Akademisyenlerle İlgili Terör Soruşturması - Son Dakika
Güncel

Akademisyenlerle İlgili Terör Soruşturması

"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyeleri hakkında yürütülen soruşturma kapsamında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan gözaltına alınan 3 akademisyen, adliyeye sevk edildi.

15.03.2016 12:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyeleri hakkında yürütülen soruşturma kapsamında "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan gözaltına alınan 3 akademisyen, adliyeye sevk edildi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu talimatıyla gözaltına alınan Boğaziçi Üniversitesi'nden Esra Mungan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nden Kıvanç Ersoy ile Nişantaşı Üniversitesi'ndeki görevine son verilen Muzaffer Kaya, gözaltında tutuldukları İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'na getirildi.

Adliyeye getirilen şüphelilerin, soruşturmayı yürüten İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından ifadelerinin alınması bekleniyor.

Adliyeye sevk edilenler dışında hakkında gözaltı kararı bulunan Meral Camcı'nın, yurtdışında olduğu belirtilirken, daha önceki bildiride imzası olduğu gerekçesiyle Yeni Yüzyıl Üniversitesi'ndeki işine son verildiği öğrenildi. 4 akademisyenin, soruşturma konusu olan bildirinin arkasında olduklarına dair geçen hafta bir bildiri daha okudukları öğrenildi.

-KCK'dan talimat aldıkları iddiası

Soruşturmayı yürüten savcılığın tespitine göre, bildiriye imza atan bir kısım akademisyenin, bildiri ile ilgili terör örgütü KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bese Hozat'tan talimat aldıkları iddia edildi. İddiaya göre, Hozat'ın "aydın ve demokratik çevrelere öz yönetime sahip çıkması çağrısında bulunduğu, söz konusu çağrının da haberleştirildiği ve bu çağrının ardından 1128 akademisyenin "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adlı bildiriyi hazırladıkları ve imzaladıkları belirtildi. Savcılığın tespitine göre, söz konusu bildiri, terör örgütü PKK/KCK'yı meşrulaştırmak için yazıldığı öne sürüldü.- Adliye önünde destek açıklamasıBu arada daha önce "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" adına yayınlanan bildiriye imza attıkları için haklarında soruşturma yürütülen bazı akademisyenlerin de aralarında bulunduğu yaklaşık 100 kişilik bir grup, gözaltına alınan akademisyenlere destek vermek için adliye önünde toplandı.

Gruptakiler adına, Boğaziçi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Berat Birtek ve Fatma Gök ile eski Türk Tabipler Birliği Başkanı Gençay Gürsoy kısa açıklamalar yaptı. Gözaltına alındıktan sonra adliyeye sevk edilen akademisyenlere destek vermek için adliyeye geldiklerini belirten konuşmacılar, "Arkadaşlarımızın yanındayız, serbest bırakılmalarını bekliyoruz" dedi. Gruptakiler daha sonra adliyeye giriş yaptı.

Süreç

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" üyeleri hakkında başlatılan soruşturma dosyalarını kendi bünyesinde toplayarak, bildiriyi imzalayan 733 akademisyenin ifadesini almaya başladı. Savcılık ayrıca, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'na (YÖK) bu akademisyenlerle ilgili yazı yazarak, haklarında idari işlem yapılmasını da talep etti.

Soruşturma kapsamında akademisyenlere, "PKK'nın terör örgütü olup olmadığı, Türkiye Cumhuriyeti devleti katliam mı yapıyor? Bildiriyi imzalamak için baskı veya tehdit aldınız mı? Bildirinin halen arkasında mısınız? Bildiride geçen, 'Bu suça ortak olmayacağız' derken güvenlik güçleri mi kastedilmektedir?" şeklinde soruların yöneltildiği öğrenildi.

Bu arada, 733 akademisyen haricinde bildiride imzası olan 395 kişi hakkındaki işlemin ise Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütüldüğü belirtiliyor. Bu şüphelilerin, Ankara yargı çevresiyle yurtdışında bulunan akademisyenlerden oluştuğu tespit edildi.

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement