AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, "Bugün yeni bir dünya kurulurken, yeni dünyanın temel perspektifleri çerçevesinde bir tartışma yaşandığında, bu tartışmaya en büyük katkıyı yapacak, yeni bir ufuk sunabilecek imkanlara sahip olan tek ülke esasen Türkiye'dir" dedi.
AK Parti İl Başkanlığı'nda düzenlenen Seçim İşleri Başkanlığı Bölge Toplantısı'nda konuşan Şentop, seçim öncesi çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla bir araya geldiklerini söyledi.
Fransa'da yaşanan olayların dikkate alınmasıyla hem dünyada hem Türkiye'de hem de bölgede tarihi günler ve dönüşüm yaşandığını aktaran Şentop, eski dünyanın yavaş yavaş kaybolmaya başladığı, yeni dünyanın kurulacağı bir döneme girildiğini anlattı.
Şentop, "Böyle bir süreçte Türkiye'nin çok önemli bir konumu ve yeri var. Birçok bakımdan bu geçerli. Sadece Türkiye coğrafi konumu bakımından önemli bir ülke değil. Bugün yeni bir dünya kurulurken, yeni dünyanın temel perspektifleri çerçevesinde bir tartışma yaşandığında, bu tartışmaya en büyük katkıyı yapacak, yeni bir ufuk sunabilecek imkanlara sahip olan tek ülke esasen Türkiye'dir" dedi.
Medeniyetlerin yükselişlerinin, o kültüre dahil olmayanlar için de bir ümit uyandırmasıyla ölçülebileceğini ancak bu yüzyılda temel insan haklarının özellikle mazlum toplumlar için bir ümit ışığı olmaktan çıktığını dile getiren Şentop, şöyle devam etti:
"Bu tablo eski dünyanın tasfiyesi ve yeni dünyanın kurulması bakımından önemli bir kavşak noktasında olduğumuzu gösteriyor. Bugün dünyanın en temel problemi bu. Geçenlerde Afrika ülkelerinden birisinde yaşanan 5 bin Müslüman'ın katledilmesiyle sonuçlanan bir soykırım hadisesi BM tarafından yeterli delil bulunmadığı için 'soykırım olarak nitelendirilmez' gibi bir yaklaşımla sonuçlandırıldı. Halbuki benzer bir şey Avrupa'da, eş zamanlı olarak Fransa'da 12 kişinin öldürülmesiyle ilgili bir olay. Tabii cinayetlerin Paris'te işlenmesinin özel bir önemi var. Ancak benzer bir zamanda Nijerya'da yaşanan olaylar var. Orada binlerce kişi katledildi. Bunların fazla bir haber değeri olmadı. Dünyada insan olarak hangi dine, etnik kökene ve kültüre mensup olursa olsun herkesin hayatının, haklarının aynı değerlerde olduğu bir dünya bugünkü tabloda önümüzde yok."
Şentop, "Biz Fransa'da, Almanya'da, İngiltere'de demokrasiyi değerli buluyorsak, Mısır, Libya, Tunus, Suriye için bunu değerli bulmadıkça dünyada bütün insanların ümidi olabilecek bir ortamı ve medeniyet tablosunu ortaya koyamayız" değerlendirmesinde bulundu.
"Avrupa'da bilinçaltında operasyon gerçekleştirilmeye çalışılıyor"
Mustafa Şentop, Fransa'da yaşanan olayları alçakça bulduklarını ve kınamamanın mümkün olmadığını vurgulayarak, şunları kaydetti:
"Burada hedeflenen şeyin de ne olduğuna bakmak lazım. Bu olaydan ortaya çıkan sonucun, bu sonuçla neyin hedeflendiğini de değerlendirilmesi gerekmektedir. Bugün Paris'te bir yürüyüş yapılacak, Sayın Genel Başkanımız Başbakanımız da buna iştirak edecek. Teröre karşı bir yürüyüş. Bu toplantı çok farklı etnik kökenden, dini inançtan insanları, siyasetçileri bir araya getiren bir toplantı. Fakat bu olayla hedeflenen yavaş yavaş Avrupa'da yeniden canlanan İslamofobi'nin daha güçlendirilmesi ve özellikle kimlik bunalımı içerisindeki Avrupa'da yaşayan genç nüfusun İslam karşıtı bir ideoloji içerisinde konsolide edilmesi için bir eylem olduğunu düşünmek mecburiyetindeyiz. Burada siyasetçilerin açıklamaları çok önemli. Burada terörle mücadele edildiğini, İslam ile mücadele edilmediğini açıklayan sözler önemlidir. Bunlar not edilmelidir. Bu tür olaylarla hedeflenen asıl şey, orta sınıfın düşünceleridir. Eğer siz sıradan vatandaşın zihnini belli bir istikamette yönlendirirseniz zaman içeresinde o siyaset ve kültür bakımından bir çekim gücü meydana getirir. Bugün hedeflenen şey büyük ölçüde budur. Avrupa'da bilinçaltında bir operasyon gerçekleştirilmeye çalışılıyor."
Avrupa'da çok sayıda Müslüman yaşadığını dolayısıyla bu insanları izole edebilmenin mümkün olmadığını vurgulayan Şentop, Avrupa'nın artık kültürel bir çoğulculukla karşı karşıya kaldığını bunun için de farklı kültür, etnik köken ve inanıştan insanların bir arada yaşayabileceği ortamın geliştirilmesinin önemli olduğunu anlattı.
Şentop, bu nedenlerle dünyanın yeniden kurulduğu bir dönemde Türkiye'nin sahip olduğu kültürel, siyasal birikimin önemli olduğunu dile getirerek, "Dünyanın yeniden inşa edildiği, belki önümüzdeki çeyrek asırda birçok ülkenin sınırlarında, devlet yönetimlerinde, siyasal sistemlerinde değişikliğe gidilecek bir dönemde, bütün dünya için barış ve ümit doğuracak yeni kültürel bir anlayışın oluşturulması gerekiyor. Bu dönemde Türkiye'nin ortaya koyacağı tablonun, iddialarının çok önemli olduğunu ifade etmek istiyorum. Bunu yapabilmesi için Türkiye'nin tarihiyle milletiyle barışık bir yönetime sahip olması gerekli. Türkiye için bu manada AK Parti'nin 2002'den itibaren ortaya koyduğu siyaset felsefesi çok önemli" ifadelerini kullandı.
Bu nedenlerle Türkiye'de AK Parti iktidarına karşı gerçekleştirilen darbe teşebbüslerinin ve partiyi zayıflatma çabalarının sadece ülke içinden operasyonlar olmadığını, uluslararası bir projenin ürünü olduğunu ifade eden Şentop, "Esas mesele Türkiye'nin itibarına bir suikastti. Bu da Türkiye'nin düşmanı olan uluslararası çevrelerin hedefiydi. Onlar adına bu işin taşeronluğunu Türkiye'de paralel cunta yapmaya teşebbüs etti. Bunun için paralelle mücadele bizim için çok önemli. Bununla yürütülen mücadele aslında uluslararası bir mücadele" dedi. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › AK Parti Şeçim İşleri Başkanlığı Bölge Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?