Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Eğitim Kursu - Son Dakika
Güncel

Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Eğitim Kursu

Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Eğitim Kursu

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şenyiğit, akaryakıt kaçakçılığının ülke ekonomisini ciddi anlamda etkilediğini belirterek, büyük vergi kayıplarına yol açan bu suçla mücadeleyi önemsediklerini vurguladı.

21.05.2012 13:20

Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şenyiğit, akaryakıt kaçakçılığının ülke ekonomisini ciddi anlamda etkilediğini belirterek, büyük vergi kayıplarına yol açan bu suçla mücadeleyi önemsediklerini vurguladı.

KOM Daire Başkanlığı ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) birlikte düzenlediği 47 ilden 56 emniyet personeli ile gümrük personelinin katıldığı 'Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Eğitim Semineri' Mersin'de başladı. Hilton Oteli'nde yapılan 5 gün sürecek seminerin açılışında konuşan KOM Daire Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şenyiğit, enerji sektöründe, özellikle petrol piyasasında vergi kaybının çok bariz bir şekilde olmasının ülke ekonomisini ciddi manada etkilediğini söyledi. Bu nedenle bu suçla mücadeleye Daire Başkanlığı olarak önem verdiklerini vurgulayan Şenyiğit, "Yasa dışı veya illegal yolla ülkeye giren ve piyasaya arz edilen bu niteliksiz yakıtlar nedeniyle planlandığı şekilde vergi alınamamakta, ekonomi etkilenmekte, çevre sağlığı ve insanlar olumsuz

etkilenmektedir. Bu da uzun vadede ülkenin gelişmesini ciddi manada sekteye uğratmaktadır. Bu bağlamda KOM Daire Başkanlığı olarak ülke genelinde 7 bin 500 personelle bu suçla mücadelede, planlı ve projeli çalışmalarla, özellikle örgütlü yapılan işler üzerine ciddi manada eğilinmektedir. Bunun yanında bu suçtan elde edilen gelirlere de el konulması büyük önem arz etmektedir" dedi.

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadele kapsamında düzenlenen bu eğitim programına Mersin'den başlayarak diğer illerde de devam edileceğini anlatan Şenyiğit, programın özelikle operasyonel olan illeri kapsadığını ifade ederek şöyle konuştu: "Mücadelenin çok daha ileri düzeye taşınması, teknik, donanım olarak güçlendirilmesi, profesyonel olarak bu suçla mücadeleyi sürdürebilmek için elimizden gelen gayreti göstermekteyiz. Burada toplanmamızın diğer bir nedeni de birikimi ve deneyimleri paylaşarak bu suçla mücadelede daha da ileriye gitmeyi amaçlamaktayız. Özellikle ikametinden piyasaya arzına kadar geçen süreçte akaryakıt ile neler yapılıyor, tüm bu aşamaları kurs müddetince değerlendirme fırsatı bulacağız"

Mersin Emniyet Müdürü Arif Öksüz ise konuşmasında akaryakıt kaçakçılığının çok yönlü olarak değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Öksüz, bu suç kapsamında bir taraftan haksız kazanç elde edilirken diğer taraftan ülke itibarının söz konusu olduğunu, bir başka hususunda haksız kazancın desteklediği bir takım organize suçlar ve terör suçlarının yer aldığını söyledi. Bugün burada sadece kaçakçılıkla değil bir başka yönüyle ülkemizi doğrudan etkileyen bir takım suç örgütleriyle mücadelenin yol ve yöntemlerinin görüşüleceğini dile getiren Öksüz, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu toplantının Mersin'de yapılıyor olması ayrıca bir anlam taşıyor. Mersin, 321 kilometrelik sahil şeridinin yanı sıra uluslararası çapta Türkiye'nin sayılı limanlarından birine sahip

bir il. Serbest bölgesi ile kara taşımacılığının yoğun olarak yaşandığı illerimizden biri. Bununla birlikte Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinin İç Anadolu'ya geçiş kapısı. Bugün burada konuşacağımız enerji konusu, hayatın her alanında, Anadolu'nun en ücra köşesindeki bir hane, bir aile veya bir insanı bile ilgilendiren bir konudur. Dünyanın en şanslı coğrafyasında bulunmamıza rağmen enerji yönünden şu ana kadar o şansı yakaladığımız söylenemez. Büyük bir miktarını maalesef ithalat yoluyla elde ettiğimiz bir değer ki, bunun yüzde 33'ünü Mersin üzerinden ülkeye ithal ediyoruz. Yani Türkiye'ye getirilen 3 litre akaryakıttan 1 litresi Mersin'den ülkeye giriş yapıyor. Bu kadar hayatımızla ilgili, ekonomimizle ilgili, ülkenin itibarı ile ilgili ve diğer suç örgütlerini tetikleyen bir madde olan akaryakıt, tabii ki üzerinde çok konuşulması, değerlendirilmesi gereken bir mevzu."

Mersin Vali Yardımcısı Turgut Serimer de, Mersin'de 5 gün sürecek

bu toplantının oldukça önemli olduğunu söyledi. Kaçakçılığın, ülkemize çok yönlü zarar verdiğini kaydeden Serimer, şunları söyledi: "Öncelikle ülke ekonomisine, kişilerin kendi ekonomilerine ve Türkiye'nin imajına gerçekten büyük zarar vermekte. Ucuz petrol diyerek akaryakıt alıyorlar, ondan sonra tamircilerden kurtulamıyorlar. Bir istifade ediyorlar, yüz kaybediyorlar. Mersin, her geçen gün kabuk değiştiren, Türkiye ekonomisinde güneyde bir yıldız gibi parlayan bir kentimiz. Mersin Limanı, sadece Türkiye'nin ihtiyacı olan akaryakıtın üçte birinin ithal edildiği bir liman değil, ayrıca İstanbul'dan sonra Türkiye'nin ikinci büyük limanı. Her konuda ithalat kapısı, ihracat kapısı. Özellikle ihracat yönünden Ortadoğu ve Kuzey Afrika ülkeleri, hatta Türk Cumhuriyetlerine giden bütün sevkıyat Mersin'den yapılmaktadır. O nedenle de Mersin, bu konuda çök önemli bir yer tutmaktadır." - MERSİN

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Akaryakıt Kaçakçılığıyla Mücadele Eğitim Kursu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement