı hedeflediğimiz Avrupa Birliği ülkelerinde kadınların iş gücüne katılma oranı yüzde 50'nin üzerindedir. Diğer taraftan istihdamdaki kayıt dışı oranları yönünden kadınlarımız ağırlıklı olarak yer almaktadır. Özellikle ücretsiz aile işçisi olarak istihdam da yer alması sosyal güvenlik haklarına erişimi yönünde mağdur edilen bir kesime dönüşmüştür."
Ergün, istihdamdaki olumsuzlukların yanında kadınların ücret yönünden de haksızlığa uğradığını savunarak, "Örneğin 2011'in şubatında SSK verilerine göre erkek sigortalıların ortalama prim kazancı günlük 42,98 lira, kadın sigortalıların günlük prim kazancı 43,75 lira olmasına rağmen, 2015'in aralık ayı istatistiklerine göre durum tersine dönmüş kadın sigortalı günlük prim kazancı 66,71, erkek sigortalı prim kazancı 73,74 liradır. Son 4 yıl, kadın sigortalıların ücret yönünden kayıpların olduğu bir dönem olmuştur. Kadın istihdamı geliştirmek için iş güvencesi, ücret ve sosyal güvenlik hakları yönünden koruyucu değişikliklere gidilmelidir" ifadelerini kullandı.
Son Dakika › Güncel › 8 Mart Dünya Kadınlar Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?