Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, "Bugün itibariyle Suriyelilerin sığındığı bölgede sayı 1 milyona ulaşmış durumda. Maalesef politik sonuç gelmedi ve bu ülkesinden kaçmak zorunda kalan 1 milyon kişinin ihtiyaçları büyüyerek devam ediyor. Türkiye'deki kamplarda 185 bini aşkın Suriyeli bulunmakta" dedi.
BM verilerine göre Türkiye, Ürdün ve Lübnan başta olmak üzere başka ülkelere göç etmek zorunda kalan Suriyeli kayıtlı göçmen nüfusunun 1 milyonu geçmesi üzerine BM Cenevre Ofisi ile eşzamanlı olarak diğer BM ofisleri ortak basın açıklamasında bulundu. Bu kapsamda BMMYK ile AFAD ortak bir basın açıklaması yaptı. AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay ve BMMYK Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor'un ortak basın toplantısında Türkiye'de barınan Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarının Türkiye kaynakları ile karşılandığı, diğer ülkelerde kalan Suriyeli mültecilerin ihtiyaçlarının ise ağırlıklı olarak BM kaynakları ile karşılandığı vurgusu yapıldı.
"SURİYE'DN KAÇAN MÜLTECİLERİN SAYISI 1 MİLYONA ULAŞTI"
Suriye'den kaçan 1 milyon mültecinin yüzde 75'ini kadın ve çocukların oluşturduğunun altını çizen BMMYK Türkiye Temsilcisi Carol Batchelor, "Türk hükümetine ve AFAD'a teşekkür ediyorum. Bugün itibarıyla Suriye'deki çatışma durumunun 3. yılını doldurduk ve politik bir çözüm bulunamadı, yakın zamanda da bulunamayacağı görünmekte. Her geçen gün Suriye'den kaçan mülteci sayısı artmakta. Bugün itibariyle Suriyelilerin sığındığı bölgede sayı 1 milyona ulaşmış durumda. Maalesef politik sonuç gelmedi ve bu ülkesinden kaçmak zorunda kalan 1 milyon kişinin ihtiyaçları büyüyerek devam ediyor. Türkiye'de 185 bini aşkın Suriyeli bulunmakta. Biz burada insani çözüm yollarını aramak için birlikteyiz. Uluslararası camianın bu durumu çok iyi şekilde anlamasını talep ediyoruz, bu ülkeleri desteklemesini istiyoruz. Sadece teşekkür etmek yerine desteklerini aktif şekilde vermelerini istiyoruz. 500 bin çocuktan bahsediyoruz. Eğitim ihtiyaçları var, bu çocuklar Suriye'nin geleceği. Yüzde 75'i kadın ve çocuklardan oluşmakta, çok özel ihtiyaçları var. Türk hükümeti ve AFAD aracılığı krizin ilk başından beri desteklenen kamplarda tüm hizmetlerin çok üst seviyede olduğunu görüyoruz. Türk insanına da Türkiye'de bulunan Suriyeli sığınmacılara gösterilmiş olan anlayış için teşekkür ediyorum. En kısa zamanda siyasi sonucun ve huzurun Suriye'de yer bulmasın, bu insanların sağlıklı bir şekilde evlerine dönmesini arzu ediyoruz" dedi.
"ÇATIŞMADAN ÇIKMIŞ BİR ÜLKEYE DÖNMEK KOLAY OLMAYACAK"
Bir gazetecinin "Neden uluslararası arenadan yeterli yardım gelmiyor?" şeklindeki sorusuna Batchelor, "Aslında sorun şurada, gün geçtikçe sayılar artıyor. İhtiyaçlar çok yüksek olunca, sayılar artmaya devam ettikçe finansman desteği istenilen seviyede olmuyor. Bu ihtiyaçların gün geçtikçe de artacağı görülüyor. Çatışmanın 2. yılındayız, ihtiyaçlar çok büyük. Uluslararası camianın desteğinin artması açısından 1.5 milyon dolar toplandı. Bugünlerde ülkelere doğru şekilde dağıtılması söz konusu. Finansmanlar hiç yeterli değil. Kadın ve çocukların çoğunlukta olduğu gruptan bahsediyoruz. Korunma, eğitim ihtiyaçları var. Kamplara gidip kendim gezdiğimde bu insanlar en kısa zamanda ülkelerine dönmek istiyorlar. Çatışmadan çıkmış bir ülkeye dönmek kolay olmayacak. Çevre ve şehir planlamasına ihtiyaç olacak. Bazı ülkeler paranın nasıl harcandığı konusunda endişe içindeler. Bunun yanlış anlaşılmasını istemeyiz. BM olarak her türlü desteğini raporlanması gibi sorumluluğumuz var. Paranın nasıl nereye aktarıldığı konusunda detaylı planlar veriliyor. Türkiye örneğinde, ilk Suriyeliler Türkiye'ye geldiler ve sığındılar. Türkiye ilk günden itibaren bu sistemi en yüksek standartlarda kurdu. İlk günden bu güne bu sistem gelişerek devam etti. İlk günkü ihtiyaçlarla bugünkü ihtiyaçlar bir değil. Her gün sığınmalar devam etmekte. Desteğin sadece yüzde 25'i karşılanmış durumda ama hiçte destek alınmamış gibi de göstermek istemiyoruz. Yeni ülkeler ve kurumların da desteklerin de geldiğini görüyoruz. Bunlar sevindirici gelişmeler" diye cevap verdi.
"TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİN EN İYİSİNİ YAPIYOR"
Türkiye'nin üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirdiğini belirten ve Türkiye'nin bu anlamda uluslararası desteği istenilen seviyede göremediğini belirten AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, "Bizim güzel bir atasözümüz var, 'insanı yaşat ki, devlet yaşasın' diye. Türkiye olarak biz üzerimize düşeni yapıyoruz. Türk hükümeti, devleti, vatandaşları, tüm kurumları ve STK'lar olarak elimizden gelenin en iyisini ilk günden itibaren yapıyoruz. Ne kadar iyi hizmet verirseniz verin bu insanlar 2 yıldır çadırda, konteynerde ikamet ediyorlar. Diğer taraftan yaralı gelen insanlara ev sahipliği yapıyoruz. Israrla ilk günden beri 'misafirlerimiz' dedik. Israrla onlara misafirlerimiz olarak burada kaldıkları imajını yansıtıyoruz. Burada bir kampta değil, bir şehirdeler. Buralarda BMMYK ilk günden beri tüm kamplarımızda bulundular, kamplarımızı kendilerine açtık. Suriye'den gelen misafirlerimizin sayısı 186 bini geçmiş durumda, 17 kampımız var. Kampların dışında sayı oldukça yükselmeye başladı ve ciddi bir sistem oluşturmak için yardım ile ilgili çalışmaları yürütüyoruz. Nasıl kamplarda dünya standartlarında olan bir hizmeti verdiysek burada öyle bir sistemi geliştirmek istiyoruz. Kayıtlı mülteci sayısının 1 milyon olması, birde bunun kayıtsız olan yanı var. 2 yıl oldu, ne kadar süreceğini bilemiyoruz. Ümit ediyoruz ki, biran önce biter ve misafirlerimiz bir an önce evlerine dönerler. Ama biz yine de bu süre içinde uluslararası camiadan Türkiye ile ilgili ve Suriye'nin içerisine, sıfır noktası yardımlarda daha aktif olmalarını arzu ediyoruz. Türkiye güzel bir hizmet veriyor ve uluslararası camiada şunu görüyoruz, 'Türkiye nasıl olsa bu hizmeti güzel veriyor, yardıma ihtiyacı yok' gibi. Yardımdan öte bir sorumluluğun paylaşılması olarak görüyoruz biz bunu. Tüm dost ülkelerin, komşu ülkeleri, bölge ülkelerin aynı şekilde bu sosyal sorumluluk projesinin parçası olmaya davet ediyoruz" diye konuştu.
"MÜLTECİLERİN YÜZDE 77'Sİ KADIN VE ÇOCUK"
Kamplarda verilen hizmetleri anlatan Oktay, şunları söyledi:
"Yüzde 77'si kadın ve çocuk bu mültecilerin. Eğitim boyutu ciddi bir boyut. 26 bin öğrencimiz var ilköğretim, orta öğretim ve lisede. 3 bin 400 civarında okul öncesi eğitimde olan çocuklarımız var. Yetişkinlere verdiğimiz meslek edindirme kursları var, 120'yi aşkın farklı kurslarımız var kurslarımızda. Şu anda 6 bin fiili kursiyerimiz var. 800 bine yaklaşan poliklinik hizmeti verdik. Kamplardaki hizmetlerin yeterli olmadığı yende 125 bin kişiyi hastanelere sevk ederek hizmet verdik. 11 bin ameliyat gerçekleştirdik. Gıda yardımı noktasında gerek kamplardaki gerekse kamp dışındaki, gerekse de sıfır noktasında sunduğumuz yardımlar. Ciddi anlamda un problemi vardı, Bakanlar Kurulu Kararı ile 50 bin ton buğday karşılığındaki un her gün iletilmekte. Kumanya ve ekmek yardımı yapılıyor. STK'ların öncülüğünde başlatılan bir yardım kampanyası var devam ediyor. 1 Ekmek 1 Battaniye isimli kampanyayı uluslararası anlamda yürütmek istedik, bu anlamda da uluslararası camiadan destek bekliyoruz. Sağlık, eğitim ve farklı alanlarda uluslararası camiadan destek alabiliriz. Bir proje havuzu oluşturduk, mevcut kampların sponsorluğu veya yeni kamp olabilir. Bu vesile ile uluslararası camiayı bu tür projelerin hayata geçirilmesi noktasında bizlerle birlikte çalışmaya davet ediyorum. Uluslararası yardımlar beklediğimiz oranda değil."
AFAD Başkanı Dr. Fuat Oktay, " Aksaray'da kamp kurulması bekleniyor, nasıl bir kamp olacak" şeklindeki soruya, "Bununla ilgili yer ve zaman açıklaması yapmıyoruz, biz gerekli tedbirleri alıyoruz" yanıtını verdi. Oktay, Türkiye'nin bugüne kadar harcadığı paranın da 725 milyon lira olduğunu ifade etti. - ANKARA
Son Dakika › Güncel › Afad ve BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Türkiye Temsilciliği'nin Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?