AİHM, Ermenistan'ı Karabağ Göçmenleri Konusunda Mahkum Etti - Son Dakika
Güncel

AİHM, Ermenistan'ı Karabağ Göçmenleri Konusunda Mahkum Etti

AİHM, Ermenistan\'ı Karabağ Göçmenleri Konusunda Mahkum Etti

AİHM, Karabağ işgali sonrası Azerbaycanlı göçmenlerin evlerine dönmelerini engelleyen Ermenistan'ın 'insan hakları ihlali yaptığını' kararlaştırdı.

16.06.2015 19:17  Güncelleme: 20:25

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, Azerbaycanlı göçmenlerin Karabağ'da bulunan evlerine dönmelerini engelleyen Ermenistan'ı mahkum etti.

TAZMİNAT KARARI İLERİ TARİHE ERTELENDİ

AİHM kararında, Ermenistan'ın, 'Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin mal ve mülkiyetin korunması ile ilgili 1. Protokolün 1. Maddesi, özel ve aile yaşamına saygı ile ilgili 8. Maddesi ile etkili başvuru hakkı ile ilgili 13 maddesini ihlal ettiği' bildirildi. AİHM, tazminat kararını ileri bir tarihte vereceğini açıkladı.

6 AZERBAYCANLI 2005'TE AİHM'E BAŞVURDU

Azerbaycanlı 6 başvuru sahibi, 1992 yılında savaş sonrası ayrılmak zorunda kaldıkları Laçin bölgesinde yer alan, Ermenilerin kontrolündeki evlerine ve topraklarına dönemedikleri gerekçesiyle 2005 yılında AİHM'e başvuruda bulunmuştu.

YÜZ BİNLERCE GÖÇMENİ İLGİLENDİRİYOR

AİHM, "Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'da işgal ettiği bölgelerde yargısal sorumluluğu bulunduğuna" hükmederek, "başvuru sahiplerinin evlerine dönmeleri engellenerek insan hakları ihlali yapıldığını" kararlaştırdı. Karar, Ermenistan'ın Yukarı Karabağ'ı işgalinin ardından evlerine ve topraklarına dönemeyen yüz binlerce göçmeni ilgilendirdiği için büyük önem taşıyor.

"BARIŞ GÖRÜŞMELERİ ENGEL DEĞİL"

Kararda, barış görüşmelerinin sürmesinin, Ermenistan hükümetinin sorumluluklarını yerine getirmesine engel olmadığı uyarısında bulunuldu. AİHM'in ilgili dairesi, pek çok unsuru içermesi itibarıyla 9 Mart 2010'da davanın büyük daire tarafından görülmesini kararlaştırmıştı. Azerbaycan 15 Eylül 2010'da davaya müdahil taraf olarak katılma kararı almıştı.

17 YARGIÇTAN OLUŞAN BÜYÜK DAİRE TARAFLARI DİNLEDİ

AİHM, 15 Eylül 2010'da ilk duruşmayı düzenlemiş ve 22 Ocak 2011'de başvurunun incelenmeye alınmasına hükmetmişti. 17 yargıçtan oluşan büyük daire, 22 Ocak 2014'te dava ile ilgili ikinci oturumu düzenleyip tarafların görüşlerini dinlemişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel AİHM, Ermenistan'ı Karabağ Göçmenleri Konusunda Mahkum Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (37)

  • Türk : Azerbaycan ermenistan ile savaşıcak yakın tarihte Türkiye olarak mutlak süretle Azerbaycanın savaşı kazanması için sınırsız destek vermemiz şarttır.Cenabı-ı ALLAH Azeri kardeşlerimizi tekrar karabağda bayraklarını dalgalandırmasını görmeyi nasip eylesin . 37 2 Yanıtla
  • KARACA: ERMENILERIN CANI CEHENNEME.YAŞASIN TURK AZERBAYCAN KARDEŞLI 33 4 Yanıtla
  • ADANA: AZERBAYCAN KARDEŞIMIZDIR 32 2 Yanıtla
  • .: IKI DEVLET BIR MILLET AZERBAYCAN CAN KARDEŞIMIZDIR.ERMENILER KAHROLSUN 25 3 Yanıtla
  • ULKUCU: AİHM SONUNDA TURKLERDEN YANA OLMAYA BASLADI.GUZEL BIR KARAR.YASASIN TURK VE AZAERBAYCAN KARDESLIGI 25 3 Yanıtla
  • ZAZA NİYAZİ: PKK LILAR ÇILDIRIYORDUR ŞİMDİ.. ERMENİLER MAHKUM OLDU DİYE.. ÇILDIRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRRR 25 3 Yanıtla
  • tokatlı: Azerbaycan na canim feda Türkün Türk'ten baska dostu yoktur vesselam 23 3 Yanıtla
  • ANTİ HIRZANİ ADOLF HİTLER : HELE ŞÜKÜR GÜZEL Bİ HABER GÖREBİLDİK SAOLASIN SON DAKKA 21 2 Yanıtla
  • ttt: Iyi haber sevindim azerbaycan candir 22 1 Yanıtla
  • odun kargi: Tek care Turan birligi. Birlesiyoruz kan kardeslerimizle. Ne avrupa ne arap birligi varsa yoksa TURAN 21 1 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement