SITKI YILDIZ/ MESUT VAROL - Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Van İl Müdürlüğü ekipleri, gerçekleştirdikleri tatbikat ve eğitimlerle olası afetlere hazırlanıyor.
AA ekibi, bir gün boyunca "deprem ve afet savaşçıları"nın eğitimlerini ve tatbikatlarını görüntüledi. Van AFAD İl Müdürü Osman Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede yaşanabilecek depremlere anında ve doğru şekilde müdahale edebilmek için çalışmalarını aralıksız sürdürdüklerini söyledi.
Ekipleri her an depreme hazır halde tuttuklarını anlatan Uçar, "Enkaz altından yaralı kurtarma, dağcılık, dalış, kimyasal saldırı ve kurtarma köpeği eğitimleri gibi konularda çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi.
Uçar, Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yıkıcı iki depremin yaşandığını anımsattı. Deprem sonrası kentte gerekli tüm çalışmaların yapıldığını anlatan Uçar, şöyle konuştu:
"Bu çalışmalarda 252 vatandaş sağ, bin 996 kişi ise yaralı olarak enkaz altından kurtarıldı. 644 vatandaşımız ise hayatını kaybetmişti. AFAD İl Müdürlüğü olarak hükümetimizin desteğiyle Van'da çok özverili, çok başarılı bir çalışma yapıldı. Öncelikle çadır kentlerin, ardından da konteyner kent ve 9 ay gibi kısa bir sürede 17 bin 489 kalıcı konutların yaptırılarak vatandaşın barınma ihtiyacının karşılanması dünya tarihinde görülmemiş kadar kısa zamanda gerçekleştirilmiştir."
Uçar, AFAD ekiplerinin olası afetlere hazır halde beklemek için tatbikat ve eğitimlerini her gün gerçekleştirdiklerini, bunun dışında ekiplerin evlerde, iş yerlerinde ve okullarda da her hafta tatbikat ve eğitimlere katıldığını kaydetti.
"Teçhizat ve donanım konusunda yeterliyiz"
Uçar, ekiplerce arama kurtarma köpeği "Naz"a da eğitim verildiğini belirterek, köpeğin geçen yıl Samsun'da yapılan sınavda Türkiye üçüncüsü olduğunu söyledi.
Donanımları hakkında bilgi veren Osman Uçar, şunları kaydetti:
"Bunun dışında makine, teçhizat, donanım, araç ve gereçler konusunda yeterliyiz. 2011 depreminde bütün Türkiye'deki arama kurtarma birliklerinden personel, araç ve gereç takviyesi aldık ama Van ölçekli kendi bünyemizde yapacağımız çalışmalara yetebilecek kadar kapasiteye sahibiz. Personelimiz eğitimli ve donanımlıdır. 2011 yılındaki depremler 81 il müdürlüğünün kendini yetiştirmesi ve geliştirmesi açısından bir sınav oldu. Bu dönemde iyi tecrübeler kazanıldı. Bu tecrübeleri de daha sonrasında yaşadığımız olaylara aktarıyoruz ve başarılarımızı yeniliyoruz."
"7 gün 24 saat depreme hazırız"
AFAD Arama ve Kurtarma Birlik Müdürü Necat Sever de Türkiye'de 11 birlik müdürlüğünün bulunduğunu, Van'daki müdürlüğe Hakkari, Siirt, Muş, Bitlis ve Ağrı illerinin bağlı olduğunu anlattı.
Olası depreme karşı 7 gün 24 saat göreve hazır olduklarını, bunun için eğitimlerini sürdürdüklerini vurgulayan Sever, şöyle devam etti:
"Dağcılık, kentsel arama kurtarma ve diğer risklere karşı personellerimizi sürekli eğitimden geçiriyoruz. Deprem döneminde arkadaşlarımız depremzede olmalarına rağmen yine ilk müdahaleyi onlar yaptı. Deprem şokunu atlatmadan depreme müdahale ettik. Van AFAD olarak büyük bir başarı elde ettik. Bu başarımız da Türkiye ve dünya çapında takdir gördü. Depreme her an her yerde müdahale edebilecek kapasiteye sahip ekiplerimiz var. 66 arama kurtarma personeline, K9 köpeklerine, çok sayıda araç gerece sahibiz."
Van depreminde yaşadıklarını anlattılar
Birlik müdürlüğünde 10 yıldır arama kurtarma teknisyeni olarak görev yapan Köksal Beyazoğlu da 2011 yılında yaşanan depreme kaldığı binada yakalandığını, sonrasında müdürlük ile irtibata geçtiğini söyledi.
Arkadaşlarıyla depremden henüz 15 dakika geçmesine rağmen ilk kurtarma çalışmasını başarılı şekilde tamamladıklarını belirten Beyözoğlu, "Aile ve görev ikilemini kesinlikle çok acı yaşadık. Benim ailem Elazığ'da olduğu için onlara sadece telefonla iyi olduğumu bildirmem yetti. O sırada GSM operatörleri çöktü. Annem sonraki 4 saat bana ulaşamadı ve her ulaşamadığı aramasında hüngür hüngür ağladı." dedi.
Beyazoğlu, Van depreminde birçok insanı enkaz altından kurtardıkları için büyük mutluluk duyduğunu ifade ederek, olası afetlere karşı hazır halde beklediklerini dile getirdi.
Birlikte 11 yıldır arama kurtarma teknisyeni olarak görev yapan Faysal Işık, Van depremine ailesiyle evinde oturduğu sırada yakalandığını anlattı.
Önceden ailesine deprem anında yapılması gerekenleri eğitim yoluyla aktardığını ifade eden Işık, deprem olduğunda eşi ve çocuklarıyla güvenli bir alanda "cenin pozisyonu" alarak sarsıntının geçmesini beklediklerini kaydetti.
Daha sonra hemen görevinin başına koştuğunu vurgulayan Işık, "Bayram Oteli enkazında çalıştım. O gece zaten nöbetçiydim. Hazır bir şekilde ekibimle beraber olay yerine gittik. Oradan 5 saat sonra çıkardığımız bir depremzedenin iki gün sonra beni araması, aramızda geçen konuşma, benim için çok güzel bir anı oldu. Ben aramasını beklemiyordum. Çok şaşırmıştım ve sevinmiştim. Kendisiyle ara sıra görüşüyoruz." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Afet Savaşçıları' 24 Saat Göreve Hazır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?