AB-Türkiye Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu Toplantısı İstanbul'da yapıldı??????? - Son Dakika
Güncel

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu Toplantısı İstanbul'da yapıldı???????

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye AB ilişkilerini ilgilendiren yeni bir finansman seçeneğinin söz konusu olduğunu belirterek "Söz konusu fonlar iklim aksiyonu ve dijital Avrupa çerçevesinde olacak.

26.10.2022 13:13  Güncelleme: 15:13

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Türkiye AB ilişkilerini ilgilendiren yeni bir finansman seçeneğinin söz konusu olduğunu belirterek "Söz konusu fonlar iklim aksiyonu ve dijital Avrupa çerçevesinde olacak. Türkiye ile AB'nin ticari yatırım ilişkilerini geliştirmek için önemli bir araç olur diye umuyorum." dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (EUROCHAMBRES) ev sahipliğinde, Kaymakcı'nın katılımıyla Türkiye-AB Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu toplantısı düzenlendi.

Kaymakcı, burada yaptığı konuşmada, toplantıyı İstanbul'da düzenlemekten duydukları memnuniyeti dile getirerek AB Komşuluk ve Genişlemeden Sorumlu Komisyon Üyesi Oliver Varhelyi, Türkiye'de daha sık görmek istediklerini söyledi.

Kaymakcı, Türkiye ile AB ilişkilerinde unutulmaması gereken önemli bir konunun, katılım süreci olduğunu ifade ederek şöyle devam etti:

"Yapılan konuşmalarda ikili ticaretin öneminin altı çizildi. Yatırım seviyelerinden, alışverişin düzeyinden bahsedildi. Bu, çok güzel. Türkiye ile AB arasında 1996 yılında Gümrük Birliği başladığından bu yana 1,3 trilyon avroluk ticaret hacmi gerçekleşmiş. Bu da önemli. Bu rakam, eğer daha fazla iş birliği yapabilirsek daha fazla diyalog gerçekleştirebilirsek Avrupa'da fark yaratabilecek bir rakam bu."

AB-Türkiye ilişkilerinde son dönemlerde salgın ve Rusya Ukrayna arasındaki savaş ve iklim gibi önemli diyalog konularının olduğunu, dolayısıyla bu konularla ilgili karşılıklı görüşmelerin çok önemli olduğunu kaydeden Kaymakcı, "Pandemi bize güçlü tedarik zincirlerinin ne kadar önemli olduğunu gösterdi. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş tedarik zincirinin ne kadar önemli olduğunu göstermekle kalmadı aynı zamanda ekonomik toparlanmanın da bununla doğru ilişkili olduğunu gösterdi. Tabii ki bu arada iklim değişikliğinden de etkileniyoruz. Bu üç faktör gerçekten zorluyor. Türkiye ile AB arasındaki iç diyalogu gerçekleştirmeyi zorunlu kılıyor." diye konuştu.

Kaymakcı, sınır ötesi ayarlama mekanizmalarının Türkiye-AB Gümrük Birliği ilişkilerini etkileyeceğini belirterek Türkiye'nin Yeşil Mutabakat ile ilgili hazırlıklarda yer alması gerektiğini vurguladı.

Ticaret Bakanlığının halihazırda Yeşil Mutabakat ile ilgili bir aksiyon planı hazırladığını belirten Kaymakcı, "Yeşil Mutabakat faaliyetlerini başlatmak için bu konuda daha fazla iş birliği yapmak isteriz ve aynı değerler sistemi ve aynı kurallar sistemi bizde de söz konusu." ifadesini kullandı.

"Gümrük Birliğini modernize etmek için müzakerelere başlanması isteniyor"

Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Kaymakcı, Türkiye'nin Avrupa emisyon alışveriş sistemin de bir parçası olmak istediğini aktararak, giderek karmaşıklaşan vize işlemlerinin kolaylaştırılması gerektiğine dikkati çekti.

Oliver Varhelyi ile vize sistemi ile ilgili komisyon üyelerini birlikte çalışmaya davet eden Kaymakcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şengen vizesi ile seyahat mümkün olana kadar bir vize kolaylaştırmasına ihtiyacımız var. İş camiamızın bu konuda önceliklendirilmesi gerekiyor. Ulaştırma konusunda da ciddi bir problemle karşı karşıyayız. Avrupa'nın geri kalanıyla bağlantı anlamında yardıma ihtiyacı var. Sadece Türk iş insanları değil, Avrupa iş camiası da Avrupa'dan mümkün olduğunca kısa bir sürede Gümrük Birliğini modernize etmek için müzakerelere başlamasını istiyor."

Kaymakcı, AB ile üst düzey diyalog toplantılarında hala ciddi blokaj uygulandığına; enerji, ulaştırma, ekonomi ve dış politika konusunda da üst düzey diyalog toplantılarının yapılması gerektiğine işaret etti.

Kaymakcı, "Rusya'ya yönelik AB müeyyidelerinden bahsedildi ama Türkiye'yle diyalog yapmazsanız nasıl bir istişare uygulaması olacak? Bu yaptırımlar nasıl uygulanacak? O yüzden diyaloğun bu alanlarda da yapılması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

Türkiye'nin aday ülke olarak IPARD (Katılım Öncesi Yardım Aracı'nın Kırsal Kalkınma fonu) fonlarından faydalandığını belirten Faruk Kaymacı, bu fonların son zamanlarda önemli ölçüde azaldığını hatırlattı.

Kaymakcı, sözlerini şöyle bitirdi:

"Bugün, Türkiye AB ilişkilerini ilgilendiren yeni bir finansman aracından bahsedeceğim. Bu fonlar özellikle iklim aksiyonu ve dijital Avrupa çerçevesinde söz konusu olacak. Türkiye Yatırım Platformu'ndan da bahsedilecek bugün. Resmi olarak komisyon başkanı tarafından duyurusu yapılacak. Türkiye'yle AB'nin ticari yatırım ilişkilerini geliştirmek için önemli bir araç olur diye umuyorum."

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu Toplantısı İstanbul\'da yapıldı???????
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AB-Türkiye Yüksek Düzeyli İş Diyaloğu Toplantısı İstanbul'da yapıldı??????? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement