Altan Erkekli D&R'a Konuk Oluyor - Son Dakika
Güncel

Altan Erkekli D&R'a Konuk Oluyor

Altan Erkekli D&R\'a Konuk Oluyor

Altan Erkekli, "Gel Tarihe Geçelim" kitabının D&R'daki imza gününde okuyucuları ile buluşuyor.

01.05.2015 14:03
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Çanakkale Savaşı'nın ülkemiz için taşıdığı değeri bir kez daha gözler önüne seren GEL TARİHE GEÇELİM kitabı okuyucusuyla buluşmaya hazırlanıyor. Çanakkale'nin derin izler taşıyan mirasını muhafaza edip bir müze gibi sergileyerek, yaşanan tarihi, uluslararası arenada anlatmak bir diğer yönüyle de Çanakkale Savaşı'nın önemini "hatırlamak, hatırlatmak, unutmayıp unutturmamak" üzere gelecek nesillere taşıyabilmek için hazırlanan kitap 3 yıl süren hazırlık çalışmalarının sonucunda ortaya çıktı.

3 Cilt olarak hazırlanan GEL TARİHE GEÇELİM kitabının 1. Cilt'in de Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi isimli Müzenin hazırlık ve yapım aşamalarında ki süreçleri, 2. Cilt Çanakkale Savaşı Resmi Savaş Günlüğünde Savaşı ile ilgili bilgi, belge ve savaşta kullanılan eserlerden görseller yer alıyor.

Çanakkale Savaşı'nı anlamak tarihimize ışık tutmak için Çanakkale'de yapımı tamamlanan Simülasyon Merkezi'nin inşaatı ile GEL TARİHE GEÇELİM kitabının çalışmaları aynı zamanda başlatıldı, Müzenin içerik hazırlıkları yapılırken konunun uzmanı tarihçilerle çalışılarak kayıtlar derlendi. Başta Ülkemiz olmak üzere İngiliz, Fransız ve Avustralya resmi kayıtlarından yararlanılarak savaşa katılan subayların anıları değerlendirildi, birbirleri ile karşılaştırılarak zengin ve tutarlı bir gerçeklik sağlandı. Londra- Paris- İstanbul ve Berlin dörtgeninin politik arenalarındaki tartışmaların derlenmesi, ana stratejileri tespit etmek, savaşın ruhunu anlamak için çok gerekliydi. Parlamento tartışmaları ve iç çekişmelerin de gün yüzüne çıkartılması ile bir çok detay anlaşılır hale getirildi. Bir çok ülkenin dahil olduğu Çanakkale Savaşı, o dönemin bilgi saklama ve gizlilik ilkeleri sebebi ile hiçbir zaman savaş anı, tam manası ile tek bir ülkenin istihbaratı tarafından derlenememişti. Bilgileri toparlayıp anlaşılır hale getirmek için uzun saatler çalışıldı. Savaşta aktif görev alan savaş gemilerinin derlenmesi için arşivler tarandı, kara savaşlarında kullanılan çeşitli silah ve cephaneleri belirlemek için özel araştırmalar yürütüldü. Çanakkale Savaşı, deniz ve kara savaşlarının eşzamanlı yürütüldüğü bir savaştır. Bu nedenle savaş biçimleri de iç içe girdiği için koordinasyon zorlukları ve yanlışlıklar da gün ışığına kavuşturuldu. Yanlış emirler, yanlış noktaya yapılan çıkarmalar gibi mantık dışında kalan savaş anları da kendi içlerinde sebepleri ile anlam kazanmış oldu. Savaşa katılan askerlerimizin tüm güçlü toplara ve uçaklara, piyade tüfeği ve süngü ile karşı duruşun psikolojisini de anlamak çalışmanın kilit noktasını oluşturdu.

3 yıl süren hazırlık çalışmalarının sonunda ortaya çıkan ve faydalı bir kaynak olacağına inanılarak hazırlanan GEL TARİHE GEÇELİM kitabı hakkında bilgi veren Celal Oruçoğlu; bu eser ile bugünün gençlerine tam anlamı ve gerçekliği ile bir kaynak hazırladık. Amacımız, 100 yıl öncesinin teknolojisini hiç görmemiş olan gençlerimize savaş dönemini, savaşın sebeplerini, o güne gelene kadar yaşanan stratejik hamleleri, o günün tüm ekonomik zorluklarını ve askeri açıdan yürütülen çalışmaları, uluslararası parametreleri, mecburiyetleri ve de tabii ki sonuçlarını tek kaynakta toplayıp genç nesillere aktararak 21.yüzyılın stratejik yaklaşımlarına da ışık tutabileceğini umduğumuz bu çalışma ile daha geniş bir bakış açısı yaratmak.

Tarihimizi koruyan müzelerimiz ve barındıkları eserlerin bu yapıt sayesinde sizlerle buluşması, bizler için gurur verici. Altan Erkekli, Ertan Özyiğit, Murat Gunem başta olmak üzere yaklaşık 50 kişilik bir kadronun çok yoğun duygularla çalışıp büyük özveri ve emekle hazırladığı bu kitabı tüm gerçekliğiyle okumanızı ve Çanakkale Savaşı'nı tüm yönleriyle öğreneceğiz bu esere sahip çıkmanızı dilerim. Kütüphanelerin en özel köşelerinde yerini alacağını düşündüğümüz bu kitap, Çanakkale'de kaybedilen bir neslin anısına yazılmıştır.

GEL TARİHE GEÇELİM kitabının Çanakkale Savaşı'nı sadece kendi tarafımızdan değil, savaşa katılan tüm güçlerin de resmi kaynakları kullanılarak tek kaynakta toplayan ilk kitap olduğunu düşünüyoruz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Altan Erkekli D&R'a Konuk Oluyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement