Adıyaman'da Eğitim Amaçlı Sera Kuruldu - Son Dakika
Güncel

Adıyaman'da Eğitim Amaçlı Sera Kuruldu

Adıyaman\'da Eğitim Amaçlı Sera Kuruldu

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Kahta'da İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kurulan serayı gezdi.

31.10.2013 16:57

Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, Kahta'da İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından kurulan serayı gezdi.

Kahta'nın Salkımbağı köyü sınırları içinde kurulan serayı gezen Demirtaş'a Adıyaman Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Adil Alan, Kahta Kaymakamı Metin Esen, İlçe Emniyet Müdürü Ercan Eser, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Hasan Tombaycı, Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Pilar ve ziraat mühendisleri eşlik etti.

Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün İpekyolu Kalkınma Ajansı projesiyle yaptığı seranın 450 bin TL'ye mal olduğu ve yaklaşık 5 bin 152 metrekare üzerinde yapıldığı öğrenildi. Yaklaşık iki ay önce yapımına başlanan ve bir ay önce de ilk sebze fidanları dikilen seranın bölgede seracılığı geliştirmek amacıyla kurulduğu ve burada çiftçilere uygulamalı eğitim verildiği ifade edildi. Isıtması Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı petrol çıkarırken yer altından çıkan termal suyla yapıldığı sera, tamamen otomatik sistemle çalışıyor. Döllenme ise seranın içinde beslenen arılar tarafından sağlanırken, seradaki ürünlerin bakımı da Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde görevli personel tarafından yapılıyor.

Kahta Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından eğitim amaçlı yapılan serayı gezen Vali Demirtaş, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Cevdet Pilar'dan bilgi aldı. Seranın Salkımbağı köyü sınırları içerisinde bulunduğunu ifade eden Pilar, "Alanımız 5 bin 152 metrekaredir. Bu alan daha önce hazineye aitti. Sayın kaymakamım ve il müdürümün çok büyük destekleriyle iş makineleriyle düzeltilerek yeri bu hale getirildi. Daha sonra İpkeyolu Kalkınma Ajansı'na projemiz sunuldu. Projemiz İpkeyolu Kalkınma Ajansı tarafından kabul edildi. Projemizin maliyeti 450 bin TL'dir. Projemizde bu dönemde sadece domates yetiştiriciliği yapılmaktadır. Domatesimiz salkım bir domatestir. Sera alanımız ise toplam 2 bin metrekaredir" dedi.

Demirtaş ise, yapılan projenin çok önemli olduğuna dikkat çekerek "Özellikle bu bölgenin en fazla ihtiyaç durduğu şey de seracılıktır. Çünkü bizim alternatif ürünler üretmemiz lazım. Alanımız o kadar geniş değil. Biraz önce müdür beyle görüştüğümüzde o söylemişti. Bizim iki milyon dekar civarında arazimiz var. Bu araziyi çok iyi kullanmamız lazım. Sadece buğday ekerek, çok basit ürünler ekerek gelir düzeyimizi arttıramayız. Bizim gelir düzeyimizi arttırabilmemiz için bu tür ürünlere mutlaka yönelmemiz lazım. Bu ürünün bir özelliği de yüzde 70 maliyeti biliyorsunuz ki ısınma. Isınmayı bir şekilde tolere ediyorsunuz. Kuruş para ödemeden tamamen bu sistemle, bu şekilde ısıtıyorsunuz" şeklinde konuştu.

Seradan her dekar başına yaklaşık 30 - 35 ton ürün elde edilmesi hedeflenirken, Vali Demirtaş serada yaptığı incelemenin ardından beraberindekilerle birlikte özel teşebbüsler tarafından ilçede yapılan diğer seraları da gezdi. - ADIYAMAN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Adıyaman'da Eğitim Amaçlı Sera Kuruldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement