Afganistan ABD arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması - Son Dakika
Güncel

Afganistan ABD arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması

Afganistan ABD arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması

Afganistan'da 4 gündür devam eden Loya Cirga toplantısının son gününde, kapanış konuşmasını yapan Afgan lider Hamid Karzai, NATO'nın görev süresinin biteceği 2014 sonrasında ABD askerlerinin ...

24.11.2013 14:51

Afganistan'da 4 gündür devam eden Loya Cirga toplantısının son gününde, kapanış konuşmasını yapan Afgan lider Hamid Karzai, NATO'nın görev süresinin biteceği 2014 sonrasında ABD askerlerinin Afganistan'da kalmasına olanak sağlayacak olan İkili Güvenlik Anlaşması'nın kısa zamanda imzalanmasına karşı olduğunu yineledi.

"Eğer bir tek Amerikan askeri bir tek Afgan'ın evine girerse bu anlaşma bizim için yok hükmündedir" ifadelerini kullanan Afgan lider, "Anlaşmayı imzalayacağım lakin önce ülkemizde bulunan ABD askerlerinin tavırlarını görmem ve anlaşmanın içinde yer alan maddelere ne kadar uyduklarını bilmem lazım" dedi.

En önemli önceliklerinin güvenlik olduğunu belirten Hamid Karzai, Genel Kurul'da bulunan Afgan Halk Meclisi üyelerinin ve kanaat önderlerinin anlaşmanın imzalanması yönünde kendisine baskı yapmasına rağmen, sözkonusu anlaşmayı şu aşamada imzalamayacağını belirtti. Karzai, ne zaman onay vereceği konusunda da net bir tarih vermedi.

Afgan Halk Meclisi Başkanı ve eski Cumhurbaşkanı Sıbgatullah Müceddidi ile restleşen Karzai, daha önce de açıkladığı şekilde anlaşmanın nisan ayında yapılacak cumhurbaşkanı seçimlerinden sonra imzalanacağı düşüncesinden geri adım atmadı.

ABD'nin Afganistan'da uzun dönem askeri üs talebine onay verildiğini vurgulayan Karzai, kendilerinin bu şekilde iyi niyet göstergesinde bulunduğunu ve şimdi aynı dostluk ile sadakati ABD tarafından beklediklerini belirtti.

Hamid Karzai, Afganistan'da güvenlik ve istikararın sağlanmasında en önemli unsurların ise Washington ve İslamabad olduğunu dile getirdi.

Taliban'ın geçtğimiz aylarda barış sürecine katkı sağlaması amacıyla Washington'ın girişimi ile Katar'da açtığı irtibat bürosu için ABD Başkanı Barack Obama'nın kendisine gönderdiği güvence mektubuna atıfta bulunan Karzai, "Obama, bana Taliban'ın Katar'da sadece irtibat bürosu açacağını yazmıştı. Lakin biz gördük ki Doha'da açılan Taliban bürosu bir anlamda büyükelçiliği andırıyordu. Orada bir güven bunalımı yaşadık. Aynı durumun şu anda tekrar etmesinden endişeliyim" ifadeleri ile Washington'ın kendisinin nezdinde güvenirliğinin zedelendiğini aktardı.

-Halk Meclisi, anlaşmayı onayladı-

Afganistan'ın 34 vilayetinden gelen 2 bin 500 kişinin katıldığı Afgan Halk Meclisi, ABD ile Afganistan arasında uzun süredir tartışma konusu olan İkili Güvenlik Anlaşması'nı görüştü. 26 başlıktan oluşan anlaşmanın taslak metnin maddeleri 50'şer kişilik komitelere ayrılan gruplarca teker teker masaya yatırıldı. Dördüncü günün sonunda 2 bin 500 kişinin çoğunluğu ABD'nin 2014 sonrasında Afganistan'da asker bulundurmasına onay verdi. Üyeler ayrıca anlaşmanın yıl sonundan önce imzalanması talebinde bulundu.

Şimdi taslak metin 249 sandalyeli Afganistan Parlamentosu'na gönderilecek. Parlamentonun onay vermesi halinde de son imza için Cumhurbaşkanı Hamid Karzai'ye sunulacak.

Karzai'nin sözkonusu anlaşmayı ne zaman imzalayacağı ise henüz bilinmiyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Afganistan ABD arasındaki İkili Güvenlik Anlaşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement