ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Suriye'ye Askeri Güç Kullanma İznini Görüşüyor - Son Dakika
Güncel

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Suriye'ye Askeri Güç Kullanma İznini Görüşüyor

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Suriye\'ye Askeri Güç Kullanma İznini Görüşüyor

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Royce, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasına yanıtta uluslararası toplumun yetersiz desteğini "talihsizlik" olarak nitelendirdi Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Engel, Obama'nın askeri güç kullanma yetki talebine güçlü destek verdi

04.09.2013 21:26

Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, Suriye rejiminin kimyasal silah kullanmasına yanıtta uluslararası toplumun yetersiz desteğini "talihsizlik" olarak nitelendirdi.

ABD Kongresi'nin Temsilciler Meclisi kanadının Dış İlişkiler Komitesi, Obama'nın Suriye rejimine yönelik askeri güç kullanım talebini görüşmeye başladı. Yönetim kanadını, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Savunma Bakanı Chuck Hagel ve Genelkurmay Başkanı General Martin Dempsey temsil ediyor.

Temsilciler Meclisi'nin Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Ed Royce, açılışta yaptığı konuşmada, geçen hafta Obama'nın Kongre'ye yetki talebi sunmasını beklemememekle birlikte bu adımı olumlu karşıladıklarını belirtti.

Suriye konusunda uluslararası toplumun yetersiz desteğini "talihsizlik" olarak tanımlayan Royce, Birleşmiş Milletler (BM) ve NATO desteğinin bulunmadığına dikkati çekti.

Royce, Obama'nın Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed ve diğerleri tarafından kimyasal silahların gelecekte kullanılmasından caydırılması görüşünü dile getirdiğini belirterek, "Bu göz önünde bulundurulması gereken önemli konu. Orada birçok kötü aktörler var. İran gibi ülkeler izliyor" diye konuştu.

Başkan Obama'nın Suriye'ye sınırlı askeri müdahale sözü verdiğini hatırlatan Royce, ancak Obama'nın Suriye'de durumu değiştirmeyi amaçlamadığını dile getirdi.

Suriye konusunda ABD'nin güvenirliliğinin neden tehlike olduğunun sorgulandığını ifade eden Royce, Esed'in tekrar kimyasal silah kullanması halinde ne olacağını sordu. Royce, Amerikalıların bir savaşa müdahil olma konusuna  şüpheci baktıklarını vurguladı.

Obama yönetiminin Suriye politikasının güven tesis etmediğini belirten Royce, iki yılı aşkın süredir, ABD'nin Suriye  politikasının kendi haline bırakıldığını savundu.

Royce, Temsilciler Meclisi'nin bugün Başkan Obama'nın askeri güç kullanım talebini resmi olarak görüşmeye başladığını dile getirerek, "Kolay  cevaplar yok. Suriye ve Ortadoğu'nun birçok yeri altüst olmuş durumda" ifadesini kullandı.

-Engel'den destek-

Dış İlişkiler Komitesi Kıdemli Üyesi Elliot Engel de Obama'nın, ABD'nin Esed'in gelecekte kimyasal silah kullanmasını engellemeye yönelik sınırlı müdahalesini güçlü biçimde desteklediğini söyledi.

Bugün aslında ele alınacak konunun Suriye'de kimyasal silah kullanılması değil, Amerika'nın küresel güç olarak güvenilirliği olduğuna dikkati çeken Engel, İran ve Kuzey Kore'ye net bir mesaj göndermek gerektiğini vurguladı.

Kongre'nin Esed rejimine karşı sınırlı askeri güç kullanılmasını onaylaması gerektiğine inandığını belirten Engel, "Ancak Başkan'a açık çek de vermemeliyiz. Yetkinin, herhangi bir saldırının sınırlı olması ve kesinlikle ABD askerlerinin Suriye'de bulunmasını netleştirecek şekilde olması gerekli" değerlendirmesini yaptı.

Suriye konusunda daha geniş strateji belirlenmesine de odaklanılması gerektiğine dikkati çeken Engel, "Eğer yetki vermezsek Esed ne mesaj alacak? İran, Hizbullah ve müttefiklerimiz ne tür mesajlar çıkaracak? Biz taahhütlerimize göre hareket etmek zorundayız" diye konuştu. - Washington DC

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Suriye'ye Askeri Güç Kullanma İznini Görüşüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement