9. Kocatepe Zafer Yürüyüşü - Son Dakika
Güncel

9. Kocatepe Zafer Yürüyüşü

9. Kocatepe Zafer Yürüyüşü

Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin geleneksel hale getirdiği Kocatepe Zafer Yürüyüşü, 25 Ağustos'ta Afyonkarahisar'dan başladı.

05.09.2013 16:27  Güncelleme: 11:50
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Büyük Taarruz'un 91. yıldönümünün kutlandığı bu yılki Kocatepe Zafer Yürüyüşü'ne Afyonkarahisar ve komşu illerdeki üniversitelerden 100'ün üzerinde öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

Katılımcıların AKÜ Ahmet Necdet Sezer Kampusündeki Atatürk Kongre Merkezinde karşılanması ile başlayan program, öğle yemeğinin ardından Çiğiltepe ve Büyük Taarruz Şehitliklerinin ziyaret edilmesiyle devam etti. Şehitliklerin ziyaret edilmesinin ardından Büyük Taarruzun 91. yılı anısına AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi'nce düzenlenen Kocatepe Sanat Buluşması VII adlı karma serginin açılışı gerçekleştirildi.

Ahmet Necdet Sezer Kampüsü Atatürk Kongre Merkezi Sergi Salonunda 45 ulusal sanatçının 91 eserinin yer aldığı "Kocatepe Sanat Buluşması VII" adlı karma serginin açılış töreninde AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hakkı Yazıcı, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kazım Çengelci ve AKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsa Sağbaş'ın yanı sıra sergiye eserleriyle katılan sanatçılar ile Kocatepe Zafer Yürüyüşü katılımcıları yer aldı. Resim, seramik, özgün baskı resim, heykel, fotoğraf, video gibi sanatın farklı alanlarında üretim yapan, ülkemizin birçok ilinden değerli akademisyen ve sanatçıların seçkin eserlerini sanatseverle buluşturan sergi, sanat alanında önemli ve anlamlı bir buluşma ortamını yaratarak Zafer Haftası Kutlamalarına sanatsal boyutta katkı sağlamayı amaçlamaktadır. Sergi, 9 Eylül 2013 tarihine kadar sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

"9. Kocatepe Zafer Yürüyüşü", otobüslerle Şuhut'a hareket edilmesinin ardından Atatürk Evi'nin ziyaret edilmesi ve sonrasında Şuhut Stadyumunda düzenlenen etkinliklerle devam etti. Afyonkarahisar Valiliği, AKÜ, Şuhut Kaymakamlığı ve Şuhut Belediyesi işbirliğiyle, 25 Ağustos 2013 Pazar akşamı Şuhut'ta düzenlenen etkinlikler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Şuhut'taki etkinliklere CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Türk Silahlı Kuvvetlerini temsilen gelen misafir komutanlar, çok sayıda milletvekili, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak'ın yanı sıra il ve ilçe protokol üyeleri ile Afyonkarahisar ve çevre illerdeki üniversitelerden gelen öğretim elemanları, öğrenciler ile Şuhut halkı katıldı.

Protokol konuşmalarıyla başlayan Şuhut etkinlikleri kapsamında Türk Silahlı Kuvvetleri tanıtım filminin gösterilmesinin ardından Bando Konseri ve AKÜ Halk Oyunları ve Dans Topluluğunun "Afyon Yöresi" adlı gösterisi gerçekleştirildi. Mustafa Ceceli konserinin ardından katılımcılarla Kocatepe Zafer Yürüyüşü'nün başlayacağı Çakırözü Köyü'ne hareket edildi. 25 Ağustos'u 26 Ağustos'a bağlayan gece Çakırözü Köyünde, yürüyüş öncesinde AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Konseri sonrasında Bando Konseri ve Kocatepe adlı belgesel film gösterildi.

Yürüyüş, programa katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu'nun Kocatepe Zafer Yürüyüşü uğurlama konuşması ile başladı. Ardından Bakan Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Vali İrfan Balkanlıoğlu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ürün, Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, il ve ilçe protokol üyeleri ile Türkiye'nin farklı üniversitelerinden gelen Kocatepe Zafer Yürüyüşü katılımcıları ellerinde Türk bayraklarıyla Kocatepe'ye doğru yürüdüler. Yürüyüş sonunda sabaha karşı Kocatepe'de etkinlikler gerçekleştirildi.

Kocatepe'deki etkinlikler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak'ın açılış konuşmasıyla başladı. Rektör Prof. Dr. Mustafa Solak, konuşmasında geçmişlerini anlamayan milletlerin bugünlerini ve geleceklerini sağlam temeller üzerine kuramayacağını belirterek, "Geçmişimizi ve bize bugünkü koşulları sağlayanların özverilerini anladığımızda, bugün sahip olduklarımızın değerini daha iyi kavrayacağız. Daha güçlü bir biçimde geleceğe taşıyacağız" dedi. Rektör Prof. Dr. Solak konuşmasında, Cumhuriyetimizin temellerinin 91 yıl önce çok güç şartlarda altında atıldığını belirterek, "Büyük Taarruz, Mustafa Kemal ve kahraman 198 bin Türk askerinin vatan sevgisi ve insanüstü gayretleri ile başarıya ulaşmış; Türk milletinin bağımsız yaşama kararlılığı tüm dünyaya duyurulmuştur. Bugün gece yarısından sabahın ilk ışıklarına kadar süren bu zorlu yürüyüşte açlık ve soğuk gibi her türlü olumsuz şartlara rağmen, yürekleri vatan sevgisiyle dolu, daima başarmaya inanmış kahramanların duygularını hissetmeye çalışıyoruz. Yine bu yürüyüşle yaşlısıyla genciyle, çocuk yaştaki genç askerlerin nasıl büyük bir özveriyle mücadele ettiklerini ve yaşamlarını nasıl gözlerini kırpmadan feda ettiklerini ibretle yad ediyorum" diye konuştu. Rektör Prof. Dr. Solak konuşmasının sonunda; "Şuhut İlçesinden Kocatepe'ye 26 Ağustos gecesi hareket eden kahramanların izlediği yolda, 91 yıl sonra buradaki gençlerimizin coşku ve kararlılığını görmek bizlere onur vermektedir. Kocatepe Zafer Yürüyüşüne katılmak üzere, başta komşu üniversitelerimizden gelen öğrenci ve öğretim elemanları ile katılan halkımıza ve geleneksel hale gelen Kocatepe Zafer Yürüyüşünün düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür eder, Kocatepe'de saygılar sunarım." dedi.

Ayrıca Kocatepe'de AKÜ Halk Oyunları ve Dans Topluluğunun hazırladığı gösteri ve AKÜ Devlet Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümünce hazırlanan "Kahramanlık Türküleri Konseri" gerçekleştirildi. Kocatepe Zafer Yürüyüşü, 26 Ağustos 2013 Pazartesi sabahı katılımcıların uğurlanmasının ardından sona erdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel 9. Kocatepe Zafer Yürüyüşü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement