Adana Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, narenciye üretiminin yüzde 72'sinin gerçekleştiği Adana, Mersin ve Hatay'da üretilen portakal, limon, mandalina ve greyfurt için en büyük pazarın Rusya olduğunu, son 10 günde Rusya'ya gönderilen narenciyenin iade edilmeye başlandığını söyledi.
İncefikir, "Rusya'nın almamasıyla narenciye ağaçlarımızı kesecek değiliz. Dünya Rusya'dan ibaret değil. Yeni pazarlar bulacağız. 'Ben sadece limon istiyorum' diyen bir ülkeye karşı tavır almamız gerekir. 'Size limon da vermiyoruz' demeliyiz" dedi.
Türkiye'nin angajman kuralları gereği Suriye'de Rusya'ya ait savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya'nın bazı ürünlere ambargo koyması iki ülke arasındaki krizi derinleştirirken, bu ülkeye gönderilen narenciye ürünleri de geri gönderilmeye başlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in, Rusya'nın 3 bin ton tarım ürünü iade ettiğini açıklaması da yaşanan gerilimin boyutlarını ortaya koydu. 1 Ocak'tan itibaren Rusya, Türkiye'den salatalık, mandalina, çilek, armut, domates, üzüm, elma, soğan gibi tarım ürünlerinin ithal edilmesini yasaklarken Türkiye'ye buğday ihracatına, Türkiye'den de limon ithalatına engel koymadı.
TÜRKİYE'NİN NARENCİYE DEPOSU ÇUKUROVA
TUİK'in verilerine göre, Türkiye'de üretilen 750 bin ton limonun yüzde 86'sının, 1 milyon 780 bin portakalın yüzde 62'si, 950 bin ton mandalinanın yüzde 75'i ve 230 bin greyfurtun yüzde 96'sının Çukurova bölgesi illerinde yetiştiriliyor. Türkiye'nin toplam 3 milyon 680 bin narenciye üretiminin yüzde 72'i Çukurova illerinde üretiliyor. Türkiye'de üretilen 750 bin ton limondan 400 bin tonunun ihraç ediliyor ve ihracatın önemli kısmı Rusya'ya yapılıyor. Üretim kapasitesiyle Türkiye'nin narenciye deposu olan Çukurova illerinde üretici, komisyoncu ve ihracatçı, atılan her adımla derinleşen Türkiye ile Rusya krizinden en çok etkilen sektör haline geldi.
LİMONUN EN BÜYÜK ALICISI
Adana Ziraat Odası 2'nci Başkanı Cahit İncefikir, Rusya'ya ambargo koymadığı limonun da gönderilmemesi çağrısı yaptı. Türkiye'de üretilen 750 bin limonun 400 bin tonunun ihraç edildiğini ve ihraç edilen ülkeler arasında Rusya'nın ilk sırada geldiğini hatırlatan İncefikir, "Narenciye ürünlerimizi iade eden Rusya'ya biz de limon vermeyelim" dedi.
Yaşanan uçak krizi sonrası üreticisinin zor günler yaşadığını ancak yeni pazarlar bulmak zorunda olduklarını anlatan İncefikir şöyle konuştu:
DÜNYA RUSYA'DAN İBARET DEĞİL
"Rusya'nın almamasıyla narenciye ağaçlarımızı kesecek değiliz. Dünya Rusya'dan ibaret değil. Yeni pazarlar bulacağız, açılacağız. Üretici burada belirli bir miktar bedel ödeyebilir. Ancak burada bizim için sorun, satış protokolü olan ürünün kapıdan geri çevrilmesi. Dahası içerdeki paletleri dışarı çıkarıyorlar. 'Ben sadece limon istiyorum' diyen bir ülkeye karşı bizim tavır almamız gerekir. Bizim de, 'Size limon da vermiyoruz' demeliyiz. Rusya hiçbir şekilde uluslararası hukuku ciddiye almıyor. Bu tamamen yasadışı. Oraya gönderdiğimiz gümrüklemesi bitmiş ürün yüklü TIR'ları içeri almıyor. Hatta bazı ihracatçıların Rusya'daki kentlerde bulunan paletleri satışa hazır olan ürünleri dışarı çıkarılıyor. Bizim kapıda bekleyen TIR'larımız var. Sözleşmeleri olan satış yapılmış TIR'lar. Bunları da yasadışı gayriahlaki bir şekilde içeri almıyorlar. Bizim B planımız başka pazarlara açılmak. Bu Avrupa'dan başlamak üzere, Uzakdoğu pazarları çok önemli. Kısa vadede olmasa da uzun vadede ciddi bir çalışma yapmalıyız. Biz 90 ülkeye ihracat yapan bir ülkeyiz. Rusya pazarındaki kaybı telafi etme yoluna gitmeliyiz.
Son Dakika › Güncel › Cahit İncefikir: Rusya'ya Limon da Vermeyelim - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?