Aliağa'da Termik Santrale İnşaat Ruhsatı Verilmesi Ortalığı Karıştırdı - Son Dakika
Güncel

Aliağa'da Termik Santrale İnşaat Ruhsatı Verilmesi Ortalığı Karıştırdı

Aliağa\'da Termik Santrale İnşaat Ruhsatı Verilmesi Ortalığı Karıştırdı

Aliağa Belediyesi'nin, termik santral kurmak isteyen İzmir Demir Çelik Sanayiye (İDÇ) 2011 yılının son iş günü, Bakırçay Belediyeler Birliği'nin 'Termik santrale karşı mücadele etme' kararına karşı inşaat ruhsatı vermesi Bakırçay'da ortalığı karıştırdı.

03.01.2012 19:54

Aliağa Belediyesi'nin, termik santral kurmak isteyen İzmir Demir Çelik Sanayiye (İDÇ) 2011 yılının son iş günü, Bakırçay Belediyeler Birliği'nin 'Termik santrale karşı mücadele etme' kararına karşı inşaat ruhsatı vermesi Bakırçay'da ortalığı karıştırdı. Gözler, birliğin yarın Aliağa'da yapılacak toplantısına çevrildi. Akşam saatlerinde yazılı açıklama yapan Aliağa Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na verilen imar planlarını resen onaylama yetkisinin kendilerini zor durumda bıraktığı kaydedildi.

Termik santrallere karşı Aliağa'da yöre halkının ve İzmirlilerin yaklaşık 20 yıldır verdiği, son üç yılda da ENKA ve İDÇ'nin termik santral kurma çalışmaları nedeniyle yeniden alevlenen termik santral mücadelesi CHP'li Aliağa Belediyesi'nin, inşaat ruhsatı başvurusunda bulunan İDÇ'ye 2011 yılının son iş günü olan 30 Aralıkta ruhsat vermesiyle yeni bir boyuta taşındı. Bakırçay Bölgesi'nde ortalığı toz duman eden olay şöyle gelişti: Aliağa'da termik santral yapılmasına karşı mücadele eden başta çevreciler tarafından ENKA ve İDÇ'nin termik santral kurmak için eski adıyla Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan ÇED olumlu belgesi almasının ardından açılan davada Ağustos ayında yapılan bilirkişi incelemesinin raporu iki ay gecikmeli olarak 13 Aralık'ta İzmir 2'nci İdare Mahkemesi'ne ulaştı. Mahkeme, aynı gün ÇED raporlarının iptali için yürütmeyi durdurma istemiyle açılan dava hakkında ret kararı verdi.

Bunun üzerine toplanan ve tamamına yakını CHP'li belediyelerden oluşan Bakırçay Belediyeler Birliği iki termik santrale karşı topyekün mücadele etme kararı aldı. Bu sırada davayı takip eden avukatlar bilirkişi raporu ve mahkeme kararına itiraz etti. Bu sırada İDÇ inşaat ruhsatı için Aliağa Belediyesi'ne başvurdu. Birliğin 25 Aralık 2011'de CHP'li milletvekillerinin de katıldığı toplantısında konu gündeme geldiğinde Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, tamamı CHP'li belediye başkanlarından oluşan birlik tarafından inşaat ruhsatı vermemesi konusunda ikna edildi. Birliğin yarın yapılacak ve mücadele stratejisinin belirleneceği toplantının öncesinde Aliağa Belediyesi'nin 30 Aralık 2011 günü şirkete inşaat ruhsatı verdiği öğrenildi. Haber gündeme bomba gibi düştü.

ÖZGÜVEN ÖFKELİ

Bakırçay Belediyeler Birliği Başkanı olan Dikili'nin CHP'li Belediye Başkanı Osman Özgüven, termik santral inşaatına ruhsat verilmesinin kendilerini şok ettiğini söyledi. Bakırçay Belediyeler Birliği'nin termik santrallere karşı mücadele kararı aldığını söyleyen Özgüven, "Bakırçay'da yaşayan insanlar olarak termik santrale evet dememiz mümkün değil. Biz yeniden dava açmaya hazırlanırken Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz'un inşaat ruhsatı vermesi büyük hayal kırıklığı yarattı. Bütün belediyeler ortak mücadele kararı almıştık. Bunabirlik Turgut Oğuz da dahildi. Termik santrallere karşı olan CHP'nin bir belediye başkanının bu tür bir ruhsat vermesi anlaşılır durum değil. Bu karar ömür boyu CHP'yi zan altında bırakacaktır. Ruhsat verildiğinde Turgut Oğuz ile konuştum bana 'Aziz Kocaoğlu ile konuştum ver dedi ben de verdim' dedi" diye konuştu. Özgüven, Birliğin yarın yapılacak toplantısında dava dilekçesine son şeklinin verileceğini de sözlerine ekledi.

ÖRGÜTÜN HABERİ YOK

İlk mücadeleyi 20 yıl önce başlatan ve o zaman kurulmak istenen termik santrali durduran hareketin başında bulunan CHP eski Milletvekili Kemal Anadol da karar karşısında şok olduklarını dile getirdi. CHP'li bir belediyenin termik santrale ruhsat vermesinin düşünülemeyeceğini söyleyen Anadol, "Biz bütün gücümüzle mücadele ederken belediye böyle bir ruhsatı nasıl verdi anlayamıyoruz. Başta belediye meclis üyeleri olmak üzere bu inşaat ruhsatının iptali için en kısa zamanda dava açacağız. Belediye Başkanı'nın bu kararından ilçe örgütünün bile haberi yok. Eminim örgüt başkanın bu kararıyla ilgili durumu önümüzdeki günlerde değerlendirecektir" diye konuştu.

DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOrduK

İzmir 2'inci İdare Mahkemesi tarafından tayin edilen bilir kişilerden gelen olumsuz rapora karşı dava açarken belediyeden böyle bir ruhsat beklemediklerini dile getiren, termik santrallerle ilgili davaları takip eden Eşitlik ve Demokrasi Partisi (EDP) İzmir İl Başkanı Avukat Arif Ali Cangı, "Bilirkişi raporu tamamen bilimsellikten uzak bir rapor. Biz bilirkişi raporu ve mahkeme kararına itiraz etmek için hazırlanıyorduk. Hukuksal olarak ÇED ile ilgili davalar henüz sonuçlanmış değil, mahkemenin yeni bir bilirkişi ataması söz konusu, bütün bunların yanında Danıştay 6'ncı Dairesi 8 Haziran 2011 tarihinde termik santral yapılmasına da izin veren 1/100 binlik Manisa-Kütahya-İzmir Çevre Düzeni Planı'nın yürütmesini durdurdu. Dolayısıyla plan yürürlükte olmadığı için belediyenin inşaat ruhsatının dayanağı yok" dedi. Cangı, Aliağa'nın mevcut kirliliği kaldıramaz durumda olduğunu, kurulacak termik santrallerin İzmir'in hava kalitesini düşüreceğini de sözlerine ekledi.

BELEDİYEDEN AÇIKLAMA

Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz akşam saatlerinde konuyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yaptı. Hükümetinin bakanlıklara 'resen' onay yetkisi veren yasal düzenlemelerini eleştiren Aliağa Belediye Başkanı Turgut Oğuz, 'Bu yetki başkanların üzerinde Demokles'in kılıcı gibi duruyor. Vatandaşın yaşam hakkını hiçe sayan, çevre ve insan sağlığını tehdit eden santrallara belediyeler onay vermese de bakanlık resen onay veriyor. Termik santral kurmak isteyen firma inşaat ruhsatı için Aralık ayı başında dosyada yasal ve teknik açıdan gerekliliklerin tümümün yerine getirerek başvurdu. Yasa gereği belediye olarak bize gelen bir dosyaya 15 gün içinde olumlu, olumsuz bir yanıt vermemiz gerekiyordu. Aksi halde bakanlık resen onay yetkisini kullanarak bu onayı verecekti. 15 günlük yasal süreyi sonuna kadar bekledik hatta bu süreyi aştık. 30 Aralık günü bir cevap vermemiz gerekiyordu, belediye olarak yasal nedenlerden ötürü ruhsat vermek zorunda kaldık' diye yazılı açıklama yaptı. Başkan Turgut Oğuz, inşaat ruhsatını mecburen verdiklerini, ancak yerel dinamiklerle termik santrale karşı mücadele etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Aliağa'da Termik Santrale İnşaat Ruhsatı Verilmesi Ortalığı Karıştırdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement